Djokovič si hýčká nástupce. Devítiletý prcek už poráží i juniory

- Johan Čáp

Jaký bude tenisový svět bez Novaka Djokoviče? Otázka, kterou se zřejmě začnou v brzké době zaobírat mnozí odborníci na slovo vzatí. Srbská hvězda však možná vytasí vlastní odpověď. Ve své domovině totiž vložil své naděje a finance v možná plnohodnotnou náhradu. A devítiletý Mihailo Topić svému donátorovi zatím důvěru bohatě sklízí – už teď je největším talentem své kategorie!

Novak Djokovič nepřeje k narozeninám jen tak někomu. Devítiletý hnědooký blonďáček z Bělehradu se ale takovou poctou může chlubit každému na potkání. A to pokaždé, když vchází na magické místo všech tenistů. Kurt. Právě zde může dávat nejčastěji na odiv tašku s věnováním: „Všechno nejlepší k narozeninám, zbožňuju tvůj úsměv! Od Novaka pro Mihaila.“ 

Před dvěma lety na jednom z takových kurtů, kde dnes na tréninku přehrává i o dvě hlavy vyšší protivníky, se uskutečnilo jeho osudové setkání. Nebojácný Mihailo oslovil podsaditého chlapíka, který od pohledu vypadal jako profesionál, zda by si spolu nezapinkali. Napoprvé si sice kvůli jazykové bariéře neporozuměli, po překladu Mihailovy matky a pár výměnách už byli ovšem oba na stejné vlně.

Tím „profesionálem“ nebyl nikdo jiný než Slovák Marián Vajda, až do letoška trenér bývalé světové jedničky Novaka Djokoviče. Odborníkovi takového kalibru nemohlo uniknout, jaký talent naproti němu stojí. Mihailova bezchybná technika a fantastický pohyb po kurtu jej ohromily. „Nikdy jsem nikoho takového předtím neviděl, je to budoucí šampión,“ prohlásil prý Vajda těsně po této příhodě. Od té chvíle už šlo vše ráz na ráz, hned další den si zahrál mladý talent s Novakem a v létě loňského roku začala světová hvězda Mihaila sponzorovat.

„Výkonnostně je na úrovni o tři roky starších dětí,“ řekl Sports Illustrated trenér srbské tenisové federace Dargan Serer. „Přesně takový byl Novak, což jen znamená, že by mohl být úžasný. Zatím ale nehraje turnaje, do té doby můžeme jen čekat,“ dodává. Mihailo totiž zkouší na radu Djokovičova otce Srdjana cestu, díky níž by se mohl stát ještě lepším hráčem. Do dovršení deseti let ho chtějí lidé okolo uchránit před nemilosrdným tlakem. Prozatím tak mladík absolvuje pětkrát týdně sparing, nebo tvrdý dril s trenéry.

 

#return ?

Příspěvek sdílený ?????? (@topic_mihailo),Čec 30, 2017 v 11:02 PDT

V čem vlastně ale ta všechna fascinace a superlativa na Mihaila vězí? „Má v sobě dar fotografické paměti. Věci, které by se někteří hráči učili roky, zvládá po pár trénincích,“ vysvětluje kouč chlapce Pavel Bulič. Dalším faktorem je i Mihailova posedlost tenisem, podle slov jeho trenérů prakticky nezná slovo únava. „Klidně bude hrát deset hodin v lijáku, pokud ho tam pošlete. Většinou ho skoro musíme z kurtu vyhánět,“ dává příklady Bulič.   

I podle dalších nuancí je zřejmé, že v těle mladíka dřímá budoucí šampion. Minimálně on už jím ve svém vnitřním světě je. „Doma si dává k puse dětský mikrofon a hraje si na to, že dává rozhovory. Nebo si sbalí věci do kufříků a cestuje z pokoje do pokoje, jako by byl jednou na US Open a pak zas v Šanghaji,“ prozradila veselý střípek do celkové mozaiky jeho matka Nina Topićová.

Krok v podobě sponzorství byl od bývalého hráče číslo jedna logický, neboť tenisová federace v Srbsku řeší momentálně velkou krizi v podobě odlivu aktivních hráčů. Generaci Djokoviče a Jankovičové tudíž nemá kdo nahradit. Na vině je zejména ekonomická situace mnoha rodičů, válkou postižená země se totiž ještě stále úplně nevzchopila. A právě finanční pomoc od tenisové federace by měla být recept na další objevení srbských talentů. Minimálně jeden už na bělehradských kurtech bezpochyby běhá.