FOTO: Hala pro Davis Cup? Areál haagské vysoké školy – oděný do blyštivých barev

- David Soumar

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z HAAGU: Ani nepoznáte, že se uvnitř chystá barážové střetnutí Světové skupiny Davisova poháru mezi Českou republikou a domácím Nizozemskem. U vstupu do areálu Sportcampus Zuiderpark kolem probíhají jen mladí lidé v teplácích. Rozsáhlý sportovní komplex je totiž domovem pro celou řadu sportů – především ale pro zástupy sportujících studentů na haagské vysoké škole.

„Na to, že je to kurt připraven jen na daviscupové střetnutí, je velmi kvalitní. Žádné nečekané odskoky. Jsem velmi překvapen,“ říkal v rozhovoru po prvním tréninku Jiří Veselý. 

Jeho počínaní na kurtu přitom v ochozech sledovala skupinka studentů čekající na své sportovní vyžití. Závěrečnou čáru (tradiční odlehčení tréninku) dokonce v publiku náležitě procítili. Když se míček v oblíbené soutěži daviscupového týmu blížil lajně, v ochozech to jen zahučelo. 

Na jaký sport se skupinka mladých lidí po zhlédnutí tréninku tenisů z České republiky mohla vydat? Výběr mají poměrně pestrý. 

Hlavní halu sice „obsadil“ Davis Cup, k dispozici však zbývá víc než desítka sportovišť. Tělocvičny, taneční haly, dódžó pro bojová umění a dalších dvanáct menších poslucháren. Nechybí šest kurtů na plážový volejbal nebo hřiště na plážový fotbal. 

Komplex, který se chlubí kombinací studia pohybu a cvičení s vysoce kvalitními sportovními zařízeními, navíc zaujímá svou moderností – jak zevnitř, tak zvenku. Už pohled na budovu zkrátka uchvátí. Blyštivá oválná stavba září všemi barvami.  

Prostory lehce utichají až v odpoledních hodinách, kdy mladí nasedají na kola, kterých je před budovou celé parkoviště, a sviští za dalšími povinnostmi či zábavou. 

Ovšem už o víkendu bude z moderního areálu slyšet řinčení fanoušků barážového klání mezi domácími tenisty a českým výběrem. Do ochozů hlavní haly v jinak rozsáhlém areálu se ale vejde jen tři a půl tisíce diváků. Jakou atmosféru dokáží fanoušci o víkendu vytvořit?

Zpravodajství z nizozemského Haagu den po dni:

11.9.

Tým je kompletní! Davis Cup je čest a výzva, říká Rosol. Doufá ve výkonnostní restart

První setkání s antukou v Haagu: Útulná hala a pomalejší kurt, hodnotí Veselý

Nováčkovské rituály? Snad bez tance a zpěvu, přeje si Jebavý 

10.9.
Veselý je připraven pomoci ve všech třech dnech. Motivací je mu i Anderson

Češi odletěli do Nizozemska. O dvojce se rozhodnu do středy, hlásá Navrátil. Vítěz US Open hrát nebude


Galerie