Oblíbený turnaj Siniakové končí, Bastad nahradí v ženském kalendáři Moskva

- Filip Lefenda

Po dlouhých 69 letech zmizí z ženského turnajového kalendáře turnaj v Bastadu. Podnik, který se v profesionálním měřítku poprvé uskutečnil již v roce 1948, se přesouvá do Ruska a jeho dotace se více jak ztrojnásobí.

Turnaj v Bastadu měla v oblibě především Kateřina Siniaková. Ta na něm v loňském roce došla do finále, letos jej pak jednadvacetiletá Češka dokonce celý ovládla, když ve finále zdolala ve dvou setech Dánku Wozniackou, čertsvou vítězku Turnaje mistryň.

V červenci se tak na otevřených antukových dvorcích představí ve Švédsku pouze muži, ženy budou hrát nově v Moskvě. Turnaj, který by se měl poprvé uskutečnit příští rok ve dnech od 23. do 29. července, bude hostit Národní tenisové centrum.

Venkovní antuka zůstává jako povrch zachována, stejně tak kategorie turnaje (WTA International) či body do žebříčku. Co se však výrazně změní, je dotace. Ta vzroste ze současných necelých 227 tisíc amerických dolarů na rovných 750 tisíc.

Moskevský antukový turnaj bude třetím ženským podnikem kategorie WTA na ruském území, avšak prvním venkovním. V metropoli se koná rovněž říjnový Kremlin Cup, týden po Australian Open se pak hraje v Petrohradu. V obou případech se zápolí v halách.