Berdych se údajně odhlásil z evropských turnajů

- Jan Vojkůvka

Přetrvávající zdravotní problémy přinutily českou tenisovou jedničku Tomáše Berdycha k razantnímu kroku. Místo boje o Turnaj mistrů v Londýně se údajně rozhodl odhlásit z naplánovaných podniků v rakouské Vídni a na Masters v Paříži a ukončit sezonu plnou nejrůznějších zdravotních trablí.

Dvaatřicetiletý Berdych se z důvodu blíže nespecifikovaného zranění rozhodl odhlásit už z turnaje v Šanghaji. O týden později se po dalším rozhodování údajně odhlásil rovněž z halových turnajů ve Vídni a Paříže, čímž pro něho de facto sezona skončila.

Informace o jeho odhlášení z Vídně a Paříže zveřejnilo několik zahraničních webů, včetně německého magazínu Insideout.

Český tenista měl už během US Open problémy se zády, především pak s bederní částí. Sice se zdálo, že se zdravotně dal do pořádku a odehrál tři vyrovnané a dramatické duely během zářijového Laver Cupu, ale zdraví se opět ozvalo v Číně. V Pekingu kvůli viditelné limitaci ztratil dobře rozehraný zápas s Rusem Rubljovem. S největší pravděpodobností ho opět začala trápit záda.

Od té doby se na dvorcích neukázal. Jeho nejlepším výsledkem tak zůstane s největší pravděpodobností semifinále z Wimbledonu, kde se mu podařilo skloubit dobrou formu i s pevným zdravím, které ho v All England Clubu podrželo. Nad jeho síly byl až pozdější vítěz Roger Federer.

Český tenista, který momentálně figuruje na 18. místě světa, letos došel také do finále v Lyonu, kde prohrál s domácím Tsongou, a do semifinále na turnajích v Dauhá, Rotterdamu a Los Cabos. Mezi velmi kvalitní výsledky může řadit i postup do čtvrtfinále v Miami, kde prohrál až v tiebreaku třetího setu s Rogerem Federerem.