Láva či Robin Hood! Laver Cup se baví ztřeštěnými oslavami týmu Světa

- Jan Vojkůvka

Elektrizující atmosféra, ovace ve stoje i oslavy obou týmů plných hvězd. Úvodní hrací den Laver Cupu přinesl něco nového. Něco, na co není konzervativní tenis příliš zvyklý. Užít si zrod nové soutěže, která se má vyrovnat slavnému Ryder Cupu, si nepřišli jen diváci v O2 areně a u televizních obrazovek, ale rovněž samotní tenisté. Zejména pak dravé mládí ve výběru Světa předvádělo v pátek bouřlivé oslavy, kterými přivádělo publikum do varu.

Čtyři Američané, jeden Kanaďan a jeden Australan. Tým Světa už jen svým složením sliboval velkou show, která se v pátek stala skutečností. Jejich ztřeštěné a divoké oslavování vítězných míčků však v mnohém předčilo veškerá očekávání.

„Země je láva!“ zakřičel do vyžádaného ticha Frances Tiafoe a rychle skočil na černý gauč v lóži týmu Světa, stejně jako většina jeho spoluhráčů. Pozadu nezůstal ani zástupce kapitána Patrick McEnroe. To Nick Kyrgios sebou plácl na zem a nechal se pomyslným žárem sežehnout.

Atmosféra, která v O2 areně s každým dalším gemem a zápasem nabírala na intenzitě, byla velkou zásluhou mladého světového týmu, ve kterém věkový průměr „kazí“ pouze dvaatřicetiletý John Isner a devětadvacetiletý Sam Querrey. Ti ale rozhodně nezůstali pozadu za svými mladými kolegy.

V jednu chvíli si borci v červeném vyžádali od publika mexickou vlnu a přítomných sedmnáct tisíc lidí s chutí vzalo jejich nápad za svůj.

Režie občas nevěděla, jestli jsou lepší záběry na bojující hráče na dvorci nebo na lavičku týmu Světa, kde se Kyrgios plazil po zemi či jeho spoluhráči byli sestřelováni pomyslnými šípy.

„Sami jste viděli, jaká chemie mezi námi na lavičce byla,“ usmíval se Nick Kyrgios. Volejbalovou vsuvku v lóži vystřídaly kliky či tanec.

Stejně jako gradovaly ovace publika během závěrečné čtyřhry, gradovala i show, kterou si na svá bedra vzali tenisté usilující o překvapení. Ač na dvorci možná prohrají, v zákulisí se starají o to podstatné. Zábavu, která k Laver Cupu patří stejně jako kvalitní tenisová představení.