WTA

Budoucnost tenisu nebude v Singapuru chybět. Ostapenková se oficiálně kvalifikovala

- Jiří Vachtl

Jelena Ostapenková se ve středu stala s definitivní jistotou účastnicí letošního Turnaje mistryň. Lotyšská tenistka si na závěrečném podniku sezony v Singapuru zahraje poprvé v kariéře. Startovat bude jako nejmladší hráčka od roku 2010 a jako první Lotyška od roku 1988.

Vítězka letošního Roland Garros se tak stala sedmou tenistkou, které se na závěrečný turnaj BNP Paribas WTA Finals podařilo kvalifikovat. Kromě dvacetileté Ostapenkové má účast na posledním podniku letošní sezony jistou ještě Garbině Muguruzaová, Simona Halepová, Karolína Plíšková, Elina Svitolinová a Venus Wiliamsová.

Ostapenková zatím v letošní sezoně nasbírala 4121 bodů. K účasti na finálovém turnaji jí samozřejmě nejvíce pomohl senzační titul z antukového Roland Garros, kde nenasazená Lotyška nenašla přemožitelku. Dvacetiletá tenistka tak slavila svůj první titul z okruhu WTA – a to hned grandslamový. Druhý letošní turnajový triumf pak přidala minulý týden, kdy ovládla turnaj v jihokorejském Soulu.

Lotyšská tenistka získala definitivní jistotu účasti v Singapuru až díky tomu, že se Johanna Kontaová odhlásila z turnaje v Hongkongu, čímž přišla i o teoretickou naději, že by Ostapenkovou mohla ještě v žebříčku Race to Singapore předběhnout. Britská tenistka se rozhodla vynechat podnik v Hongkongu kvůli zranění levé nohy.

Kontaová však přesto nemusí zoufat. Poslední volné místo na závěrečném turnaji, by ji nemělo uniknout. Britská tenistka se v aktuálním pořadí žebříčku Race to Singapure nachází s 3610 body na osmém místě, s náskokem více než 800 bodů na devátou Rusku Světlanu Kuzněcovovou.