Sladký Linec! Strýcová si po titulu zahřešila rakouským dezertem

- Tomáš Macák

Nekonečné čekání je u konce! Až rakouský Linec vysvobodil Barboru Strýcovou, která na titul z okruhu WTA čekala šest let. Slovenku Rybárikovou porazila ve dvou setech 6:4 a 6:1. „Děkuji všem! Cítím se tu jako doma,“ vzkázala lineckému publiku. Samotné vítězství pak nebylo pro Strýcovou sladkou tečkou jen v přeneseném slova smyslu. Na tiskové konferenci na ni totiž čekal typický rakouský trhanec.

Barbora Strýcová obdržela vítěznou trofej a následně se chopila mikrofonu. Pogratulovala své slovenské soupeřce k výbornému turnaji a vzápětí začala děkovat na všechny strany.

„Chtěla bych poděkovat svému trenérovi. Společná cesta turnajem tady v Rakousku byla skvělá a díky za všechno, co jsi pro mě udělal,“ říkala šťastná tenistka směrem k Tomáši Krupovi. „Dále musím poděkovat všem lidem, kteří jsou zapojeni do tohoto turnaje, protože se tu cítím jako doma,“ pokračovala v řeči Strýcová. „Ani nevím kam koukám, chtěla bych koukat všude,“ byla štěstím bez sebe.

Záhy se však na jedno místo zahleděla. Na kurtu totiž Strýcové tleskala bývalá světová sedmička Barbara Schettová. „Ona je moje mentorka, ráda bych ji moc poděkovala. Od sedmnácti let se o mě starala a radila mi. Teď tu pořád stojíme pohromadě, což mě neskutečně těší,“ vyjádřila Češka úctu k bývalé rakouské tenistce, která je zároveň ambasadorkou lineckého turnaje.

Pak už se česká šampionka přemístila do tiskového centra, kde na ni čekalo překvapení v podobě jejího oblíbeného rakouského dezertu – trhance. Z něj měla neskonalou radost a hned se do pochoutky pustila. Trofej, květina a 43 000 dolarů (939 000 korun, pozn. red.) za vítězství v turnaji tak pro Strýcovou nebyly jedinou odměnou. 

Jak pro českou hráčku, tak pro Rybárikovou to bylo sedmé finále na okruhu WTA v kariéře. Slovenská tenistka byla většinou úspěšnější, protože už má na svém kontě čtyři tituly. Stejně jako Strýcová už ale na trofej čekala relativně dlouho - od roku 2013. 

Jednatřicetiletá česká tenistka si za vyčekaným turnajovým vítězstvím šla už od začátku. Hned v prvním gemu dokázala Rybárikovou brejknout a sama si následně držela podání, které ji dovedlo k vítězství v prvním setu. Servis ji v celém zápase fungoval z poloviny. Po prvním podání měla výbornou úspěšnost 82 % získaných bodů, čímž překonala svůj sezónní standard o 20 %. Naopak druhý servis českou hráčku trápil, protože po něm získala pouhých 14 % bodů.

Nicméně to Strýcovou nemuselo ve druhém setu moc trápit, protože dokázala proměnit hned tři brejkboly a rychle vedla 5:0. Devětadvacetiletá Slovenka se ze smršti sebraných podání vzpamatovala až za tohoto stavu a sama české tenistce vzala servis. Strýcová si ale přichystala velkolepý závěr, kdy dokázala otočit gem ze stavu 0:40 a zápas zakončila příznačně brejbolem.

Celkově využila Strýcová 83 % příležitostí, při kterých mohla soupeřce sebrat podání. 

Po titulu v Linci by se měla posunout na 23. příčku světového žebříčku.