A teď na Báru! Proti Češkám mám vždy extra motivaci, říká Kvitová před čtvrtfinále

- Jan Vojkůvka

Peking se v pátek dočká dalšího českého derby. Ve čtvrtfinále turnaje WTA Mandatory se o pořádnou porci bodů do žebříčku utkají Petra Kvitová a Barbora Strýcová. Kamarádky a kolegyně z Fed Cupu budou muset opět jednou přátelství odložit stranou. „Hrát proti holce z Česka je vždycky extra motivace,“ přiznala Kvitová po hladké výhře nad Dánkou Wozniackou.

Už před zápasem s dánskou tenistkou Petra Kvitová věděla, že v případě postupu na ni čeká další česká soupeřka. S tou první, Kristýnou Plíškovou hned v prvním kole, si poradila a vylepšila si vítěznou sérii nad svými krajankami na 23 výher bez porážky. A ve čtvrtfinále potká rozjetou Strýcovou, jež v osmifinále nadělila Australance Gavrilovové dokonce kanára.

„Pravděpodobně vždy je tu nějaká extra motivace, když mám hrát proti české soupeřce. Na druhou stranu jsme dobré kamarádky,“ uvedla Kvitová ke Strýcové. „Hrajeme spolu také Fed Cup a mnohokrát jsme ho vyhrály. Máme mezi sebou dobrý přátelský vztah.“

Ještě než ale mohla pomýšlet na duel se Strýcovou, musela si poradit s Dánkou Caroline Wozniackou. Výborným výkonem však svou sokyni přejela a za pouhých 73 minut ji porazila 6:1, 6:4.

„Myslím, že z mé strany to byl povedený zápas,“ těšilo Kvitovou. „Nedělala jsem žádné lehké nebo nevynucené chyby. Hodně mi pomáhal servis. Navíc mi přišlo, že se to po celý zápas jen zlepšovalo a ve druhém setu jsem na ni opravdu zatlačila.“

Wozniackou se jí podařilo porazit poosmé ze třinácti vzájemných zápasů a navíc potřetí v řadě. Bez ztráty setu tak prolétla do čtvrtfinále. Soupeřka přitom byla mírnou favoritkou, ale na kurtu nedokázala svou roli potvrdit. „Caroline prožívá skvělý rok a hraje neskutečně. Věděla jsem, že to bude těžké a nečeká mě nic snadného, ale přesně na to jsem se připravovala. Čekala jsem spoustu výměn a s tím jsem na kurt šla,“ podotkla česká tenistka.

Sedmadvacetiletou Kvitovou nyní čeká devátý zápas s o čtyři roky starší Strýcovou, která rovněž prošla do čtvrtfinále bez ztráty setu a v Pekingu hraje jeden z nejlepších turnajů této sezony. Kvitová ji však dokázala už sedmkrát porazit a nevyhrála pouze v roce 2011 v Indian Wells.

„Bude to ale těžké,“ upozornila. „Barbora tu hraje velmi dobře, jinak by nebyla ve čtvrtfinále. Doufám, že předvedu zítra dobrý výkon,“ dodala Kvitová.