Lendl: Chceme Djokovićovi překazit jeho plány

- Jan Havlovic

Tohle spojení by mohlo opět fungovat! Ivan Lendl je přesvědčený, že jeho svěřenec má na to, aby Novaku Djokovićovi překazil jeho sen o "Golden Grand Slam".

Britská jednička zažila pod vedení Ivana Lendla největší úspěchy své dosavadní kariéry – zisk zlaté olympijské medaile a grandslamové vítězství na Wimbledonu. Úspěšné spojení se po dvouleté pauze opět obnovilo a jak je vidět, tato dvojice má opět jen ty nejvyšší ambice.

Hlavním cílem dvojice Murray/Lendl je překazit Novaku Djokovićovi sen o "Golden Grand Slam", na který má světový hráč číslo jedna skvěle zaděláno, neboť ovládl úvodní dva grandslamy letošní tenisové sezony. Pokud by se mu to povedlo, stal by se rodák z Bělehradu prvním hráčem od roku 1969, který v jedné sezony ovládl všechny čtyři grandslamové turnaje. "Andy a já bychom rádi překazili jeho plány. Ale pokud půjdeme zpátky do historie. Kalendářního grand slamu dosáhl pouze Don Budge v roce 1938 a Rod Laver v roce 1962 a 1969," uvedl Lendl dvě velké tenisové legendy.

Lendl si také rovněž uvědomuje, jak moc velkou věc Rod Laver s Donem Budgem dokázali. "Je to něco, co zde velmi dlouho nebylo. Skoro padesát let nepředvedl žádný hráč to, co tito dva pánové – za si zaslouží velkou poklonu." dodal vítěz osmi grandslamových titulů.

"Pro mě je nejdříve kariérní grand slam, následně všechny čtyři v řadě, poté kalendářní grand slam a samotným vrcholem je Golden Slam. Djoković má šanci to v letošním roce dokázat," řekl nejlepší český tenista všech dob.

Slavný Wimbledon se blíží a dvojice Lendl – Murray by ráda zopakovala rok 2013, kdy rodák z Glasgow vystoupal v All England Clubu až na samotný vrchol. "Víme, že toho je Andy schopný. Teď se naskýtá otázka – dokážeme to znovu? Myslím, že odpověď na tuhle je jednodušší, než odpovědět na otázku – může to vůbec dokázat?" svěřil se Lendl.

Úspěšná dvojice obnovila svou spolupráci před několika dny, Lendl svého svěřence vede již na turnaji v londýnském Queen's Clubu, kde Murray zahájil svou pouť turnajem těžkým zápasem s Nicolasem Mahutem. "Andy absolvoval v prvním kole velmi těžký zápas, což jsme také očekávali. Mahut je velmi dobrým hráčem na travnatých površích, tudíž jsem očekával, že to bude kvalitní zápas," okomentoval Lendl své úvodní vystoupení svého svěřence.

Co vlastně Ivan Lendl během trenérské pauzy dělal? Dohlížel na své dcery, které se věnují golfu a rozvíjel svou tenisovou akademii. "Trénuji tyto děti a velmi mě to baví,".

Lendl se v rozhovoru pro britský deník the Guardian rovněž rozpovídal, zdali je rád, že je zpět v pozici trenéra. "Chybí mi domov, ale vždy se rád potkávám s přáteli na okruhu a s bývalými soupeři. Musím říct, že mám velkou podporu od přátel. Je to příjemné," svěřil se rodák z Ostravy.

Nejlepší český tenista vše dob se aktuálně připravuje se svým svěřencem na blížící se Wimbledon na turnaji v londýnském Queen´s Clubu. Andy Murray v dnešním zápase druhého kola porazil krajana Bedeneho, čímž si zajistil postup do čtvrtfinále.