Jak starší Bára šikanovala mladší Lucku a teď spolu chtějí vyhrát grandslam

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Bronzové medailistky z Ria jsou zase spolu! Lucie Šafářová s Barborou Strýcovou nedávno oslavily roční výročí úspěšné olympijské jízdy a daly se znovu dohromady i na kurtu. V New Yorku jsou teď dva zápasy od zisku společného grandslamového titulu. Znají se ale už od mala, kdy to hlavně Lucka s Bárou neměla moc lehké…

Potkaly se prý v deseti letech a možná i o něco dřív. I když Bára pochází z Plzně a Lucka z Brna, obě talentované slečny se brzy potkaly v reprezentačních výběrech.

„Pamatuju si, jak jste mi dávaly hroznou čočku s Petrou Cetkovskou v Chile!“ vzpomněla si Šafářová na dětská léta a rozpačité začátky přátelství s Barborou Strýcovou. O svých společných zážitcích se obě tenistky rozpovídaly ve středu po vítězném čtvrtfinále na US Open.

„Tam jsme byly na mistrovství světa do čtrnácti let a Lucka tam byla nejmladší. Tak jsme si na ni s Péťou lehce zasedly, no,“ smála se Strýcová.

„Malinko šikana. Vždycky mě někde nechaly, musela jsem nosit vodu,“ stěžovala si Šafářová se smíchem. „Veřejně se jí tady omlouvám,“ zpytovala na oko svědomí Strýcová.

Netrvalo ale dlouho, a posměšky a handrkování se proměnily v dlouholeté přátelství. Bára poznala, že na té Lucce něco bude. A stejně tak to bylo i naopak: „Kdykoliv jsme někam jely, tak Bára s sebou vždycky měla hrozně moc svačinek. To mě dojímalo,“ vzpomínala Šafářová.

„Já to vždycky všem rozdávala. Uherák? Byl. Řízek? Byl. A samozřejmě i okurka,“ potvrzovala se smíchem Strýcová.

Zažily spoustu zápasů jako soupeřky, ale během dospívání taky poprvé začaly zkoušet společnou čtyřhru. V deblu tak vyhrály třeba juniorské mistrovství světa.

A pak přišel začátek jejich profesionálního zápolení. Těsně před Vánocemi 2003 se šestnáctiletá Lucie Šafářová a sedmnáctiletá Barbora Strýcová potkaly jako soupeřky v hale ve Valašském Meziříčí. Ani jedna netušila, jak daleko to můžou jednou dotáhnout. V tu chvíli chtěly jediné – porazit tu druhou.

„Na to si pamatuju!“ potvrdila Strýcová. „Ve Valmezu jsme hrály spoustu turnajů a mistrovství republiky. Byl to tříseťák co?“

Přesně tak. Ve třech setech tehdy vyhrála Lucie Šafářová, což předznamenalo charakter všech dalších společných zápasů – zatím jich bylo pět a pokaždé se obě Češky navzájem „zničily“. Čtyřikrát se hrálo na tři sety a v pátém utkání si Strýcová se Šafářovou střihly alespoň tiebreak. Na zápasy teď vede Strýcová 3:2.

Ze všeho nejradši se ale obě tenistky vidí vedle sebe na stejné straně kurtu. Staré kamarádky se daly zase dohromady až v roce 2015, kdy hrály společný čtyřhru ve Fed Cupu. A potom přišel okamžik, který jejich přátelství zhmotnilo v zářivou odměnu.

Konkrétně v bronzovou medaili z olympijských her v Riu de Janeiru. Strýcová se Šafářovou senzačně hned v prvním kole vyřadily sestry Williamsovy. Olympijská jízda pokračovala až do těsné semifinálové porážky od pozdějších ruských vítězek Makaraovové s Vesninovou

Medaili si ale rozesmáté duo vzít nenechalo. V boji o bronz totiž Šafářová se Strýcovou zdolaly další český pár – Hlaváčkovou a Hradeckou. „Olympijskou medaili snad už nepřekoná nic,“ přemítala v New Yorku Strýcová.

Možná by ale přeci jen mohlo. České duo je totiž na US Open horkým kandidátem na zisk grandslamového titulu. Šafářová našla ve Strýcové skvělou náhradu za svou zraněnou parťačku Bethanii Mattekovou-Sandsovou. A daří se jim zatím náramně.

Šafářová se nedávno stala deblovou světovou jedničkou a pomohla ji k tomu na kurtu právě Strýcová. „Zase jsem u toho byla, naše kariéry se tak hezky prolínají,“ usmívala se.

„Víme o sobě všechno – radosti i starosti. To nám pak hrozně pomáhá i na kurtu. Lucka pak dokáže vycítit i to, kdy třeba během výměny přeběhnu,“ popisovala dál kouzlo vzájemné alchymie Strýcová.

Nejdůležitější je, že si sedí lidsky. „Lucka je klidná, hodná, taková Matka Tereza,“ rozesmála obecenstvo v New Yorku. „Ona na všech vidí jenom to dobré, s každým se baví tak, jako by mluvila s bohem,“ přidávala pak k dobru Strýcová.

„Bára je zase trošku divoká, ale taky hrozně hodná. I když to občas dává najevo takovým tvrďáckým způsobem,“ popisovala zase na oplátku svoji parťačku Šafářová.

Ani jedna z nich ale neplánuje být hodná v pátek, kdy se v ryze českém semifinále porvou s Lucií Hradeckou a Kateřinou Siniakovou o grandslamové finále.

Do společného příběhu slečen Šafářové a Strýcové může tenhle týden v New Yorku přibýt další výrazný milník.