Češi v akci: Strýcová si zahraje finále v singlu i deblu, Konečný slaví první výhru v kvalifikaci turnaje ATP

- Radim Sochor, Filip Lefenda

Barbora Strýcová po velmi náročném včerejším dnu, kdy odehrála hned tři zápasy, zdolala dnes v těžké třísetové bitvě v dobré formě hrající Američanku Coco Vandewegheovou, když zápas otáčela z nepříznivého stavu. Ve finále si třicetiletá Češka zahraje s Madison Keysovou, po boku Karolíny Plíškové navíc postoupila i do finále čtyřhry. Své zápasy má za sebou také trio Lukáš Dlouhý, Michal Konečný a Jan Hernych. Prvně jmenovaný hrál v Popradu deblové finále v páru se Slovákem Martinem, z vítězství se však radovalo duo Behar, Golubjev. Michal Konečný si na trávě v Nottinghamu připsal první vítězství v kvalifikaci turnaje ATP v kariéře, když zdolal domácího Glasspoola ve dvou zkrácených hrách. O hlavní soutěž si v neděli zahraje proti krajanovi Janu Hernychovi, jenž povolil Indu Ramanathanovi pouhé čtyři gemy.

Barbora Strýcová si stejně jako v roce 2014 zahraje v Birminghamu finále

Začátek utkání české hráčce vůbec nevyšel, Barbora Strýcová hned v prvním gemu ztratila servis, což následně zopakovala i ve třetí a páté hře. Na returnu přitom rovněž neuhrála ani gem, a tak nabrala velice rychle manko pěti her. V závěru setu pak třicetiletá Češka odvrátila na příjmu hrozbu kanára a svůj premiérový brejk následně potvrdila i podáním, více už ale stihnout nezvládla, Vandewegheová získala první sadu jednoznačně poměrem 6:2.

Do druhého dějství vstoupila Bára čistou hrou, o dvě hry později ale opět ztratila servis a s jejími nadějemi to nevypadalo vůbec růžově. Dost možná rozhodujícím se ukázal být bleskový rebrejk a srovnání stavu na 2:2. Obě soupeřky si pak držely servis, až přišel osudný desátý gem druhého setu, ve kterém podávala Američanka na udržení se v sadě. První setbol Strýcová nevyužila, druhý skrze shodu už ale ano!

Set číslo tři začala plzeňská rodačka opět na podání, což je vždy mírnou psychickou výhodou. V prvních třech hrách ztracené podání k vidění nebylo, v následujících třech naopak hned třikrát! Nejprve Barbora navýšila náskok na 3:1, vzápětí bodovala Vandewegheová, aby však opět nezaservírovala a pustila Strýcovou do vedení 4:2. V sedmém gemu se pak radovala podávající hráčka, kterou byla Češka. V další hře měla Strýcová na příjmu dva mečboly, proměnit je ale nedokázala. Američanka snížila přes shodu, vzápětí už ale na returnu uhrála jediný fiftýn a s turnajem se tak rozloučila.

Barbora Strýcová si tak v neděli zahraje finále proti další Američance Madison Keysové, která v prvním semifinálovém duelu zdolala v tiebreaku třetího setu Španělku Suarezovou Navarrovou a vůbec poprvé v kariéře pronikne v novém vydání žebříčku WTA do elitní desítky. 

S Plíškovou si Strýcová zahraje i finále čtyhry

Po sobotě má Barbora Strýcová v nohách již pět zápasů ve dvou dnech a náročný program bude mít i v neděli. V páru s Karolínou Plíškovou totiž postoupila v Birminghamu i do finále čtyřhry. Stalo se tak poté, co Češky zdolaly ve dvou setech domácí duo Broadyová, Watsonová.

První sada vyzněla jednoznačně pro české barvy, Britky držely krok jen zkraje dějství. Za stavu 1:1 poprvé ztratily servis a za stavu 3:1 se situace opakovala. Set nakonec skončil 6:2. Druhá sada již nabídla vyrovnanější podívanou. Domácí hráčky se zvedly a odskočily dokonce na rozdíl tří her. Od stavu 1:4 z českého pohledu se však obraz hry razantně změnil. Strýcová s Plíškovou zlepšily čísla na podání i příjmu a poté, co získaly pět her v řadě, mohly slavit postup do finále. V tom si zahrají proti Američance Kingové a Rusce Kudrjavcevové.

Lukáš Dlouhý titul nezískal

Dvojnásobný grandslamový vítěz Lukáš Dlouhý si na další deblový triumf bude muset ještě nějakou chvíli počkat. V Popradu sehrál po boku svého parťáka Andreje Martina vyrovnanou bitvu, Beharovi s Golubjevem ale nakonec česko-slovenský tandem podlehl 5:10 v supertiebreaku.

Denisa Allertová v kvalifikaci o turnaj v Eastbourne

Sobotní program v Eastbourne narušil déšť, a tak musela Denisa Allertová na začátek svého zápasu čekat. Na kurtu poté příliš dlouho nepobyla. Polka Magda Linetteová jí utkání za stavu 1:5 z jejího pohledu vzdala. 

Hernych s Konečným v Nottinghamu postoupili, v neděli svedou vzájemný souboj o hlavní soutěž

Šestatřicetiletý tenista Jan Hernych si v kvalifikaci na trávě v Nottinghamu bez potíží poradil s Indem Ramananthanem, jemuž povolil v průběhu zápasu pouhé čtyři gemy. Vůbec poprvé v kariéře si vítězství v kvalifikaci turnaje ATP připsal šestadvacetiletý Michal Konečný, jenž přešel přes domácího Glasspoola po dvou tiebreacích. Oba jmenované tak čeká v neděli pikantní souboj o postup do hlavní soutěže v podobě vzájemného duelu!

Jebavý pokračuje v kvalifikaci milánského challengeru, v akci je i Šafránek

Roman Jebavý zvládl duel úvodního kola kvalifikace v italském Miláně. Soupeřem mu byl domácí tenista, a sice neznámý Alessandro Coppini, jenž nefiguruje v žebříčku ATP. Jebavý jej po hodině a necelých devatenácti minutách porazil 6:2 a 7:6. 

Italský soupeř stál v cestě i Václavu Šafránkovi. Ten nebyl v souboji se Stefanem Napolitanem favoritem, i on se však nakonec radoval z postupu do dalšího kola kvalifikace, a sice po výhře 6:3 a 6:4.

ATP/WTA

AEGON CLASSIC BIRMINGHAM (ženy, 846 000 USD, tráva, semifinále)

BARBORA STRÝCOVÁ (30.) - Coco Vandewegheová (USA, 32.) 2:6, 6:4, 6:3

Semifinále čtyřhry

BARBORA STRÝCOVÁ/KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ - Naomi Broadyová/Heather Watsonová (obě GBR) 6:2, 6:4

Aegon Open Nottingham (muži, 648 255 EUR, tráva, 1. kolo kvalifikace)

JAN HERNYCH (325.) - Ramkumar Ramanathan (IND, 229.) 6:3, 6:1

MICHAL KONEČNÝ (294.) - Lloyd Glasspool (GBR, 307.) 7:6 (2), 7:6 (5)

Aegon International Eastbourne (ženy, 711 778 USD, tráva, 1. kolo kvalifikace)

DENISA ALLERTOVÁ (80.) - Magda Linetteová (POL, 88.) 5:1 skreč 

CHALLENGER TOUR

POPRAD-TATRY CHALLENGER (muži, 42 500 eur + H, antuka)

Kompletní zpravodajství z popradského turnaje můžete sledovat ZDE

Milan challenger (kvalifikace)

ROMAN JEBAVÝ (2053.) - Alessandro Coppini (ITA) 6:2, 7:6 (6)
VÁCLAV ŠAFRÁNEK (398.) - Stefano Napolitano (ITA, 387.) 6:3, 6:4

ITF/FUTURES

Future Nord, Kaltenkirchen (kvalifkace)

LUKÁŠ VEJVARA (1723.) - Gabriele Moghini (SUI) 6:2, 6:2

Infond open, Maribor (semifinále)

GABRIELA HORÁČKOVÁ (1048.) - Marianna Zakarljuková (UKR, 757.) 1:6, 4:6

ZM OPEN 2016, Maribor (kvalifikace)

ANETA KULHÁNKOVÁ - Taisija Zakarljuková (UKR) 0:6, 2:6
HANA UHROVÁ - Claudia Chavarriová Perezová (ESP) 6:0, 6:1