Odplata za Rio? Lucemburk uvidí souboj olympijských finalistek

- Jan Havlovic

Byl to tehdy pořádný šok. Nenasazená Portoričanka Mónica Puigová ovládla turnaj dvouhry na loňských olympijských hrách v Riu a vybojovala pro svou zemi historicky první zlatou medaili. Ve finále tehdy porazila Němku Angelique Kerberovou. Obě tenistky si od té doby prošly drobnou výkonnostní krizí a v úterý se střetnou na turnaji v Lucemburku znovu ve vzájemném duelu.

V loňské sezoně byla Angelique Kerberová v životní formě. Ovládla Australian Open, ve Wimbledonu došla do finále a do Ria přijížděla v roli horké favoritky na zisk zlaté medaile. Německá jednička postupně odstavila z cesty šest soupeřek a zbývala poslední. Ve finále vyzvala překvapení turnaje – Mónicu Puigovou z Portorika.

Leckdo čekal, že Kerberová outsiderku vypráská a bude slavit zlato. Omyl. V laufu hrající Puigová zvládla třísetovou bitvu a mohla začít slavit zisk historicky první zlaté medaile pro Portoriko. Čtyřiadvacetiletá tenistka tehdy ukázala, kam až sahají její výkonnostní limity.

Od olympijských her se však stále nemůže dostat do tehdejší herní pohody a na větší úspěch stále čeká. Podobný příběh zažívá také Kerberová, která si formu z Ria přivezla na US Open, kde ve finále porazila Karolínu Plíškovou, avšak od té na větší úspěch čeká. 

Němka s polskými kořeny v letošním roce předvádí nevyrovnané výkony a nevypadá to, že by se blýskalo na lepší zítřky. O vylepšení nepovedené sezony se bude Kerberová pokoušet v Lucemburku, kde je nasazenou jedničkou. Právě v prvním kole narazí na Mónicu Puigovou, se kterou se střetne již popáté v kariéře. V dosud posledním vzájemném duelu letos v Dubaji zvítězila Kerberová hladce ve dvou setech. V duelu dvou hvězd loňské olympiády je favoritkou právě německá tenistka.  

Vzájemné duely:
2017 – Dubaj (osmifinále) – Mónica Puigová x Angelique Kerberová 2:6, 3:6
2016 – OH (finále) – Mónica Puigová x Angelique Kerberová 6:4, 4:6, 6:1
2015 – Toronto (2. kolo) – Mónica Puigová x Angelique Kerberová 2:6, 3:6
2013 – Brisbane (Osmifinále) – Mónica Puigová x Angelique Kerberová 6:3, 4:6, 6:7 (7)