První setkání s antukou v Haagu: Útulná hala a pomalejší kurt, hodnotí Veselý

- David Soumar

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z HAAGU: Už od pondělí se český tým připravuje v Haagu na barážové střetnutí s Nizozemskem. Během prvních tréninkových jednotek se Češi především seznamovali se zázemím a kurty. S kvalitou dvorců je naše výprava spokojena, což potvrdil Jiří Veselý, který se na kurtu objevil mezi prvními. „Povrch je kvalitní na to, že je připraven jen na tento týden. Žádné nečekané odskoky. To je dobrá zpráva pro všechny,“ usmíval se český dlouhán.

Dobře naladěn a spokojen s kurtem. Jiří Veselý nešetřil po prvním setkání s holandskou antukou chválou. „Na kurtu jsem se cítil dobře. Antuka je pro nás super, jelikož si na tento povrch nemusíme moc zvykat. Odskoky jsou spíš pomalejší. Je to udělané jen pro Davis Cup, takže nelze čekat, že to bude extrémní mýdlo,“ začal Veselý.

„Neskáče to úplně vysoko, což mi taky sedí. Míče jsou těžší, bude se s tím hůře útočit a hrát nějaké vítězné balóny. V zápasech to bude o tom nedělat moc chyb a využít svých předností,“ pokračuje česká jednička. O co konkrétně se bude chtít Veselý o víkendu opřít? „Hlavně dobře podávat – to platí na všech turnajích. Servis bude důležitou součástí případného víkendového úspěchu.“

Už při příchodu musel tenisty uchvátit vzhled haly. Sportcampus Zuiderpark září v odstínech zlaté. Tenisový dvorec se ukrývá v srdci rozsáhlého areálu. „Hala je pěkná. Není moc velká – spíš útulná. Věřím, že se na to dobře připravíme,“ říkal český tenista. Především nepříliš velká kapacita ochozů (tři a půl tisíce diváků) je pro hostující tým příjemnou zprávou.

Hala, ve které mají Češi k dispozici malou posilovnu a dvě šatny, je navíc jen kousek od hotelu. „Je to jen dva a půl kilometru daleko. Nemáme žádné zbytečné cestování z areálu na hotel a zpět. I do města na večeři je to kousek. Je fajn, že nehrajeme v žádném velkém městě,“ usmíval se Veselý, který však na Nizozemsko nemá nejlepší vzpomínky.

„Naposledy jsem tu byl minulý rok – v Rotterdamu. Jezdil jsem sem na turnaje hodně v juniorských letech. Nepodával jsem tu zrovna nejlepší výkony. Mám z toho smíšené pocity,“ zavzpomínal Veselý. K předchozím výkonům v Nizozemsku se ale neplánuje vracet. „Musíme udělat všechno pro to, abychom byli připravení na víkend a pořádně se o to porvali,“ burcoval.

Výběr kapitána Navrátila by dopředu měla hnát i silná parta. „Máme výhodu v tom, že se všichni známe. Tak nějak jsme společně tenisově vyrůstali. Snad jen kromě Lukáše Rosola, což je ale člen týmu, kterého známe i tak dlouhou dobu. Fungujeme spolu výborně,“ pochvaloval si Veselý, kterého na tréninku zklamala jediná věc: „Prohrál jsme na konci tréninku v čáře, to je jediné mínus,“ uzavřel s úsměvem.

Zpravodajství z nizozemského Haagu den po dni:

11.9.
Nováčkovské rituály? Snad bez tance a zpěvu, přeje si Jebavý 

10.9.
Veselý je připraven pomoci ve všech třech dnech. Motivací je mu i Anderson

Češi odletěli do Nizozemska. O dvojce se rozhodnu do středy, hlásá Navrátil. Vítěz US Open hrát nebude