Češi na žebříčcích ATP / WTA: Pavlásek premiérově v první stovce

- Petr Šístek

Adam Pavlásek díky triumfu na Sparta Prague Open, kde se připsal druhý challengerový titul v kariéře, pronikl poprvé v kariéře do první světové stovky, v níž mu momentálně patří 99. pozice. O její udržení ale již tento týden svede velmi těžký boj, neboť obhajuje turnajové prvenství v Popradu.

Karolína Plíšková po přijetí divoké karty na turnaj v Nottinghamu dala zapomenout na nepovedenou antukovou sezonu a po více než roce vyhrála turnaj WTA. V žebříčku jí sice i nadále patří 17. pozice, ale díky bodům z minulého týdne bude mít nyní v Birminghamu, kde obhajuje loňské finále, o poznání snazší boj o její udržení.

Petra Kvitová minulý týden žádný turnaj nehrála a zůstala tak na 11. pozici, nyní ale má skvělou výchozí pozici pro návrat do elitní světové desítky. V případě, že se turnaj nepodaří vyhrát Madison Keysové či Carle Suarezové Navarrové, ji k tomu stačí porazit v prvním kole krajanku Lucii Šafářovou. V opačném případě by ale musela dojít až do finále.

Barbora Strýcová i Denisa Allertová zůstaly na svém, zatímco Andrea Hlaváčková i přes úspěšné vystoupení v Nottinghamu, kde porazila pátou nasazenou Yaninu Wickmayerovou, vypadla z druhé stovky a nyní ji patří 210. příčka. Ještě smutnější je situace Terezy Smitkové, jež byla před 14 měsíci na svém životním maximu, 57. místě, a nyní se krčí až na 224. pozici.

Tomáš Berdych si na úvod travnaté sezony dopřál volný týden po Roland Garros a nyní bude v Halle hájit svou 8. pozici. Ohrozit jej mohou zejména Richard Gasquet a Milos Raonic hrající v Queen’s Clubu, a také David Goffin, ten ale pouze v případě, že by přešel přes Rogera Federera, jenž v Halle vyhrál již osm titulů.

Jiří Veselý a Lukáš Rosol shodně klesli o jedno místo a nyní jim patří 68., respektive 72. pozice. Rosol po dobrých výkonech se Stanem Wawrinkou v Ženevě a v Paříži nenavázal na domácím pražském challengeru ani na turnaji v Halle, a tak se stejně jako Veselý, kterého nyní ještě čeká dohrávka zápasu s Kevinem Andersonem, pokusí dostat do formy příští týden v Nottinghamu.

Velmi povedený týden má za sebou Radek Štěpánek, který dokázal ve Stuttgartu projít z kvalifikace až do čtvrtfinále, v němž trápil pozdějšího finalistu Philippa Kohlschreibera. Český veterán se díky získaným 57 bodům posunul o 12 míst na 117. příčku a ve Wimbledonu bude moci v případě úspěšně zvládnuté kvalifikace zabojovat o návrat do první stovky.

Na loňské úspěchy z Prahy bohužel nedokázali navázat Jan Šátral a Marek Michalička, kteří v důsledku toho klesli na 252., respektive 242. místo. I navzdory konci v úvodním kole pražského challengeru si na 266. příčku nově vylepšil své kariérní maximum Robin Staněk, kterého ještě měsíc nečekají žádné obhajoby a má tak prostor pro další posun. Sparta Prague Open přineslo ještě jedno cenné zlepšení, Zdeněk Kolář díky zvládnuté kvalifikaci poprvé pronikl do první třístovky.