Zubr Cup 2016: Do druhého kola proklouzlo devět Češek. Dál jdou čtyři

- David Soumar

Turnaje iTF v Přerově se během prvního hracího dne zúčastnilo hned třináct českých hráček. Do druhého kola dvouhry se jich dostalo devět a i ve čtyřhře mají české barvy hojné zastoupení. Během středy zaujaly zápasy nasazených sester Pantůčkových ale i dalších českých nadějí. Redakce Tenisového světa opět přinese videorozhovory přímo z místa dění.

Přerovský podnik ITF dospěl ve dvouhře do druhého kola, ve kterém bojovalo hned devět českých hráček. I v semifinále čtyřhry nechybí české vlaječky, z osmičky hráček bojující o finále je hned pět z České republiky. Ovšem na souboje o finále si budeme muset počkat do čtvrtka, jelikož v Přerově se kvůli dešti semifinálový program deblu musel odložit.

Nejvíce ale asi zaujaly zápasy nasazených sester Pantůčkových.  V zápase 1. kola s kvalifikantkou Kateřinou Stloukalovou se Gabriela Pantůčková poměrně dost nadřela. Její mladší sestra Magdalena si vedla v zápase prvního kola o poznání lépe. Své krajance Tině Sojkové nadělila hned dva kanáry a za 44 minut postoupila do další fáze turnaje.

I v ní se sestry znovu utkaly s krajankami. Magdaleně čelila Denisa Kolářová a Gabriele Aneta Kladivová. Čtvrtá nasazená Magdalena Pantůčková tentokrát neměla snadnou úlohu. S Kolářovou na dvorci strávila bez jedné minuty dvě hodiny a postup vybojovala až v koncovkách obou setů. Nakonec ale slaví výhru dvakrát 7:5.

„Byla jsem dnes strašně nervózní. Z mé strany to nebyl moc dobrý zápas, ale jsem ráda, že jsem vyhrála,“ hodnotila utkání sedmnáctiletá Pantůčková. „Hlavně koncovky jsem zvládla dobře. V prvním setu jsem vedla 5:2, tam jsem to nedala a to byla hodně velká chyba,“ přiznala Magdalena.

„Ze začátku jsem byla nervózní a měla hned 1:4. Pak jsem to nějak otočila a obě ty koncovky mi nevyšly, jak jsem měla 5:6 a servis,“ řekla po utkání Kolářová.

To souboj Gabriely Pantůčkové s Anetou Kladivovou byl mnohem jednoznačnější. První nasazená krajanku přejela 6:1, 6:0 a slaví postup do čtvrtfinále. 

Na nasazenou Dianu Šumovou čekala Petra Krejsová. Třetí souboj tenistek z České republiky zvládla lépe druhá jmenovaná. Nasazenou hráčku porazila 6:2, 7:5. Ve druhém setu se Šumová sice dostala v koncovce k brejku a srovnala na 5:5, ale v tu chvíli bylo utkání krátce kvůli dešti přerušeno. Netrvalo dlouho a obě hráčky se zase vrátily do utkání a Šumová opět o podání přišla a s turnajem se musí rozloučit. „Za stavu 4:5 jsem ji poprvé brejkla. Pak bylo přerušení kvůli dešti, které bylo asi za deset vteřin zase zrušené, takže jsme šly zase na kurt. Možná by mi víc sedlo, kdyby se to nezrušilo za stavu, kdy jsem to stáhla na 5:5. Ale měly jsme stejné podmínky,“ řekla k celé situaci Šumová.

Petra Krejsová po celý zápas výborně servírovala a své podání ztratila až v desátém gemu druhé sady. To byl zároveň hlavní klíč k jejímu úspěchu a postupu do čtvrtfinále. „První set jsem, myslím, hrála opravdu solidně. Ke konci druhého setu se mi trochu vrátily vzpomínky z minulých zápasů a zase jsem trochu zpanikařila, ale dotáhla jsem to,“ hodnotila utkání Krejsová.

Tím ale výčet ryze českých bitev skončil. Kilnarová, Machalová a Cváčková vyzvaly zahraniční hráčky. Do čtvrtfinále z nich prošla jen Kilnarová. 

Po třísetovém utkání se s turnajem rozloučila na divokou kartu startující Natalie Cváčková, která s Polkou Polanskou prohrála 2:6, 7:5 a 2:6. Ve třetím setu nedokázala vytěžit z povedené druhé sady, v níž sice ze stavu 5:2 nechala soupeřku srovnat na 5:5, ale prostřední dějství dokázala dotáhnout nakonec do vítězného konce. Ve třetím setu česká hráčka rychle prohrávala 0:3, ale po rebrejku na 2:3 opět ztratila servis a to utkání nakonec zlomilo.

„Soupeřka hrála hodně nepříjemně. Bohužel, ve třetím setu jsem už nemohla moc dělat, protože mě chytly křeče, což si myslím, že hodně ovlivnilo ten třetí set. Nebyl to špatný zápas, ale příliš dlouho mi trvalo, než jsem pochopila, jak s ní mám hrát a bohužel, tím se ten zápas prodloužil a já jsem to nakonec fyzicky nezvládla,“ přiznala problémy Cváčková. „Kdybych nějakým způsobem zahrála první set, tak jsem nemusela hrát třetí. Ale to už je jen kdyby,“ usmála se dvacetiletá hráčka.

Jablonovská s Juríkovou potěšily slovenské fanoušky

Do čtvrtfinále pronikla přes Němku Natalii Proeseovou Slovenka Jana Jablonovská, dvacetiletá tenistka, která by se díky vítězství měla posunout velmi blízko první světové tisícovce.

„První set byl docela dramatický. Měla jsem dokonce setbol za stavu 5:4, ale neproměnila jsem ho. Nakonec rozhodl tiebreak, ve kterém jsem dominovala. Druhý set už byl rychlejší vzhledem k tomu, že jsem začala hrát agresivněji, už jsem se tak nebála, uvolnila se,“ zhodnotila duel Jablonovská.

Slovenskou radost v Přerově navýšila Lenka Juríková, která si zahrála proti české hráčce Sabině Machalové a potvrdila roli nasazené trojky, ačkoliv ve druhém setu prohrála 5:7. V rozhodujícím dějství však nadělila své soupeřce kanára a postoupila.

„Samozřejmě v první řadě jsem ráda, že jsem vyhrála, i když můj dnešní výkon nebyl příliš dobrý a se svou hrou nejsem vůbec spokojená. Ale jsou, bohužel, i takové dny,“ řekla pětadvacetiletá rodačka z Bratislavy. „Důležité bylo dostávat nějak míčky do kurtu, dobře běhat a o každý míček bojovat a to se mi i vyplatilo,“ dodala.

Středeční zápasy druhého kola dvouhry

MAGDALENA PANTŮČKOVÁ (4) – KOLÁŘOVÁ TEREZA 7:5, 7:5

Paulina Czarniková (POL) – Anastasia Zarycká (UKR) 3:6, 0:6

Jana Jablonovská (SVK) – Natalie Proeseová (GER) 7:6 (4), 6:2

SABINA MACHALOVÁ (WC) – Lenka Juríková (3) (SVK) 4:6, 7:5, 0:6

NATÁLIE CVÁČKOVÁ – Patrycja Polanská (POL) 2:6, 7:5, 2:6

DIANA ŠUMOVÁ – PETRA KREJSOVÁ 2:6, 5:7

MONIKA KILNAROVÁ (WC) – Piia Soumalainenová (8) (FIN) 6:2, 6:4

GABRIELA PANTŮČKOVÁ (1) – ANETA KLADIVOVÁ 6:1, 6:0

Úterní zápasy semifinále čtyřhry

Jana Jablonovská (SVK), VENDULA ŽOVINCOVÁ (1) – TEREZA KOLÁŘOVÁ, SABINA MACHALOVÁ (4) odloženo

Paulina Czarniková, Patrycja Polanská (obě POL) (3) – KRISTYNA HRABALOVÁ, NIKOLA TOMANOVÁ (2) odloženo

14. 6. Zubr Cup 2016: Sestry Pantůčkovy nezaváhaly, dál prošly další čtyři Češky 

13. 6. Zubr Cup 2016: Kladivová vybojovala první bod do žebříčku, dál jdou i Kolářová a Šumová 

12. 6. Zubr Cup 2016: Do hlavní soutěže postoupilo z finálového kola kvalifikace kvarteto Češek

11. 6. Zubr Cup 2016: Sobotní tenisový maraton v Přerově představí 25 českých hráček