Ovládnou Rusky příští rok grandslamy? Safin věří hned dvěma krajankám

- Filip Lefenda

Bývalá světová jednička Marat Safin cítí v kostech velké úspěchy ruského tenisu. Starší bratr někdejší žebříčkové královny Dinary predikuje pro příští rok grandslamové vavříny hned dvěma svým krajankám.

Jednou z nich je Světlana Kuzněcovová. Ta patří ve svých dvaatřiceti letech ke zkušenějším členkám širší světové špičky, a ačkoliv už na turnajích velké čtyřky ve dvouhře dvakrát triumfovala, na tyto trofeje už se malinko „práší“.  První získala před třinácti lety v New Yorku, druhou přidala o pět let později pod Eiffelovou věží.

K dalšímu grandslamovému úspěchu by Kuzněcovové mohly podle Safina pomoci i nejasné okolnosti návratu Sereny Williamsové. V tomto smyslu naléhá Rus na současnou světovou osmičku, aby se připravila na obrovskou šanci, která na ni číhá. „Je stále opravdu dobrá, má výbornou kondici a nechybí jí obrovská soutěživost. Hraje skvělý tenis a jsem přesvědčen, že se jí naskytnou příležitosti vyhrát další grandslamy,“ uvedl v rozhovoru pro web WTA na adresu krajanky sedmatřicetiletý Safin.

„Musí na sobě ještě více pracovat. Pokud se tak stane, věřím, že to dokáže,“ je optimistou hráč, který je sám rovněž dvojnásobným grandslamovým vítězem. Kuzněcovová však mimo dva singlové tituly přidala i stejný počet v deblu.

A kdo je onou druhou nadějnou Ruskou? Hádáte správně – Maria Šarapovová. Pokud jí vydrží zdraví, čeká ji podle Safina strmý postup žebříčkem. „Proč by nemohla Maria získat další grandslamy? Je stále mladá a já jsem si jist, že k tomu bude mít v budoucnu ještě příležitosti,“ věří i třicetileté legendě, která však při svém posledním vystoupení uhrála před týdnem v Pekingu s nastupující světovou jedničkou Halepovou pouhé čtyři gemy.