Dešťové peklo! Bál jsem se o nohu, líčí Bolardt z Tuniska

- Jiří Vachtl

Antonín Bolardt se po Chorvatsku a Rumunsku vydal na další zahraniční turnaje kategorie Futures. Devatenáctiletý tenista opět zvolil zajímavou destinaci, když tentokrát společně s Michaelem Vrbenským vyrazil do dalekého Tuniska. Na antuce v Hammametu toho však zatím moc neodehráli. Turnaj v přímořském letovisku totiž pořádně komplikuje vytrvalý déšť, který už čtvrtým dnem znemožňuje dohrát finálové kolo kvalifikace, a také donutil organizátory kompletně zrušit soutěž čtyřhry.

Bolardt se po návratu z Rumunska doma příliš nezdržel a po necelém měsíci vyrazil na další zahraniční futury. „Nejdřív jsem měl v plánu jet do Turecka, ale to nakonec nevyšlo. Tak jsem hned další týden jel s Míšou Vrbenským a jeho trenérem do Tuniska. Cesta byla příjemná, letěli jsme s Turkish Airlines přes Istanbul. Odtamtud jsme se transportem přesunuli rovnou do hotelu. Zázemí tady docela ujde, jsme ve velkém resortu. Je tu dost cizinců, hlavně Rusové a Němci, kteří jsou tady na dovolené. Máme tu dvě posilovny, které ale nestojí za nic, protože jsou staré a ty stroje tam nefungují,“ prozradil. V negativním hodnocení pokračoval, i když přišla řeč na tamní dvorce. „Kurty nejsou úplně ideální, protože se nedávno předělávaly. Před šestnácti měsíci tu byl beton a teď je na tom antuka, takže nic moc.“

Bolardt má zatím na svém kontě tři ATP body, které získal na turnajích v Mostě, Ústí nad Orlicí a Brašově. 1438. příčka na světovém v žebříčku mu však v Hammametu na přímou účast v hlavní soutěži nestačila. Český tenista tak v neděli rozehrál ošidnou kvalifikaci, kde je desátý nasazený. V ní se nejprve střetl se Slovincem Anže Arhem, kterého porazil 6:4, 6:2. „Ze začátku mě docela překvapil. Do stavu 4:4 jsme si drželi podání, pak jsem ho brejknul a docela suverénně jsem to dopodával. Ve druhém setu to už bylo na jednu bránu, docela jsem se rozehrál a nedal jsem mu čuchnout,“ líčil průběh utkání.

V pondělním finále kvalifikace se Bolardt měl střetnout s nasazeným Francouzem Delmasem (1262.). V Hammametu se však nečekaně rozpršelo a utkání se tak začalo odkládat. „Od neděle jsme vlastně nehráli, akorát jsme se rozehrávali. V pondělí jsme šli asi čtyřikrát na kurt, rozehrávali jsme se dvě minuty a potom jsme skončili, protože se na tom nedalo hrát. Bylo to vážně šílený, bál jsem se o nohu. Takže jsme to vždycky přerušili, měli jsme hodinu pauzu a pak to celé následovalo znova,“ vyprávěl otráveně.

Počasí se však v Tunisku neumoudřilo ani v dalších dnech. „V úterý a středu celý den pršelo, takže jsme jen byli na hotelu,“ pokračoval Bolardt. Když déšť neustal ani další den, sáhli tuniští organizátoři k neobvyklému kroku – zrušení již vylosované soutěže čtyřhry. „Ve čtvrtek zrušili debly úplně, a také rozhodli, že se ve dvouhře bude hrát místo rozhodujícího setu supertieabreak,“ popisoval nestandardní změny. Čeští tenisté z toho pochopitelně nadšení nebyli. „Je to docela špatné, dostaneme prize money jako kdybychom prohráli v prvním kole.“

Bolardt nevidí příčinu neustálého odkládání zápasů pouze ve špatném počasí. „Jinde by si s tím deštěm určitě poradili, ale tady se ta voda usazuje a správci vůbec nevědí, co mají dělat. Pouze ty kurty válcují, což je k ničemu,“ řekl přesvědčivě. Čeští tenisté se tak v Hammametu snaží zabavit, jak jen to jde. „Ráno, když ještě moc neprší, si jdeme zaběhat. Potom se rozprší hodně a my vyrazíme do posilovny. Jenže tam jdou i všichni ostatní tenisté, takže jsou obě strašně plné. Jinak se tu zabavujeme jídlem – snídaně, oběd a večeře. Občas se také zabavíme tím, že vymyslíme nějakou vtipnou scénku, kterou si pak hodím na Instagram. Děláme si z toho srandu, jinak by nám už tady hráblo,“ pravil s úsměvem Bolardt.

Devatenáctiletý tenista se pochopitelně nevyhnul otázce na svůj výběr turnajů. Bolardt si totiž příliš nepochvaloval ani dvorce v Rumunsku či na Slovensku. „Docela jsem z toho už na prášky. V Rumunsku se sice nedalo nic dělat, ale aspoň jsme tam mohli hrát. Tady prostě jenom prší. Snad se počasí zítra umoudří a konečně to odehrajeme,“ podotkl závěrem.


Galerie