Turnaj mistrů se blíží. Kdo doplní londýnské finalisty?

- Jan Vojkůvka

Poslední dva týdny zbývají do konce letošní sezony ATP. Poté kolotoč turnajů ustane a nastane samotné finále v podobě Turnaje mistrů v Londýně. Kdo doplní jisté účastníky ATP Finals a zajistí si místo v londýnské O2 Areně?

Rafael Nadal, Roger Federer, Alexander Zverev, Dominic Thiem, Grigor Dimitrov a Marin Čilič.

Turnaj mistrů v Londýně zná šest ze svých osmi účastníků. Zbývají už jen dvě volná místa, o která se svedou tuhé boje tento a příští týden. Turnaje v Basileji, Vídni a Masters v Paříži definitivně rozhodnou o kompletním složení letošního Turnaje mistrů.

Kdo ale doplní šestku tenistů, kteří už nemohou být z postupových pozic sesazeni?

Nejvíce šancí se připisuje čtveřici Davidu Goffinovi, Pablu Carrenu Bustovi, Samu Querreymu a Kevinu Andersonovi. Ti jsou v pořadí ATP Race To London seřazení od sedmého do desátého místa, přičemž vynecháni jsou ti, kteří předčasně ukončili sezonu.

Žhavým kandidátem na postup do Londýna je Belgičan Goffin, který v září a říjnu získal tituly v Šen-čenu a Tokiu, čímž se vyhoupl v aktualizovaném žebříčku za šestého Marina Čiliče, jenž se ziskem 3535 bodů získal neoficiální jistotu účasti.

Za Goffinem, který k jistotě potřebuje z posledních dvou turnajů sezony získat momentálně 635 bodů a nebo spoléhat na to, že soupeři sami nenasbírají dostatek bodů, se ale strhne tuhá bitva.

Anderson s Querreym podávají ke konci roku spíše průměrné výkony, stále jsou na tom ale mnohem lépe než Španěl Carreno Busta, který od US Open nevyhrál ani jeden zápas. Pokud razantně nezlepší své výkony, měli by si to Goffin, Querrey a Anderson rozdat o dvě postupové příčky a naopak.

Pokud ale nenaváží na své výkony z vydařených sezon, mohou je ve zbývajících dvou týdnech, ve kterých se hraje až o 1500 bodů, dohnat i vlčáci, kteří minulý týden mohutně stahovali své ztráty. Vítěz ze Stockholmu Juan Martin Del Potro má výbornou formu. Kromě titulu ze Švédska si připsal i semifinále v Šanghaji a dokazuje, že v závěru sezony ještě chce o Turnaj mistrů zabojovat.

Bez šance pak není ani Jo-Wilfried Tsonga, který bez ztráty setu vyhrál turnaj v Antverpách a získal čtvrtý letošní titul.

Dle aktuální formy, a bodového zisku z celé sezony, nás čekají velmi dramatické dva týdny, během nichž by šest tenistů mělo zápolit o dvě poslední letenky do Londýna. Nezbývá, než se těšit, co se odehraje na kurtech.

ATP Race to London (k 23.10.)
1. Rafael Nadal (ESP) 10 465
2. Roger Federer (SUI) 8 505
3. Alexander Zverev (GER) 4 400
4. Dominic Thiem (AUT) 3 725
5. Grigor Dimitrov (BUL) 3 560
6. Marin Čilič (CRO) 3 535
________________________________________
7. David Goffin (BEL) 2 750
8. Pablo Carreno Busta (ESP) 2 605
9. Sam Querrey (USA) 2 525
10. Kevin Anderson (RSA) 2 470
11. Juan Martin Del Potro (ARG) 2 135
12. Jo-Wilfried Tsonga (FRA) 2 055
13. Roberto Bautista (ESP) 1 925
14. John Isner (USA) 1 905
15. Albert Ramos Vinolas (ESP) 1 835