Loučení legendy! Dateová schytala při své rozlučce dva kanáry

- Jan Havlovic

Konec jedné veleúspěšné tenisové kariéry! Kimmiko Dateová již dopředu avizovala, že turnaj na domácí půdě v Tokiu bude v jejích šestačtyřiceti letech také posledním podnikem v kariéře. Rozlučka však japonské tenistce nevyšla dle představ. Od Srbky Kruničové schytala za padesát minut dva kanáry.

Závěrečné utkání japonské tenisové legendy si fanoušci nechtěli nechat ujít a kurt číslo jedna byl velmi slušně zaplněný. Outsiderka Dateová však v duelu s Kruničovou od úvodních výměn tahala za kratší konec. Hned ve druhém gemu měla dva gemboly, avšak ty nedokázala využít. Poslední šanci na zisk gemu si šestačtyřicetiletá Japonka vypracovala v prvním gemu druhé sady, kdy měla brejkbol, který však rovněž nedokázala využít.

Domácí fanoušci i tak hnali svou oblíbenkyni kupředu a každý z jejích třinácti vítězných míčků slavili jako kdyby se jednalo o mečbol. Za padesát minut bylo hotovo. Dateová schytala dva kanáry, avšak po závěrečném míčku byla plná úsměvů. Svůj respekt ke své soupeřce předvedla také Kruničová, která se u sítě Dateové poklonila a následně se obě hráčky dlouze objímaly.

„Nemám úplně radost z toho, že jsem byla tou poslední hráčkou, se kterou Kimmiko hrála,“ přiznala srbská tenistka. „Nyní je to pro tebe smutná chvíle, ale věřím, že po nějaké době budeš šťastná z toho, co všechno si dokázala,“ pokračovala Kruničová při svém projevu po vítězném zápase.

Dateová se skutečně nemá za co stydět! Soutěžní debut na okruhu WTA si totiž sympatická Japonka odbyla již v roce 1988. Během své kariéry vystoupala až na čtvrté místo žebříčku, vyhrála celkem osm turnajů na profesionálním okruhu a zahrála si semifinále na Australian Open, French Open i slavném Wimbledonu!

V roce 1996 Dateová ukončila svou kariéru a na tenisové dvorce se vrátila až po dlouhých dvanácti letech. I v pokročilém věku však stále dosahovala úspěchů a v roce 2009 vyhrála den před svými 39. narozeninami turnaj v korejském Soulu!

Nyní Dateová napsala poslední kapitolu své bohaté kariéry. Rozloučila se stylově ve své domovině a před svými domácími fanoušky!