Zranění je nezastavilo. Jak Hlaváčková s Babosovou pokazily Hingisové derniéru

- Jan Vojkůvka

Do semifinálového zápasu šly Andrea Hlaváčkovou s Timeou Babosovou jako velké outsiderky. Po jeho skončení vyšly jako senzační vítězky, které „pokazily“ derniéru Martiny Hingisové. Sama si představovala poslední zápas kariéry zcela jinak, až v nedělním finále. Hlaváčková se svou parťačkou byly proti.

Od sestavení svého páru se Hlaváčková s Babosovou proti Latishe Čchan a Martine Hingisové spíš trápily. Třikrát s nimi hrály a třikrát ve dvou setech prohrály. V Singapuru měly poslední šanci, jak se na konto připsat i skalp Hingisové. Tenistky, pro níž Turnaj mistryň byl poslední akcí mezi profesionálkami.

„Byla jsem v takové zóně, že jsem ani necítila, jestli vyhráváme nebo prohráváme. Prostě jsem hrála,“ smála se po utkání Hlaváčková, která se stala jednou z dvojice, jež pokazila Hingisové její sen, aby odešla z okruhu s titulem.

Ne vše ale šlo lehce. Zápas byl dlouhý a dramatický a dost ho ovlivnilo také nepříjemné zranění Maďarky Timey Babosové. Ta v jedenáctém gemu druhé sady špatně došlápla a poranila si levý kotník. Ze senzační jízdy za postupem rázem mohl být tragický okamžik. Hlaváčková rychle přispěchala s pytlíkem ledu a chladila své kamarádce poraněnou nohu.

Babosová ale zatnula zuby a po přestávce na ošetření se vrátila na kurt. Bitva dospěla až do tiebreaku, ve kterém česko-maďarská dvojice napřed ztratila vedení 4:2, ale poté za stavu 4:5 vyhrála tři míčky v řadě a s velkou úlevou začaly slavit velký úspěch. Závěrečným úderem zápasu byl pokažený volej Hingisové.

„Teď je docela těžké o tom mluvit, ani jsem si neuvědomila, že to byl mečbol,“ uvedla unavená a pomlácená Babosová. „Byl to pro mě hodně emočně vypjatý zápas. Hrát na tomto kurtu proti takové soupeřce. Je to úžasný moment. Je úžasné, čeho všeho Martina dosáhla a je mi ctí, že jsem mohla být součástí její historie. Přála bych si, abych alespoň jednou v životě dosáhla něčeho, čeho ona,“ neskrývala slzy Babosová.

„Porazila jsem Martinu snad jen dvakrát v životě, tak jsem na jednu stranu ráda. Zároveň mi je ale opravdu líto, že je to její poslední zápas,“ dodala. podotkla po utkání česká tenistka. „ Ale jsem ráda za to, jak jsme hrály,“ dodala.

A tak zatímco Hlaváčková s Babosovou postoupily do finále, Martina Hingisová se loučí s bohatou kariérou, během které získala 25 grandslamových titulů.

„Je docela zklamání zakončit turnaj tímhle způsobem,“ řekla na tiskové konferenci Hingisová. „Jsem si jistá, že jsme si obě přály mnohem lepší konec a vyhrát trofej. Ale máme za sebou spoustu zápasů, které nám vyšly a dnes to prostě nevyšlo. Stalo se, to je život. To je tenis. Je to prostě hra,“ usmívala se končící Švýcarka.

„Měly jsme úžasný rok, vyhrály devět titulů a kvalifikovaly se na Turnaj mistryň. Myslím, že na sebe můžeme být hrdé,“ pokračovala Hingisová. „Myslím, že celkově mohu být hrdá na to, co jsem ve své kariéře dokázala a s nikým a za nic bych to nevyměnila,“ dodala.

U konce kariéry jedné legendy byla i Andrea Hlaváčková, která může v Singapuru bojovat o trofej, jíž si Hingisová tolik přála.