Kokkinakis vs. kukuřičné lupínky. Bitva o značku „Special K“ se dostala k soudu

- Tomáš Macák

Zdlouhavé boje se zraněním, teď i u soudu. Australský tenista Kokkinakis chtěl používat výraz „Special K“ jako součást kampaně, která obnáší propagaci tenisového oblečení. To ale zahrnuje jeden velký háček. Stejný název totiž už přes půl století má firma Kellogg´s pro své světově populární cereálie. Tahanice a slovní přestřelky ohledně práv na užívání značky začaly už v srpnu 2015. Nyní americký velkovýrobce žádá soud o speciální slyšení, které by mělo celý spor zkrátit.

Na jedné straně tenista, na druhé gigantická společnost, která prodává své produkty ve 180 zemích světa. Svérázný Thanasi Kokkinakis chtěl užívat označení „Special K“ pro tenisové oblečení, vybavení, ale také poradenství, nicméně se zdá, že má smůlu. Nelíbilo se to totiž americkému obchodními obrovi Kellogg´s, který, mimo mnoha jiných věcí, vyrábí po desetiletí také cereálie pod stejným názvem – Special K. A tak se případ dostal k soudu.

Teď obhájce společnosti požádal federální soud o vyslechnutí předčasné žádosti, která by měla ukončit záležitost bez soudního řízení. Kellogg´s se totiž bude snažit dokázat, že společnost TJ Kokkinakis Pty Ltd, která chtěla značku „Special K" používat v tenisovém odvětví, se nezaregistrovala, a neměla proto žádný nárok na užívání ochranné známky.

Obě strany se nyní shodly na tom, že pokud by se americké společnosti, respektive jejím právníkům, povedlo v tomto bodě uspět, nebude nikdo usilovat o natahování sporu.

Společnost TJ Kokkinakis Pty Ltd vlastní otec Thanasiho Kokkinakise Trevor. Název a nápad používat název „Special K" nevzešel pouze z prvního písmena Kokkinakisova příjmení, nýbrž také ze jména krajana, tenisového kolegy a kamaráda jednadvacetiletého hráče – Nicka Kyrgiose. Častí parťáci ve čtyřhře, kteří si v bouřlivé povaze mohou podat ruce, jsou běžně nazýváni jako „the Special K´s“.

Kokkinakisovi, který má řecké kořeny, byla předpovídána zářná budoucnost. V devatenácti letech se probil až na 69. světovou pozici, ovšem pak se objevily problémy s ramenem a Australan musel na operaci. Ta ho následně poslala až do druhé tisícovky žebříčku ATP. V letošním roce velký milovník basketbalu zase vystřelil na 212. místo.