Federerův přemožitel v zajetí piva, čeká jej v říjnu poslední turnaj?

- Filip Lefenda

Odchod do tenisového důchodu je nevyhnutelný. Příští rok čtyřicetiletý Tommy Haas (na snímku vpravo) nad ním přemýšlí už dlouhou dobu a dost možná i během právě probíhajícího Oktoberfestu, na němž se Němec nechal zvěčnit s tuplákem zlatavého moku v ruce. Jde o další signál, že profesionálnímu tenisu v podání olympijského medailisty již pomalu odzvonilo? Vypadá to tak. Bývalá světová dvojka by se se soutěžním zápolením mohla podle všeho rozloučit už tento měsíc na turnaji ve Vídni, který v minulosti dvakrát vyhrál.

Už je tomu dlouhých patnáct let, kdy byl populární Němec na svém žebříčkovém maximu. Psal se rok 2002 a Haasovi patřil stříbrný stupínek pořadí ATP. Dnes je všemu na sklonku hráčovy čtyřicítky jinak. Zdravotní trable jej do hry v posledních letech příliš nepouštějí, vinou čehož se propadl až do třetí stovky.

Že to má stále v ruce přitom letos ukázal, když jako teprve třetí hráč v sezóně dokázal na trávě ve Stuttgartu zdolat v půlce června Rogera Federera. Z následujících sedmi turnajových střetnutí ovšem nevyhrál už ani jedno. To poslední absolvoval zkraje srpna v rakouském Kitzbühelu, kde nestačil ve dvou sadách na krajana Struffa.

Po turnaji Haas oznámil, že pokud bude v dobré kondici a obdrží divokou kartu na US Open, rád by si závěrečný grandslam sezóny zahrál. Tak se ale nestalo, pozvánky od amerických organizátorů se vítěz patnácti singlových turnajů z okruhu ATP nedočkal. A tak je možné, že se již na turnaj velké čtyřky v roli profíka nepodívá.

S velkou pravděpodobností totiž svůj poslední podnik absolvuje již na konci tohoto měsíce. Od 24. do 30. října bude ve Vídni probíhat halová pětistovka, kterou v letech 2001 a 2013 ovládl. Rakušané mu pro tuto příležitost udělili divokou kartu, a to i přesto, že Němcova letošní turnajová bilance vykazuje tristní čísla.

Negativní byla již v sezóně 2015, kdy čítala jen tři vítězství oproti deseti porážkám. Následující ročník Němec vynechal a podrobil se operaci pravého chodidla. Letos v Melbourne se pak na okruh vrátil, kromě již zmíněné senzační výhry nad Švýcarem Federerem ale nadále schytává především porážky. Těch bylo letos už šestnáct.

Budeme na konci měsíce svědky konce další legendy?