Češi odletěli do Nizozemska. O dvojce se rozhodnu do středy, hlásá Navrátil. Vítěz US Open hrát nebude

- Filip Lefenda

Bez Lukáše Rosola odcestoval český tým v neděli do Nizozemska, kde jej čeká barážové střetnutí o setrvání ve Světové skupině Davisova poháru. Na palubě letadla nechyběl ani Jaroslav Navrátil, který v zemi tulipánu zahajoval před jedenácti lety svou roli nehrajícího kapitána. Tehdy český tým slavil a uspět chce šedesátiletý kormidelník pochopitelně také teď. V Haagu se sice bude muset vypořádat s citelnou absencí Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka, recept na úspěch však v hlavě má.

Český tým cestuje k baráži na půdu Nizozemska. Co od střetnutí s tímto soupeřem očekáváte?
Kluci jsou zdraví a v pohodě, to je důležité. Roman Jebavý mi před chvílí řekl, že Rojer nebude hrát. Je to vítěz US Open, takže pro soupeře jde o určité oslabení. Čekám nicméně vyrovnané utkání. Haase bude určitě na kurtu všechny tři dny, bude to muset v domácím prostředí zachraňovat.

Sice zvolili antuku, na druhou stranu Jirka Veselý, Adam Pavlásek i Lukáš Rosol hrají na antuce dobře. Doufám a věřím, že v neděli budeme úspěšnějším týmem.

Do Haagu zatím cestujete bez Lukáše Rosola. Kdy se k týmu připojí?
Dorazí zítra. První tréninkovou hodinu máme až ve dvanáct. Lukáš letí hned v sedm ráno a v devět hodin bude na místě.

Co se pro vás mění tím, že nejsou k dispozici Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem?
Pro mě se toho mění opravdu dost, většinu Davis Cupů jsme hráli všichni. Za poslední tři roky Tomáš odehrál myslím jen jedno utkání, trochu už jsme si zvykli, že hrajeme bez něj. Zase ale s námi byl Radek Štěpánek, teď nebude ani on. Bez prvního hráče a bez jednoho z nejlepších deblistů v naší historii to bude velice složité.

Na druhou stranu dostanou šanci tito kluci a měli by ji využit, je to pro nás velice důležité utkání. Tuším, že naposledy se sestoupilo v roce 2005. Pro český tenis by to byla velká škoda.

Týmovou jedničkou je Veselý, který má poměrně pestrou daviscupovou historii. Některé zápasy zvládl, jiné ne...
Roli zvládl hlavně v Indii, což bylo důležité. Antuka je jeho nejlepším povrchem, je to náš první hráč, věřím mu. Pořád je nutno mít v hlavě i to, že jeden z hráčů musí porazit Haaseho.

Čtyřhra bude, při vší úctě k Veselému s Jebavým, kteří hrají v poslední době debla velice slušně a jsou sehraní, velice těžká. Haase byl teď s Middelkoopem ve čtvrtfinále na US Open. Body musíme získat přes nizozemskou dvojku a jeden z kluků bude muset porazit i Haaseho, což bude těžké, ale ne nehratelné.

Lukáš Rosol má s Haasem příznivou bilanci 5:1 na zápasy. Je to něco, s čím kalkulujete?
Kalkuluji s tím, že by to mohlo vyjít hned první den. Lukáš je rád, že je zase zpátky v týmu. Deset dnů teď trénoval a říkal, že bude připraven. Bilance je samozřejmě jedna věc, daviscupová utkání a forma z posledních dvou měsíců jsou ale také velmi důležité faktory. Poslední zápasy, při vší úctě k Lukášovi, nebyly úplně optimální.

Kdy se tedy definitivně rozhodnete, kdo bude druhým singlistou?
Musím se rozhodnout do středy. Uvidíme podle tréninků. Zkušenosti Veselého a Rosola jsou samozřejmě větší než u Jebavého s Pavláskem. Vše nasvědčuje, že by začali oni, ale nechci předbíhat. Rozhodnu se do středy.

Na nizozemské půdě jste v roce 2006 zahajoval dráhu nehrajícího kapitána. Je pro vás toto střetnutí výjimečným?
Speciálním je, začínal jsem tam před jedenácti lety, když jsme tam hráli baráž o postup do první divize a ta se nám povedla. Tehdy to bylo ještě s Martinem Dammem a Jirkou Novákem, který se loučil. Byl bych rád, kdybych i po jedenácti letech měl náladu stejnou a kdybychom byli úspěšnější.

Jaké očekáváte v Nizozemsku prostředí?
Nebude se hrát ve velké hale, je asi pro dva a půl tisíce diváků. Určitě ale bude vyprodáno. Haase se dokonce v Haagu narodil, takže bude v domácím prostředí. Bude to jako na všech utkáních Davis Cupu – bouřlivá atmosféra, ke které přispějí i naši fanoušci. Ti jsou pro kluky strašně důležití.

Dva a půl tisíce každopádně není tolik, jako když jsme hráli v Paříži nebo Barceloně. Kluci jsou na to zvyklí a atmosféra nebude až tak důležitá.