Chci vyléčit bolavá záda, potvrdil Berdych ukončení sezóny

- Filip Lefenda

Česká tenisová jednička Tomáš Berdych se v tomto roce na kurtech už nepředstaví. Zprávu, která se od čtvrtečního dopoledne šířila internetem, již potvrdil na svém twitterovém účtu i samotný hráč. „S lítostí musím oznámit, že jsem nucen ukončit letošní sezónu,“ píše ve svém prohlášení. Semifinalista letošního Wimbledonu uvedl, že na vině jsou přetrvávající problémy se zády.

„Už od Wimbledonu mě během zápasů trápí bolesti zad a po mém posledním utkání v Pekingu jsem cítil, že se situace nijak nezlepšuje. Mým lékařským týmem mi bylo doporučeno na pár týdnů si odpočinout a podstoupit léčbu, abych mohl být stoprocentně zdravý a bez bolestí připraven na začátek sezóny 2018,“ vysvětlil dvaatřicetiletý tenista své rozhodnutí přátelům a fanouškům.

Duel s Rusem Rubljovem, který světová osmnáctka prohrála v Pekingu po setech 6:1, 4:6 a 1:6, tak byl letos posledním. „Omlouvám se, že se nebudu moci zúčastnit podniků ve Vídni a v Paříži, ale opravdu si myslím, že je teď pro mě nejlepší být zdravý a připraven na lednové turnaje – především pak Australian Open, který je jedním z mých vůbec nejoblíbenějších turnajů,“ dodal majitel třinácti singlových titulů z okruhu ATP, jenž si v Melbourne zahrál v letech 2014 a 2015 o finále.

V sezóně 2017 na sebe Berdych upozornil zejména na Wimbledonu, kde obhájil loňské semifinále. Na okruhu si zahrál jedno finále, v Lyonu však v souboji o titul podlehl domácímu Tsongovi. Na dalších třech turnajích (Dauhá, Rotterdam, Los Cabos) pak došel do semifinále.