Kontaová ukončila sezonu a propustila trenéra. Šance Strýcové na Elite Trophy stále žije

- Jan Vojkůvka

Zranění levého chodidla přinutilo Britku Johannu Kontaovou ukončit letošní sezonu, ač mohla tečku za rokem 2017 učinit na WTA Elite Trophy. Místo účasti na malém Turnaji mistryň se ale rozhodla pro odpočinek a načerpání sil do další sezony, do níž vstoupí znovu s novým trenérem.

Kromě ukončení sezony totiž Johanna Kontaová oznámila také konec spolupráce s trenérem Wimem Fissettem, kterého angažovala před začátkem letošního tenisového ročníku. „Po pečlivém zvážení jsme se s Wimem oboustranně dohodli na ukončení naší spolupráce. Vše proběhlo v přátelském duchu a Wimovi přeju jen to nejlepší,“ uvedla Kontaová. Nového kouče zatím vybraného nemá.

Spolupráce s Fissettem přitom vypadala více než zářivě. Kontaová vyhrála turnaj v Sydney, na který navázala postupem do čtvrtfinále Australian Open a další turnajový primát přidala na konci března v Miami.

I přes nevýraznou antukovou sezonu přišly další úspěchy na trávě a finále v Nottinghamu či semifinále ve Wimbledonu. S přechodem na betonové kurty ale začaly Britku trápit zdravotní obtíže a zejména pak zranění nohy, kvůli kterému nedokázala odehrát svůj standard na turnajích v Číně a odhlásila se posléze z turnajů v Evropě.

Tím ztratila šanci bojovat o Turnaj mistryň v Singapuru, kde jí místenku na poslední chvíli sebrala Francouzka Caroline Garcíaová. Kontaová se tak rozhodla ukončit sezonu a přenechat své místo na WTA Elite Trophy jiné hráčce. „Zranění se lepší, ale stále mám doporučený klid, takže na Turnaj mistryň v Singapuru ani WTA Elite Trophy v Zhuhai raději nepojedu,“ podotkla Britka.

Tou je momentálně Slovenka Magdaléna Rybáriková, která se po postupu do druhého kola v Moskvě prosmýkla v kalendářním žebříčku před Barboru Strýcovou, jež ji porazila ve finále v Linci.

Šanci na účast však nadále má i Strýcová. Česká tenistka, která je v aktualizovaném pořadí Race na 21. místě, ale musí spoléhat na odhlášení některé z dalších hráček, jež jsou v žebříčku před ní.

Otazník visí například nad Kristinou Mladenovicovou, která prohrála deset zápasů v řadě a kvůli zdravotním problémům s kolenem se odhlásila z turnaje v Hong Kongu. Startovala sice tento týden v Moskvě, ale opět hned v prvním utkání prohrála a je otázkou, zda se bude chtít ještě vydat do Číny.

Sama Strýcová si nechává vrátka do Ču-chaje stále otevřená. Sice plánuje dovolenou v Dubaji, ale také přiznala, že pokud by měla možnost na Elite Trophy vyrazit, neváhala by.