Češi v akci: Šátral s Pavláskem slaví postup v kvalifikaci Wimbledonu, stejně tak i trio českých žen

- David Soumar

Vítěznou premiéru na trávě má za sebou Jan Šátral, který v prvním kole wimbledonské kvalifikace hladce ve dvou setech porazil Argentince Kickera. Postup slaví i Adam Pavlásek po výhře nad Švýcarem Laaksonenem, při své grandslamové premiéře naopak neuspěl Marek Michalička. Rozjíždí se také ženské část turnaje, v ní bojuje hned sedm tenistek z České republiky. Početné zastoupení má tuzemský tenis i na turnaji v Eastbourne, kde se rovněž dohrává spousta zápasů z pondělí.

Už během pondělí se na kurtech ve Wimbledonu mělo objevit trio českých tenistů. Šátrala, Michaličku a Pavláska však do hry nepustil déšť.

Janu Šátralovi v cestě za postupem do hlavní soutěže stál v úvodním kole Nicolas Kicker. Argentinec jel na turnaj posílen výhrou z challengeru v Itálii. Přesto ale na rodáka z Mělníka absolutně nestačil. Duel trval jen 48 minut a Šátral mohl slavit výhru 6:1 a 6:3. „Cítím se skvěle, odehrál jsem super zápas,“ okomentoval bezprostředně po skončení zápasu Šátral jeden z největších úspěchů své kariéry. „Hrál jsem na trávě poprvé a nevěděl jsem, co od toho mám čekat. Šel jsem si to především užít a podle toho taky výkon vypadal,“ svěřil se Tenisovému světu vítěz osmi futures podniků ve dvouhře. Ohlasy po vítězné Šátralově premiéře si můžete přečíst v samostatném článku.

Také druhý český zástupce v kvalifikaci Wimbledonu se raduje z vítězství. Adam Pavlásek, který plní roli nasazení dvojky v bojích o postup do hlavní soutěže, přehrál dvakrát 7:5 Švýcara Henri Laasksonena. Začátek zápasu přitom Pavláskovi nevyšel a v první sadě už prohrával 2:5, pěti vyhranými gemy v řadě však průběh setu otočil a získal jej v poměru 7:5. Ve druhém setu nejprve Pavlásek v páté hře připravil Laaksonena o jeho servis, aby hned vzápětí tuto výhodu ztratil. Rozhodnutí tak přinesla jedenáctá hra, kdy dalším brejkem získal český hráč rozhodující náskok a ten již nepustil.

Ještě před týdnem hrál Marek Michalička na challengeru v Popradu a nacházel se hluboko za pozicemi zajišťujícími účast ve wimbledonské kvalifikaci. Po hromadných odhláškách a udělení divokých karet se ale dočkal splnění velkého snu a zahrál si kvalifikaci nejslavnějšího turnaje! Los londýnského turnaje přisoudil devětadvacetiletému Čechovi do cesty Inda Ramkumara Ramanathana, aktuálně 231. hráče světového žebříčku, se kterým Michalička prohrál jediný vzájemný zápase během loňského turnaje v tureckém Mersinu.

V dnešním zápase si oba hráči po většinu zápasu drželi svá podání a nejinak tomu bylo i v první sadě. V ní měl pražský rodák během jedenácté hry hned tři brejkboly, ani jeden však nevyužil a sám po ztracením podání v dalším gemu ztratil úvodní set po výsledku 5:7. „Brejkboly v prvním setu byly rozhodující. Všechny tři se daly uhrát, ale dva prohozy skončily těsně za čárou a ten poslední spadl o kousek vedle. Jinak si ale myslím, že jsem byl na kurtu lepším hráčem,“ uvedl Michalička na adresu první vyrovnané sady.  Rovnocenný průběh nabídla i druhá sada, kterou zkušený tenista urval v tiebreaku a zajistil si tak prodloužení své premiéry v All England Clubu. Rozhodnutí třetího setu a rovněž celého zápasu nabídla pátá hra závěrečné sady, kdy Michalička čistou hrou ztratil servis. Jeho soupeř získaný náskok již neztratil a zajistil si po výhře 7:5, 6:7 (2) a 6:4 postup do další fáze kvalifikace. „Druhý set jsem naštěstí urval v tiebreaku, ve třetí sadě mi ale nevyšel jeden gem na podání a bylo hotovo,“ uzavřel zápasové hodnocení devětadvacetiletý tenista.

Cesta Terezy Martincové wimbledonskou kvalifikací skončila již po čtyřech gemech úvodního zápasu. Mladá Češka v souboji s Číňankou Lin Ču za stavu 0:4 v prvním setu utkání předčasně vzdala.

Také Barbora Krejčíková končí v kvalifikaci hned po prvním zápase a v Londýně nenaváže na své úspěchy z juniorské kategorie. V zápase s Portugalskou Larcher de Britovou prohrála ve dvou setech 3:6 a 6:7 (6). Úvodní sadu rozhodla situace z osmého gemu, kdy česká hráčka za stavu 3:4 ze svého pohledu ztratil čistou hrou servis a její soupeřka dotáhl první set do vítězného konce. Druhé dějství nabídlo opačný průběh, neboť to byla Krejčíková, která se v osmé hře dostala do vedení o dva gemy, jenže v následné hře při svém podání neproměnila setbol a o servis posléze přišla. Set tak dospěl až do tiebreaku, v něm se Češce ani nepodruhé nepodařilo proměnit setbol za stavu 6:5, naopak její soupeřka hned napoprvé uspěla a celý zápas dotáhla až k výhře a postupu do druhého kvalifikačního kola.

Postup do další fáze již slaví také Andrea Hlaváčková, která v souboji s Američankou Asiou Muhammadovou, 197. hráčkou světového žebříčku, vyhrála ve dvou setech, 7:6 (3) a 6:1. První vyrovnanou sadu rozhodl až tiebreak, ve kterém Muhammadová vedla 3:0, avšak Češka sedmi body v řadě zkrácenou hru otočila a celý set získala pro sebe. Průběh tiebreaku silně ovlivnil zbytek zápasu. Hlaváčková se dostala ve druhém setu snadno do vedení o čtyři hry a sadu nakonec uzmula v poměru 6:1.

Kvalifikace na nadcházející grandslam naopak končí pro zkušenou Lucii Hradeckou, která nestačila na úvod bojů o postup do hlavní soutěže na Číňanku Čang dvakrát 5:7.

Tereza Smitková si zajistila postup do druhého kola kvalifikace na letošní Wimbledon. V zápase s domácí Britkou Lumsdenovou sice prohrála první set v poměru 2:6, další dvě sady ale stejným výsledkem vyhrála a utkání otočila ve svůj prospěch.

Klára Koukalová si na letošním Wimbledonu nezahraje. Rozhodla o tom porážka hned v úvodním kole kvalifikace se Stephanií Vogtovou z Lichtenštejnska, které podlehla ve dvou setech, 3:6 a 5:7. V úvodní sadě získala Češka v páté hře brejk, jenže výhodu záhy ztratila a taktéž celý set, jenž prohrála po výsledku 3:6. Podobný byl průběh i druhé sady, kdy Koukalová znovu jako první brejkla soupeřku, jenže opět se hned vzápětí musela dívat, jak přichází o podání nadějné vedení 4:2 neudržela.

Úspěšnou sezónu zažívá Barbora Štefková a jak se zdá, dobrou formu si přinesla i do kvalifikace letošního Wimbledonu. V zápase 1. kola přehrála chorvatskou tenistku Terezu Mrdezaovou hladce ve dvou setech, 6:3 a 6:2! Jedenadvacetiletá Češka měla utkání pod kontrolou po celou dobu. V prvním setu se rychle dostala do vedení 3:0 a poté 5:1, v závěru sice přišlo mírné zaváhání i tak ale mohla slavit zisk první sady v poměru 6:3. Že se nehodlá 188. hráčka světového žebříčku na kurtu dlouho zdržovat ukázala ve druhé sadě, ve které získala vedení 5:0 a i přes opětovné mírné zaváhání v koncovce neměla problémy dotáhnout zápas do vítězství. 

Pondělní dohrávky i na podniku v Eastbourne

Do turnaje v Eastbourne vstoupila Petra Kvitová, která zde plní roli nasazené pětky. Česká jednička měla v úvodním kole volný los a v utkání druhého kola se střela s Timeou Babosovou, jež v prvním zápase přehrála Camilu Giorgiovou 2:0 na sety. První sadu proti Maďarce ovládla Kvitová poměrně s přehledem. Po výhře 6:4 ale musela o výhře v následující sadě rozhodnout až v tiebreaku. I ten ale zvládla a postupuje. 

Prolomit špatné výsledky po vleklých zdravotních problémech se pokouší Denisa Allertová. Třiadvacetiletá pražská rodačka postoupila do 2. kola kvalifikace díky skreči soupeřky, v něm ale nestačila na nasazenou jedničku Puigovou. Nakonec ale měla štěstí a díky odhlášení Strýcové, Keysové a Vandewegheové si zahraje v hlavní soutěži. V 1. kole vyzvala úspěšnou kvalifikantku Lučičovou-Baroniovou. Zápas ale nezvládla a po setech 4:6 a 2:6 se s turnajem loučí. 

Karolína Plíšková si doslova pohrála s Darjou Gavrilovovou z Austrálie a po vítězství dvakrát 6:2 se raduje z postupu do 3. kola turnaje v Eastbourne. Česká dvojka strávila na kurtu něco málo přes hodinu a svou soupeřku, jenž dnes již jeden zápas proti Slovence Schmiedlové hrála, téměř k ničemu nepustila. V první sadě Češka vzala své soupeřce hned třikrát podání, přičemž sama zaváhala jen jedinkrát. Druhý set pokračovala Plíšková ve velké jízdě. Znovu jí vyšel začátek, kdy dvakrát prolomila servis Australanky a rychle vedla o čtyři hry. Gavrilovová sice ještě v závěru kousala, o výhru však již naší tenistku připravit nedokázala.

Působení Lucie Šafářové na trávě v Eastbourne končí hned po jejím úvodním zápase ve 2. kole turnaje. V utkání proti Němce Anně-Lenně Friedsamové Češka prohrála ve dvou setech, 7:6 (5) a 6:4. První set zápasu byl naprosto vyrovnaný o jejím vítězi tak rozhodl až tiebreak, ve kterém se více dařilo německé tenistce. Druhá sada, v níž si oběma hráčkám příliš nedařilo držet servis, se dlouho lépe vyvíjela pro Šafářovou. Ta od stavu 4:2 ale neuhrála jediný gem a celé utkání tak ztratila.

Český tenista Jiří Veselý se s turnajem v Nottinghamu loučí již v 1. kole. V zápase proti Gillesi Mullerovi z Lucemburska nejprve po vyrovnaném průběhu padl v prvním setu v tiebreaku, ve druhé sadě nevyužil v jejím úvodu tři brejkboly a posléze dvakrát ztratil podání a celý zápas ztratil. Generálka na nadcházející Wimbledon tak Veselému po prohře 6:7(2) a 2:6 nevyšla.

V obodobné pozici byl na challengeru v Miláně Václav Šafránek. Jako poslední Čech na turnaji vyzval v boji o druhé kolo Srba Djereho, na kterého ovšem po setech 2:6 a 5:7 nestačil.  

ATP / WTA

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (muži, 21 712 000  £, tráva, 1. kolo kvalifikace)

ADAM PAVLÁSEK (117.) – Henri Laaksonen (SUI, 171.)  7:5, 7:5

JAN ŠÁTRAL (267.) –  Nicolas Kicker (ARG, 135.) 6:1, 6:3

MAREK MICHALIČKA (241.) – Ramkumar Ramanathan (IND, 231.)  5:7, 7:6(2), 4:6 

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (ženy, 21 712 000  £, tráva, 1. kolo kvalifikace)

BARBORA KREJČÍKOVÁ (187.) – Michelle Larcher De Britová (POR, 262.)  3:6, 6:7 (6)

Asia Muhammadová (USA, 197.) – ANDREA HLAVÁČKOVÁ (209.) 6:7 (3), 1:6

Lin Ču (CHN, 163.) – TEREZA MARTINCOVÁ (183.)  4:0, skreč Martincová

Stephanie Vogtová (LIE, 275.) – KLÁRA KOUKALOVÁ (158.)  6:3, 7:5

BARBORA ŠTEFKOVÁ (188.) – Tereza Mrdezaová (CRO, 284.)  6:3, 6:2

TEREZA SMITKOVÁ (225.) – Maia Lumsdenová (GBR, 751.) 2:6, 6:2, 6:2

Kchaj-lin Čang (CHN, 116.) – LUCIE HRADECKÁ (167.)  7:5, 7:5

AEGON OPEN  NOTTINGHAM (muži, 648 255 €, tráva, 2. kolo)

JIŘÍ VESELÝ (64.) – Gilles Muller (LUX, 41.)  6:7(2), 2:6

AEGON INTERNATIONAL EASTBOURNE (ženy, 711 778 $, tráva, 2. kolo)

PETRA KVITOVÁ (11.) – Timea Babosová (HUN, 45.) 6:4, 7:6 (5)

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (17.) - Darja Gavrilovová (AUS, 51.)  6:2, 6:2

LUCIE ŠAFÁŘOVÁ (30.) - Anna-Lena Friedsamová (GER, 58.)  6:7 (5), 4:6

AEGON INTERNATIONAL EASTBOURNE (ženy, 711 778 $, tráva, 1. kolo)

DENISA ALLERTOVÁ (82.) – Mirjana Lučičová (CRO, 56.) 2:6, 4:6

AEGON INTERNATIONAL EASTBOURNE (ženy, 711 778 $, tráva, 1. kolo čtyřhry)

Anna-Lena Groenefeldová (GER), KVĚTA PESCHKEOVÁ – Andreja Klepacová, Katarina Srebotniková (obě SLO)  3:6, 2:0 - přerušeno, dohráno 22.6.

ŠAFÁŘOVÁ, Stosurová (AUS) - Hingisová (SUI), Mirzaová (IND) - odloženo na 22.6.

CHALLENGER TOUR

MILÁN (muži, 42 500 EUR, antuka, 1. kolo)

VÁCLAV ŠAFRÁNEK (383.) – Laslo Djere (SRB, 240.) 2:6, 5:7

ITF/FUTURES

BREDA FUTURE+ (ženy, NED2, 10 000 USD, antuka, 1. kolo)

Olena Kyrpotová (UKR, 1111.) – PETRA KREJSOVÁ (838.)  1:6, 1:6

FUTURE NORD KALTENKIRCHEN (ženy, 10 000 USD, antuka, 1. kolo)

VENDULA ŽOVINCOVÁ (761.) – Amelie Intertová (GER, 801.) 6:0, 6:3

TENIS CLUB OPEN (muži, 10 000 USD, antuka, 1. kolo)

MAREK JALOVIEC (710.) – Bogdan Ionut Apostol (ROU, 1519.)  6:1, 4:6, 6:1

ZM OPEN 2016 MARIBOR (ženy, 10 000 USD, antuka, 1. kolo)

Pia Brglezová (SLO, 1209.) – KATEŘINA KRAMPEROVÁ (798.) 1:6, 3:6

ZM OPEN 2016 MARIBOR (ženy, 10 000 USD, antuka, 3. kolo kvalifikace)

BARBORA MIKLOVÁ (1213.) – Marianna Petreiová (ITA, – )  6:0, 7:5

KAROLÍNA NOVOTNÁ (1257.) – Reka Szalaiová (HUN, – )  5:7, 2:6

HANA UHROVÁ (–) – Domenika Turkovicová (CRO, –)  2:6, 7:6 (8)

ZM OPEN 2016 MARIBOR (ženy, 10 000 USD, antuka, 1. kolo čtyřhry)

KATEŘINA KRAMPEROVÁ, MARTINA PŘÁDOVÁ – Sara Placicová, Nina Potocniková (obě SLO)  2:6, 5:7