Když se Bára zlobí. Nejslavnější výlevy temperamentní Strýcové

- Jan Vojkůvka

Pro ostřejší slovo nejde daleko. Co má na srdci, to má také na jazyku. Barbora Strýcová, temperamentní hráčka, která mlčky nepřejde žádnou křivdu a upřímnost je její druhé jméno, často budí vášně na kurtu a sama říká, že pouhé sakra říct nedokáže. Naposledy se s ní do konfliktu dostala rozhodčí a Lucie Hradecká během semifinále US Open.

Prudký míček z forhendu Siniakové letí na druhou stranu kurtu, Lucie Hradecká se na poslední chvíli uhýbá. Stihla to však? Barbora Strýcová okamžitě ukazuje směrem k ní a dívá se na rozhodčí. Podle všeho se míček dotkl vlasů Hradecké a fiftýn by měl jít na stranu Strýcové a Šafářové. Rozhodčí však protest neuznává a rozpoutá tím bouři na dvorci.

Nebylo to ale poprvé, kdy se jednatřicetiletá Češka dostala do konfliktu s rozhodčí. Ještě divočejší z tohoto ohledu byla prosincová Extraliga. Strýcová během utkání s Karolínou Muchovou nepředvedla zrovna povedený úder a od plných plic si ulevila. Pochopitelně svým typickým slovníkem. To však česká rozhodčí nepřešla bez povšimnutí a zahlásila porušení řádu.

„Porušení řádu? To je ňáká novinka, ne?“ po chvíli reagovala Strýcová. Tím se však pouze dostala ráže. O pár výměn později upadla na zem a zahlásila: „Porušení řádu, vole. Spadla jsem.“

Debatování s rozhodčí pokračovalo i v dalším průběhu zápasu a česká tenistka dokonce obdržela trestný fiftýn.

Vztek hodně dlouho překousávala také v roce 2011 v Cincinnati.

Ne vždy je ovšem problém s rozhodčím. Ač často ráda debatuje, nadávky většinou směřuje sama k sobě. Obdobně jako v roce 2010 na pražském turnaji, kdy v rozhovoru s trenérem popsala svůj výkon pikantním slovním spojením.

Nesmrtelnou hlášku pronesla také letos na Australian Open. Její přepis by asi nebyl vhodný ani po desáté hodině večerní.

Mnohem častější pak jsou konflikty s hráčkami. Kupříkladu ve vyhecovaném duelu s Venus Williamsovou spolu hráčky u sítě prohodily pár slov, za které Williamsová svou soupeřku zpražila vražedným pohledem.

Dramatický duel plný nadávek byl k vidění i v roce 2009 v Lucemburku. Strýcové tehdy po utkání vůbec nepodala ruku bývalá světová patnáctka Aravane Rezaiová.