Zahraje si s idolem! Rubljov skolil dalšího favorita a čeká jej první grandslamové čtvrtfinále

- Filip Lefenda

Příjemným překvapením letošního US Open je zatím ruský mladík Andrej Rubljov. Ten prožívá v New Yorku přelomový grandslam své kariéry, vůbec poprvé zdolal na turnaji velké čtyřky metu druhého kola, a nejen to. V americké metropoli je devatenáctiletý Rus už ve čtvrtfinále, v němž si po skalpech hráčů, jakými jsou Dimitrov či Goffin, zahraje se svým vzorem - španělskou světovou jedničkou Rafaelem Nadalem.

Jistou indicií jeho vzestupu mohl být již vyhraný turnaj v chorvatském Umagu, na antuce v oblíbeném přímořském letovisku získal Rubljov ve druhé polovině července z pozice kvalifikanta svůj premiérový singlový titul na okruhu ATP a vyšvihl se v žebříčku na své kariérní maximum, kterým bylo 49. místo.  

Po Kanaďanu Shapovalovi je Rubljov dalším náctiletým tenistou, kterou o sobě dává v poslední době hlasitě vědět. Průlom nyní zažívá i na grandslamu, kde si zahraje premiérové čtvrtfinále, a to rovnou proti španělské světové jedničce Rafaelu Nadalovi.

Kat favoritů zaskočil na úvod turnaje naturalizovaného Brita Bedeneho, ve druhém kole pak šokoval New York skalpem přemožitele Václava Šafránka Bulhara Grigora Dimitrova. Rovněž s devátým hráčem pořadí ATP neztratil ani sadu a vyslal vstříc soupeřům jasné varování, že se s ním musí počítat.

Jediným, kdo mu zatím dokázal vzít set, byl ve třetím kole Bosňan Damir Džumhur, finalista nedávného přípravného podniku ve Winstonu-Salemu, který se pyšnil dobrou momentální formou. Ale nic naplat, na Rubljova zkrátka neměl. A to samé platilo naposledy o Davidu Goffinovi. Světová čtrnáctka byla v osmifinálovém střetnutí opět velkým papírovým favoritem, temperamentní mladík byla nekompromisní.

Také proti Nadalovi bude moci Rus pouze a jen překvapit, zaskočit se ale soupeřem jistě nenechá. Španělskou legendu má dobře přečtenou – však také v rámci tréninků pečlivě vychází ze hry nohou právě v podání aktuálního krále mužského pořadí. „Je to opravdový šampion. Zápas si půjdu hlavně užít. Je to čtvrtfinále grandslamu a já nemám co ztratit,“ prohlásil na adresu nadcházejícího utkání proti jednomu ze svých idolů. Uvádí se také, že v případě servisu se Rubljov inspiruje kanadským bombarďákem Raonicem, ve věci forhendu je mu pak předlohou Federer.

Turnajovým maximem devatenáctiletého Rusa, syna někdejšího profesionálního boxera, bylo dosud na US Open první kolo hlavní soutěže, misi tedy bude rozhodně hodnotit jako úspěšnou. Juniorský mistr světa ITF z roku 2014 dosud nejdále pronikl do druhého kola v Melbourne a na Wimbledonu, v obou případech se tak stalo v letošní sezóně.

Věděli jste, že...?
- V roce 2014 vyhrál Rubljov juniorské Roland Garros
- K tenisu ho vedla především jeho matka Marina Marenková, někdejší trenérka Anny Kurnikovové
- Po US Open 2014 byl pozván k týdennímu soustředění na Mallorce, kde trénoval se svým příštím soupeřem - světovou jedničkou Rafaelem Nadalem
- Hlavní soutěž na grandslamu si mezi dospělými zahrál poprvé před dvěma roky v New Yorku