Zubr Cup 2016: Sestry Pantůčkovy nezaváhaly, dál prošly další čtyři Češky

- Jan Havlovic

Na tradičním přerovském turnaji Zubr Cup dotovaném deseti tisíci dolary dnes pokračovala hlavní soutěž dvouhry a čtyřhry. Ve dvouhře se představilo hned třináct domácích tenistek. Na antuce v Přerově navíc bylo k vidění celkem pět ryze českých soubojů!

Turnaj ITF v Přerově dnes nabídl z českého pohledu opravdu bohatý program. Na místní antuce šlo do akce hned třináct českých tenistek! I ve čtyřhře měla Česká republika hojné zastoupení.

Nasazená jednička turnaje, Gabriela Pantůčková, se až překvapivě nadřela v zápase s kvalifikantkou Kateřinou Stloukalovou. O postupujícím musela rozhodnout až třetí sada, ve které byla úspěšnější nasazená jednička. Pantůčkové mladší sestra Magdalena si vedla v zápase prvního kola o poznání lépe. Své krajance Tině Sojkové nadělila hned dva kanáry a za 44 minut postoupila do další fáze turnaje.

Naopak hodně snadnou úlohu měla její sestra a čtvrtá nasazená Magdalena Pantůčková. Ta pro první kolo vyfasovala Tinu Sojkovou, startující v hlavní soutěži na divokou kartu. Sojková si sice v utkání vypracovala tři brejkboly, ale ani jeden proměnit nedokázala a co bylo horší, tak si neudržela ani jedno podání. Magdalena utkání zcela dominovala a za pouhých 44 minut vyprovodila svou soupeřku se dvěma kanáry.

Sedmnáctiletá Magdalena v nedávné době, v květnu, v chorvatském Bolu získala svůj první titul na okruhu ITF, když ve finále porazila právě svou sestru Gabrielu. „Pro mě je to neskutečný úspěch. Byl to pro mě úžasný turnaj a já to na Bolu úplně miluji, takže to bylo super,“ řekla Magdalena Pantůčková. Ze zápasu se svou sestrou byla sice nervózní, ale zároveň dodává, že žádné rozkoly mezi nimi nevznikly. „Je to úplně něco jiného než proti jiné soupeřce, ale my jsme si to obě dvě šly hlavně užít,“ podotkla s úsměvem.

Svůj zápas prvního kola rozehrála skvěle Natálie Novotná, která v prvním setu nadělila Sabině Machalové rovněž kanára. Ve zbylých dvou sadách však dominovala právě Machalová, která využila divoké karty a zajistila si postup do dalšího kola.

Do dalšího kola prošla také Petra Krejsová. Pětadvacetiletá členka deváté stovky světa, jež v květnu byla na štaci v Chorvatsku, dokázala na úvod vyřadit Vendulu Žovincovou po setech 6:3, 6:2. V dalším kole však na Krejsovou čeká nasazená Šumová. „Dlouho se mi vůbec nedařilo projít prvním kolem, takže jsem ráda za každé vítězství,“ řekla po utkání Krejsová. „Pár chyb tam určitě bylo, na čem se dá popracovat.“

Zpět na žebříček WTA se vrátí Natálie Cváčková, jež startovala v hlavní soutěži na divokou kartu a dokázala projít do druhého kola přes Amiraghjanovou z Arménie. Cváčková se dokázala vrátit do utkání po prohraném prvním setu, ačkoliv i v setu druhém byla o brejk dole. Po dotažení prostředního dějství do vítězného konce nadělila soupeřce v rozhodující sadě kanára.

Další bod do světového žebříčku vybojovala Monika Kilnarová, která cílí zaútočit na pozice v první světové tisícovce (aktuálně je na 1113. místě). V prvním kole dokázala přejít přes Veronikou Vlkovskou ve třech setech.

Jedenáctý zápas v sezoně a jedenáctá porážka. To je tragická bilance Martiny Přádové, která sezonu zahájila na egyptském turné, kde hrála od února do konce dubna a prohrála zde na osmi turnajích. Nedokázala tak navázat na dvě listopadové čtvrtfinále z Šarm aš-Šajchu a dařit se jí nezačalo ani po přesunu do Ázerbajdžánu do Baku.

Přádová doufala, že zvrat může přijít na české půdě, ale ani zde nepředvedla zrovna ideální výkon a proti Slovence Jablonovské uhrála jen dva gemy.

Úterní zápasy prvního kola dvouhry

MAGDALENA PANTŮČKOVÁ (4) - TINA SOJKOVÁ (WC) - 6:0, 6:0

GABRIELA PANTŮČKOVÁ (1) - KATEŘINA STLOUKALOVÁ (Q) - 6:3, 3:6, 6:2

VERONIKA VLKOVSKÁ - MONIKA KILNAROVÁ (WC) 3:6, 6:4, 1:6

MARTINA PŘÁDOVÁ - Jana Jablonovská (SVK) - 1:6, 1:6

NATÁLIE NOVOTNÁ - SABINA MACHALOVÁ (WC) - 6:0, 3:6, 2:6

PETRA KREJSOVÁ - VENDULA ŽOVINCOVÁ - 6:3, 6:2

Ani Amiraghjanová (ARM) - NATÁLIE CVÁČKOVÁ - 6:3, 4:6, 0:6

Anastasia Zarycká (UKR) - Pernilla Mendesová (6) 6:2, 6:1

Úterní zápasy čtvrtfinále čtyřhry

PETRA KUČEROVÁ/LAETITIA PULCHARTOVÁ - KRISTYNA HRABALOVÁ/NIKOLA TOMANOVÁ - 2:6, 3:6

TEREZA KOLÁŘOVÁ/SABINA MACHALOVÁ - MARTINA PŘÁDOVÁ/Natalie Prösová (GER) 6:4, 6:3

Anastasia Golubevová (RUS)/Lenka Juríková (SVK) - Paulina Czarniková (POL)/Patrycja Polanská (POL) (3) - 6:7 (2), 4:6

Jana Jablonovská (SVK)/VENDULA ŽOVINCOVÁ (1) - HANA PEKTOROVÁ/LUCIE PROCHÁZKOVÁ 6:2, 7:5

13.6. Zubr Cup 2016: Kladivová vybojovala první bod do žebříčku, dál jdou i Kolářová a Šumová 

12.6. Zubr Cup 2016: Do hlavní soutěže postoupilo z finálového kola kvalifikace kvarteto Češek

11.6. Zubr Cup 2016: Sobotní tenisový maraton v Přerově představí 25 českých hráček