Zubr Cup 2016: Kladivová vybojovala první bod do žebříčku, dál jdou i Kolářová a Šumová

- Petr Šístek, Jan Vojkůvka

Na tradičním přerovském turnaji Zubr Cup dotovaném deseti tisíci dolary dnes začíná hlavní soutěž dvouhry i čtyřhry. Ve dvouhře se představí šest domácích tenistek včetně sedmé nasazené Diany Šumové, stejný počet českých hráček se pak představí i v utkáních čtyřhry.

Se začátkem nového týdne byla rozehrána hlavní soutěž na přerovském Zubr Cupu, který je dotován 10 tisíci dolary a patří do nejnižší kategorie na okruhu ITF. To s sebou přineslo i fakt, že pokud zástup českých tenistek, které do turnaje naskočí až od prvního kola či se úspěšně probily skrz tříkolovou kvalifikace, chce získat alespoň jeden bod do žebříčku, musí si připsat postup do druhého kola.

S poměrně složitou situací si velmi suverénně poradila Aneta Kladivová. Úspěšná kvalifikantka přešla přes Alicu Rusovou ze Slovenska, která se rovněž do soutěže musela kvalifikovat, do druhého kola a po výhře 6:0, 6:0 si připsala svůj premiérový bod do rankingu WTA! Pro teprve šestnáctiletou tenistku je to obrovský úspěch v její, stále ještě, juniorské kariéře a otevírá jí to nové možnosti pro další turnaje ITF mezi dospělými.

„Myslím, že jsem předvedla výborný výkon a až na druhý set, kdy byly gemy ze začátku docela vyrovnané, tak jsem to zvládla a dotáhla do konce,“ řekla s úsměvem Kladivová. „Začátek toho druhého setu, kdy byly gemy na shodách a já měla párkrát nevýhodu, ale vždy jsem to otočila a dala jsem to na svoji stranu,“ dodala na otázku, co si myslí, že duel rozhodlo.

Postup do dalšího kola vybojovala také Tereza Kolářová, která figuruje na žebříčku WTA na 1105. místě a čeká ji tak posun. Na Kolářovou čekala rovněž slovenská tenistka Timea Jarůšková, která si na turnaji připsala úspěšný postup z kvalifikace, v níž vyřadila tři Češky - Justynu Malatinskou, Lucii Procházkovou a Simonu Heinovou. V zápase s Kolářovou však neustále musela dotahovat brejky české tenistky, která od úvodu dokázala prorážet servisy soupeřky jako první a klíčový brejk v prvním setu si připsala v sedmém gemu. Tuto výhodu už nepustila a ve druhém setu následně rozhodl brejk hned na úvod dějství.

Sedmá nasazená Diana Šumová dokázala potvrdit roli favoritky proti Američance Tehraniové, kterou od úvodu dostávala pod tlak a podařilo se jí vždy být o krok napřed. Během zápasu sice ztratila několikrát podání, ale jednalo se vždy pouze o stažení manka ze strany Američanky, která se za oba sety nedokázala ani jednou dostat do vedení, v obou případech ji utekly začátky setů a prohrála 2:6, 3:6.

„Zhodnotila bych to asi kladně, protože jsem vyhrála. Taky jsem si dobře zahrála, soupeřka byla dobrá. 6:2, 6:3 vypadá docela hladce, ale ty gemy jsme se docela tahaly,“ řekla po utkání Šumová. „Myslím, že jsem méně kazila a více se držela ve hře.“

Šumová v roce 2013 vyhrála turnaje ITF v Berlíně a Ruse, což jsou doposud její nejlepší výsledky v kariéře. I díky bodům z těchto podniků se v roce 2014 vyhoupla na 490. místo na světě. „Vzpomínám na to dobře a určitě bych to chtěla zase zopakovat,“ přeje si jedenadvacetiletá tenistka, která od té doby byla pětkrát ve finále, ale závěrečný krůček udělat nedokázala. „Většinou to bylo na tři sety a rozhodla tam kondice,“ hledá důvody Šumová, která často jezdí na turnaje do zahraničí a to i díky obytnému přívěsu, s nímž může ve finálových destinacích zůstat i na několik turnajů. Nejraději pak jezdí do Nizozemska nebo Španělska.

Pektorová se Zdrůbeckou na turnaji končí

Své první body do singlového žebříčku naopak nepřídají kvalifikantky Hana Pektorová a Dagmar Zdrůbecká. Pektorová se utkala s třetí nasazenou Slovenkou Jurikovou, jíž sice během utkání dokázala celkem čtyřikrát sebrat servis, ale vždy se jednalo pouze o dotahování ztráty a byla to slovenská hráčka, kdo dokázal přidat na své konto rozhodující brejky v obou setech.

Zdrůbecké v souboji s Polkou Czarnikovou utekl hned začátek utkání a v prvním setu rychle prohrávala 1:5. První sadu nakonec ztratila v poměru 2:6 a ač ve druhém setu dokázala dvakrát okamžitě rebrejknout polskou sokyni, tak si v sedmém a následně devátém gemu vzala servisy patnáctileté Češky a zakončila zápas po výhře 6:3.

„Samozřejmě je to zklamání, nikdo nechce prohrát v prvním kole hlavní soutěže. Ale přeci jenom mám za sebou tři zápasy za dva dny, takže už jsem měla nejspíš méně sil než soupeřka. Ale, samozřejmě, soupeřka hrála o hodně lépe, byla lepší,“ zhodnotila duel Zdrůbecká.

Hrabalová ztratila prakticky vyhraný zápas

V prvním kole přerovského turnaje končí i Kristýna Hrabalová, jíž se nepodařilo dotáhnou skvěle rozehraný zápas proti osmé nasazené Suomalainenové. Po vítězství 6:3 v prvním setu vstoupila výborně i do druhé sady, v níž rychle prorazila servis soupeřky a dostala se do vedení 2:0. Od té chvíle ale převzala iniciativu zkušená jedenatřicetiletá Finka, která pěti gemy zcela otočila průběh hry a prostřední dějství nakonec vyhrála rovněž 6:3.

O postupující do další fáze muselo rozhodnout třetí dějství, ve kterém Hrabalová hned na úvod ztratila podání. Své zaváhání sice následně napravila a dokonce se dostala do vedení a možnosti podávat na vítězství, ale za stavu 5:3 dokázala její soupeřka zmobilizovat své síly, vrátit se do hry po rebrejku a dokonce si vypracovat podobnou příležitost a díky dalšímu brejku jít podávat na postup. Ovšem Hrabalová ještě zabojovala, získala ztracený servis zpět a vynutila si tiebreak. V něm nakonec byla úspěšnější Suomalainenová, která českou tenistku vyřadila z turnaje.

Pondělní zápasy 1. kola dvouhry

ANETA KLADIVOVÁ (Q) – Alica Rusová (SVK, Q) 6:0, 6:0

Caroline Ilowská (AUT, Q) – Patrycja Polanská (POL) 5:7, 2:6

HANA PEKTOROVÁ (Q) – Lenka Juríková (SVK, 3) 4:6, 4:6

TEREZA KOLÁŘOVÁ – Timea Jarůšková (SVK, Q) 6:3, 6:3

DAGMAR ZDRUBECKÁ (Q) – Paulina Czarniková (POL) 2:6, 3:6

Chantal Škamlová (SVK, 2) – Natalie Proeseová (GER) 6:7(4), 4:6

DIANA ŠUMOVÁ (7) – Tina Tehraniová (USA) 6:2, 6:3

KRISTÝNA HRABALOVÁ – Piia Suomalainenová (FIN, 8.) 6:3, 3:6, 6:7(5)

Pondělní zápasy 1. kola čtyřhry

PETRA KUČEROVÁ, LAETITIA PULCHARTOVÁ – BARBORA KOLÁČKOVÁ, Barbora Slučíková (SVK) 6:1, 6:3

HANA PEKTOROVÁ, SIMONA PROCHÁZKOVÁ – NATÁLIE SLEZÁKOVÁ, Barbora Kollárová (SVK) 2:6, 7:5, 10:7

 

11.6. Zubr Cup 2016: Sobotní tenisový maraton v Přerově představí 25 českých hráček

12.6. Zubr Cup 2016: Do hlavní soutěže postoupilo z finálového kola kvalifikace kvarteto Češek