Vondroušová kvůli bolestem zad předčasně ukončila sezonu

- Jan Vojkůvka

Přelomová sezona v kariéře Markéty Vondroušové je u konce. Česká tenistka, která vynechala tento týden turnaj v Linci, se rozhodla neodcestovat ani do Lucemburku a ukončit letošní úspěšný rok. Na vině jsou jsou bolavá záda, která osmnáctiletou hráčku trápí a kvůli nimž od vítězství na turnaji ITF v Praze odehrála jen dva turnaje.

Naposledy se Vondroušová představila na dvorcích na konci září v Taškentu, kde nečekaně vypadla ve druhém kole. Překvapivá porážka od Švýcarky Vogeleové se zrodila i kvůli herní limitaci, kterou jí bolest v zádech způsobuje.

S bolestmi zad laboruje od července, přesto si ještě na turnaji ITF v Praze došla pro titul. Od té doby ale její turnajový plán získal výrazné trhliny a česká tenistka musela vynechat například velké turnaje v Americe, na kterých se měla připravit k premiérové účasti na US Open.

„Bylo to těžké rozhodnutí, ale zdraví je přednější. Potřebovala jsem záda doléčit, abych se s nimi netrápila dlouhou dobu,“ řekla v srpnu. Její problémy se zády ovšem přetrvávají a osmnáctiletá hráčka se nakonec rozhodla ukončit sezonu, aby se stihla připravit na nový ročník a cestu na australské turnaje, kde chce v plné síle odehrát úvodní grandslam sezony v Melbourne.

Vondroušová prožila průlomový rok. Aktuálně 63. hráčka světa patří k nominovaným na cenu Nováčka roku WTA a se svou bilanci 60 výher a pouhých 12 porážek patří mezi favoritky. Kromě turnajů ITF v Praze, Trnavě, Stuttgartu a Grenoblu získala rovněž svůj první titul na okruhu WTA, když prošla z kvalifikace až k trofeji ve švýcarském Bielu.

Talentovaná tenistka rovněž prožila svou premiéru ve Fed Cupu, když reprezentovala český tým ve Spojených státech během semifinále letošního ročníku. Při své premiéře dosáhla na jedno vítězství a utrpěla jednu porážku.