Český tým začal řešit sporné přešlapy. Aby neděle proběhla bez kontroverzí

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z HAAGU: Během sobotní čtyřhry bylo zřejmé, jak hodně duo Pavlásek, Jebavý trápí přešlapy. Podle neoficiálních počtů čároví rozhodčí nahlásili Čechům osm chyb nohou proti pouze jedné holandské. Kapitán týmu Jaroslav Navrátil s prezidentem Českého tenisového svazu Ivem Kaderkou se rozhodli, že na celou věc oficiálně upozorní vyšší orgány.

Český tým uznal, že zahlášené chyby nohou mu sobotní čtyřhru samy o sobě neprohrály. Navrátil s Kaderkou ale vyjádřili oficiální cestou podivení nad tím, kolik jich bylo Čechům zahlášeno. Kapitán českého týmu tak učinil v komunikaci s hlavním rozhodčím barážového zápasu, šéf českého svazu pak z pozice člena daviscupové komise.

Cílem je, aby se něco takového neopakovalo v klíčových zápasech, které český výběr v neděli čeká. Chyby nohou trápily v sobotu hlavně Romana Jebavého, který se jich podle čárových dopustil nejspíš až sedmkrát. Jeden přešlap pak byl zahlášen Adamu Pavláskovi. Jeho údajná chyba byla unikátní v tom, že se český tenista měl dotknout nohou středové čáry. Něco takového se téměř neděje. 

„Oni hrají doma, s tím člověk nemůže nic dělat. Jestli byl, nebo nebyl, to nevíte,“ vyjádřil se po zápase Pavlásek.

„Občas mi přešlap písknou, ale dneska to byl extrém. Nevím, jestli jsem je všechny udělal,“ řekl zase Jebavý. 

Lze jen doufat, že zbytek baráže v holandském Haagu se dohraje bez dalších kontroverzí. Nizozemci už zkoušeli ve čtvrtek změnit parametry kurtu tím, že výrazně přisypali antuku. Na příkaz supervisora ITF byli nakonec nuceni vrátit kurt do původní podoby.