Jak je tam nahoře? Nejmenší hráč na okruhu proháněl tenisového obra

- Jan Vojkůvka

Kontrast mezi tenisty snad nemůže být větší. Jeden z nejmenších hráčů na okruhu ATP se utkal v Paříži s jedním z největších. Pouhých 170 centimetrů měřící Diego Schwartzman v utkání druhého kola vyzval 208 centimetrů vysokého Johna Isnera. A favorizovaného obra pořádně prohnal.

Už před zápasem Diego Schwartzman věděl, že ho čeká pořádná šichta. Na svém twitteru zveřejnil fotografii, na níž je společně s Isnerem v šatně. Výškový rozdíl 38 centimetrů téměř připomnělo setkání Davida s Goliášem. Tentokrát však chrabrý David neuspěl.

Zatímco Isner patří k největším bombérům na servisu, Schwartzman je jedním z nejlépe se pohybujících tenistů na okruhu. Herní styl proto nemůže být odlišnější. A obrázek jejich premiérového vzájemného utkání v Paříži to jen potvrdil.

Co Isner v utkání získával podáním – pomohl si hned 29 esy – to Schwartzman doháněl pohybem na kurtu. Na returnu dokázal argentinský tenista vybojovat hned 35 fiftýnů. Prodával svou rychlost i cit pro míček. Přesto Isner povolil soupeři jen čtyři brejkboly a všechny, i za přispění dělového servisu, dokázal odvrátit.

Jejich 158 minut trvající klání nakonec rozhodl jediný brejk, k němuž se dostal Isner v osmé hře třetího setu. Devátý nasazený zvítězil 7:6(2), 6:7(11), 6:3 a postoupil do osmifinále.

Schwartzman ale neprodal svou kůži rozhodně lacino. Obzvlášť jeho vítězství 13:11 v tiebreaku druhé sady bylo doslova uběhané. Argentinec odvrátil hned tři měčboly a proměnil až čtvrtý setbol.

Nejvyšší jsou Karlovič s Opelkou
Pomyslný triumf v centimetrech mají na mužském okruhu Chorvat Ivo Karlovič a Američan Ryan Opelka. Jejich růst se zastavil až na 211 centimetrech. Právě Opelku dokázal Schwartman porazit poměrně nedávno v prvním kole v Montrealu.

K výšce dvoumetrových tenistů ovšem nepatří jen výborný servis, ale také kuriózní situace.

Kupříkladu Ivo Karlovič před třemi lety v Bogotě urval vítězství nad 175 centimetrů vysokým Izraelcem Dudim Selou, který ani po dvou prohraných tiebreacích neztratil smysl pro humor. Po závěrečném fiftýnu si odběhl k jednomu z čárových rozhodčích, u něhož si vypůjčil židličku. Tu následně postavil těsně za síť, aby na ní mohl povyskočit a svého protivníka obejmout.