Sevastovová se nevzdala, rok po návratu na kurty útočí na elitní padesátku

- Daniel Kubelka

Zdravotní potíže před několika roky na chvíli přerušily kariéru talentované lotyšské tenistky, Anastasija Sevastovová se vzepřela osudu a rok po svém návratu na kurty bojuje o svůj druhý titul na okruhu WTA!

Rodačka z lotyšské Liepajy vstoupila do kolotoče profesionálního tenisu ve svých šestnácti letech, kdy poprvé okusila chuť turnajů pod hlavičkou ITF Futures. Již o rok později si talentovaná hráčka zahrála v hlavní soutěži podniku kategorie WTA v Istanbulu a progres v její kariéře postupoval i nadále. Do dvou let už byla Sevastovová v elitní stovce, kde se držela tři roky v řadě, přičemž ve druhé z těchto tří sezón vyhrála svůj doposud jediný titul na turnaji nejvyšší kategorie portugalském Estorilu. Když na konci roku 2011 držela 94. místo mezi profesionálkami, asi málokdo z řad tenisových expertů tušil, že se jedná o poslední šťastné chvíle Sevastovové pro následujících několik let.

Další sezóna sice přinesla dva tituly na okruhu ITF, jenže pro kariéru hráčky, která chtěla jít nahoru, se jednalo o mírný krok vzad. Na vině však byla především dlouhá pauza způsobená zraněním lokte, kvůli kterému byla Sevastovová čtyři měsíce mimo hru. V úvodu sezóny 2013 odehrála Lotyška první tři měsíce roku, o chvíli později kvůli přetrvávajícím potížím se zdravím svou kariéru uzavřela.

Že se nejednalo o poslední zápis do tenisových análů v podání lotyšské hráčky, bylo jasné na začátku loňského roku. Sevastovová ohlásila návrat na tenisové dvorce a comeback to byl opravdu velkolepý! Na žebříčku nevedená hráčka uhrála semifinále ve Florianopolis, čtvrtfinále v Moskvě, ale především vyhrála tituly na čtyřech z pěti turnajů ITF, do kterých se přihlásila! Není proto divu, že na konci loňského roku byla tenistka aktuálně žijící ve Vídni jen deset míst od elitní stovky.

Letos sice Sevastovová uhrála „pouze“ finále ITF v Trnavě, jenže hned na začátku roku uhrála druhé kolo na Australian Open a v nedělním finále WTA na Mallorce může její comeback napsat zlatou tečku. Už nyní je jisté, že ať duel se Španělkou Garciaovou dopadne jakkoliv, vystoupá Lotyška na 67. pozici v žebříčku, v případě výhry dokonce až na příčku s pořadovým číslem padesát pět!

Ani turnaj na baleárském ostrově se ale pro Sevastovovou neobešel bez potíží. Po úvodní výhře nad Voegelovou lotyšská hráčka několikrát omdlela a trpěla dehydratací a dokonce musela strávit noc v nemocnici. Vzdát se, to však zřejmě není v povaze šestadvacetileté hráčky. Po požehnání lékařů se na španělské kurty okamžitě vrátila, cestou do finále srazila na kolena finalistku Wimbledonu z roku 2014 Eugenie Bouchardovou a mimo jiné také bývalou světovou jedničku Jelenu Jankovićovou ze Srbska. Zda bude mít její pohádka zlatý konec, budeme vědět již v neděli podvečer!