Roky ve vězení je stmelily. Táta nám chyběl, ale posílilo nás to, přiznala Karolína Plíšková

- Jan Vojkůvka

Otec je často tím nejdůležitějším mužem v životě ženy. Pevný vztah spolu mají i Karolína a Radek Plíškovi, kteří v čínském Pekingu opět spojili své síly na tenisovém turnaji. Tak jako dříve. Ještě předtím, než je odloučilo vězení.

Když Karolína a Kristýna Plíškovy vyrůstaly, jejich rodiče je všemožně podporovali, jen aby jim umožnili hrát svůj milovaný sport. Táta tvrdě pracoval, ve volných chvílích vozil své dcery na trénink na skútru a snažil se jim zajistit dobré podmínky pro rozvíjení talentu. Jejich maminka se vzdala pracovní kariéry, jen aby se mohla svým děvčatům věnovat.

Příběh rodiny Plíškových ale nebyl vždycky šťastný. Nebyl naplněný jen radostí z úspěchů obou tenistek, které se postupně prosadily mezi juniorkami a zvládly i přechod mezi dospělé hráčky.

Už v dospívání čekalo Karolínu odloučení od svého otce, velké opory v cestě za vysněnými tenisovými úspěchy. Radek Plíšek skončil poprvé ve vězení na dva roky kvůli zapletení se s gangem padělatelů cigaret.

„Bylo to velmi těžké,“ připomněla pro deník Today smutné období bývalá světová jednička. „Byly jsme tehdy třináctileté holky a pro všechny to byla rána. Poprvé tam byl skoro dva roky, pak se snad na pět let vrátil domů, a potom šel ještě na rok,“ zavzpomínala, jak znovu získané šťastné období bylo opět v roce 2013 přerušeno.

Bolestivé zážitky z dalšího odloučení však rodinu ještě více stmelily a Karolínu i její blízké posílily.

„Nějak jsme našli svoji cestu,“ řekla Karolína. „Myslím, že neexistuje žádný hráč, který by měl všechno snadné, víte? Z mé strany toho nelituji. Samozřejmě, že nám chyběl, ale dalo nám to – mé rodině, mamce a mé sestře – spoustu síly k boji. Osobně mi to velmi pomohlo. Člověk musel najít jinou cestu. Do té doby jsme měli všechno a pak jsme najednou neměli nic,“ uvedla.

„Spousty věcí se teď nebojím. Jsme silnější než holky, které mají všechno. Žily jsme si jako v bavlnce,“ dodala.

V průběhu let se mnohé změnilo. Radek Plíšek se vrátil domů a jeho dcery se prosadily mezi profesionálkami. Kristýna vystoupala až na 35. místo na světě, Karolína se stala světovou jedničkou.

A po rozchodu s trenérem Davidem Kotyzou zavzpomínala na staré časy. V Pekingu ji nyní koučuje právě táta Radek. Jedná se sice jen o dočasnou záležitost, ale i ta ukazuje, jak je pro Karolínu její otec důležitý.