Groth se loučí! Úspěšný deblista ukončí kariéru po Australian Open

- Jan Havlovic

Konec již po třicítce. Australský deblista Sam Groth oznámil, že po lednovém Australian Open ukončí svou kariéru, která trvala dlouhých třináct let. Olympionik a daviscupový reprezentant se tak rozloučí s fanoušky na domácí půdě v Melbourne. „Těším se na to. Uzavřu jednu kapitolu a další se rázem otevře,“ těší se třicetiletý Australan.

Samuel Groth dosáhl na okruhu mnoha úspěchů, především ve čtyřhře. Někteří tenisté mají ve třiceti letech teprve své nejlepší roky před sebou. „Grothy“, jak mu ostatní tenisté přezdívají, se však rozhodl ukončit kariéru. „Bylo pro mě složité být pořád na cestách a tak daleko od domova,“ odůvodňuje své rozhodnutí v rozhovoru pro portál heraldsun.com.

Při jeho rozhodování mohlo hrát roli také zdraví. Grotha totiž trápily do roku 2015 bolesti ramen, kvůli kterým musel jít následně na operaci. „Každý zná můj příběh. Zranil jsem se a poté jsem se dokázal vrátit zpět,“ vzpomíná hráč s dělovým servisem.

Australan nejvíce vzpomíná na sezonu 2015, ve které ovládl dva challengery a zahrál si na centrálním dvorci ve Wimbledonu proti Rogeru Federerovi. „Postoupili jsme také do semifinále Davis Cupu. Duel s Kazachstánem byl jednoznačně jeden z mých největších zážitků,“ připomíná Groth dramatickou čtvrtfinálovou bitvu, kterou Australané otočili z nepříznivého stavu 0:2 na 3:2. Groth se tehdy sám podílel na zisku dvou bodů.

„Když se na to podívám zpětně, jsem šťastný, což mi můj odchod usnadnilo,“ přiznává Groth, kterého čeká ještě domácí rozlučka v Melbourne při Australian Open. Poté se vrhne na mimotensisový život. „Doufám, že si najdu něco, co mě bude opravdu bavit,“ přeje si.