Češi v akci: Strýcová ovládla čtyřhru v Birminghamu, v singlu podlehla Keysové

- Daniel Kubelka

Česká tenistka Barbora Strýcová titul ve dvouhře na turnaji v Birminghamu nezískala. Ve finálovém zápase proti Američance Madison Keysové prohrála ve dvou setech, 3:6 a 4:6. Chuť si však třicetiletá Češka spravila v deblové soutěži, kde v boji o vítězný pohár postaví společně s krajankou Karolínou Plíškovou porazila rusko-americké dvojici Kudrjavcevová, Kingová! Postup do hlavní fáze turnaje v Nottinghamu si již vybojoval Jan Hernych, který ve dvou setech přehrál krajana Michala Konečného. V Eastbourne neuspěla Denisa Allertová, jenž podlehla Portoričance Monice Puigové.

Barbora Strýcová prožívá na trávě v Birminghamu nádherný, ale zato velice těžký týden. Od pátku měla na svém kontě již celkem pět utkání a v neděli ji čekaly ještě další dva zápasy, zato oba s finálovou příchutí. Při své páté účasti na turnaji na západě Anglie si již podruhé zahrála ve finále dvouhry, ve kterém před dvěma lety podlehla Srbce Aně Ivanovićové ve dvou setech. V neděli odpoledne vyzvala třicetiletá rodačka z Plzně v souboji o vítězný pohár šestnáctou hráčku světového žebříčku, Američanku Madison Keysovou. S o devět let mladší hráčkou se Strýcová utkala již třikrát, jednou ji dokázala porazit, avšak v letošním roce podlehla své finálové soupeřce v obou květnových zápasech v Římě, respektive v Madridu. 

Úvod třetí letošní bitvy obou hráček vyšel lépe mírně favorizované Američance, která hned ve druhé hře sebrala servis své finálové sokyně a tento náskok si dokázal udržet až do konce prvního setu. Obě tenistky si totiž jen s minimálními ztrátami držely svá podání a do konce úvodní sady se již k brejkbolům nedostaly, čímž padly i šance pro Strýcovou na možnost vzít si ztracený servis zpět.

Začátek druhé sady se nesl ve znamení bojů o úvodní podání obou tenistek, jak Strýcová, tak ale i její soupeřka těžkou situaci zvládly a přes několik brejkbolů vydržely bez ztráty kytičky. Rozhodnutí tak přinesla devátá hra, kdy česká hráčka čistou hrou přišla o podání a Madison Keysová dalšími čtyřmi fiftýny v řadě celý zápas po setech 6:3 a 6:4 ukončila. Američanka se poprvé v kariéře posune do elitní desítky světového žebříčku, Barbora Strýcová se pořadím posune o čtyři příčky výše na 26. pozici.

Tráva na birminghamském centrkurtu si ještě nestačila ani pořádně odpočinout a už po ní běhaly nohy fedcupové reprezentantky  znovu. Krátce po skončení singlového finále nastoupila Barbora Strýcová také do rozhodujícího utkání deblové části pavouka, ve kterém po boku své krajanky Karolíny Plíškové vyzvala v posledním utkání turnaje rusko-americkou dvojici Kudrjavcevová, Kingová a po dvousetové výhře se radovala ze zisku turnajového prvenství!

Ryze česká bitva se odehrála v závěrečném kvalifikačním kole o postup do pavouka turnaje v Nottinghamu. Šestatřicetiletý veterán Jan Hernych vyzval v pikantním souboji o deset let mladšího krajana Michala Konečného, který si v sobotním zápase proti Britovi Glasspoolovi připsal vůbec první výhru v kvalifikace ATP podniku! Jenže také Hernych byl po sobotě dobře naladěn, Indovi Ramananthanovi povolil během vzájemného duelu pouze čtyři gemy a tak nedělní střet dvou Čechů sliboval zajímavou podívanou.

Úvod zápasu vyšel lépe mladšímu z tenistů, Konečný získal první dva gemy a byl na dobré cestě k zisku první sady. Hernych však nesložil zbraně, záhy srovnal na 2:2 a ve zřejmě klíčové páté hře, sedmým brejkbolem prolomil servis svého soupeře. Když v dalším gemu sám odvracel čtyř možnosti Konečného na rebrejk, položil tím dobrý základ k vyhrané první sadě v poměru 6:2. Druhý set přinesl naprosto rozdílnou podívanou. Oba tenisté si s minimálními ztrátami drželi svá podání a to až do stavu 6:6, následovat tak musel tiebreak. V něm bylo skóre vyrovnané do stavu 2:2, poté však Hernych vyhrál potřebných pět míčů v řadě a po výhře 6:2 a 7:6(2) si v Nottinghamu zahraje v hlavní soutěži, vůbec poprvé od loňského července, kdy hrál v Newportu.

Denisa Allertová vyzvala v posledním kole kvalifikace na turnaj v Eastbourne Portoričanku Monicu Puigovou, aktuálně 43. hráčku světového pořadí. Třiadvacetiletá Allertová, jenž se vrací na okruh po zranění, v sobotu napotřetí po zdravotní pauze vyhrála zápas, jenže druhý úspěch v řadě nepřidala. Své soupeřce podlehla ve třech setech, 3:6, 6:4 a 2:6.

Jediný zápas dělí Václava Šafránka od účasti v hlavní soutěži milánského challengeru. V nedělním druhém kvalifikačním utkání překvapil nasazenou trojku Roberta Marcoru a po výhře 6:4 a 6:1 si v pondělí zahraje rozhodující zápas s dalším Italem Filippem Baldim.

Pro druhého českého zástupce Romana Jebavého končí kvalifikace na milánský challenger ve 2. kole. Šestadvacetiletý tenista nestačil na domácího Itala Andreu Bassa a podlehl mu ve dvou setech, 6:7 (5) a 1:6. Jebavý prohrál z posledních dvanácti utkání již podesáté.

ATP/WTA

AEGON CLASSIC BIRMINGHAM (ženy, 846 000 USD, tráva, finále)

BARBORA STRÝCOVÁ (30.) - Madison Keysová (USA, 16.)  3:6, 4:6

Finále čtyřhry

KA. PLÍŠKOVÁ, STRÝCOVÁ – Kingová, Kudrjavcevová (USA/RUS)  6:3, 7:6 (1)

AEGON OPEN  NOTTINGHAM (muži, 648 255 EUR, tráva, 1. kolo kvalifikace)

JAN HERNYCH (325.) - MICHAL KONEČNÝ (294.)  6:2, 7:6(2)

AEGON INTERNATIONAL EASTBOURNE (ženy, 711 778 USD, tráva, 1. kolo kvalifikace)

DENISA ALLERTOVÁ (80.) - Monica Puigová (PRT, 43.)  3:6, 6:4, 2:6

CHALLENGER TOUR

MILÁN (muži, 42 500 EUR, antuka, kvalifikace 2. kolo)

VÁCLAV ŠAFRÁNEK (398.) – Roberto Marcora (ITA, 302.)  6:4, 6:1
ROMAN JEBAVÝ (2053.) – Andrea Basso (ITA, 665.)  6:7 (5), 1:6

ITF/FUTURES

FUTURE NORD KALTENKIRCHEN (muži, 10 000 USD, antuka, 2. kolo kvalifikace)

LUKÁŠ VEJVARA (1723.) - Filipp Kekerčeni (UKR, 926.)  1:6, 6:7 (6)

FUTURE NORD KALTENKIRCHEN (ženy, 10 000 USD, antuka, 1. kolo kvalifikace)

TEREZA PROCHÁZKOVÁ (-) – Ruxandra Schechová (GER, -)  6:4, 5:7, 6:4

FUTURE NORD KALTENKIRCHEN (ženy, 10 000 USD, antuka, 2. kolo kvalifikace)

TEREZA PROCHÁZKOVÁ (-) – Anna Signe Rasmussenová (DEN, -)  odloženo na 20.6

TEREZA KOLÁŘOVÁ (1104.) - Marlen Hackeová (GER, -)  odloženo na 20.6

BREDA FUTURE+ (ženy, 10 000 USD, antuka, 2. kolo kvalifikace)

PETRA POKORNÁ (-) - Sandy Martiová (SUI, -)  1:6, 0:6

ZM OPEN 2016 MARIBOR (ženy, 10 000 USD, antuka, 2. kolo kvalifikace)

KAROLÍNA NOVOTNÁ (1257.) - Moni Potrcová (SLO, -)  6:2, 6:4
BARBORA MIKLOVÁ (1213.) - Ena Babićová (CRO, -) - odloženo na 20.6.
HANA UHROVÁ (-) - Anastasia Pantelićová (SRB) -  odloženo na 20.6