Lucie, postrach Japonek! Šafářová zdolala i Naraovou a je na US Open v osmifinále

- Filip Lefenda

To byla rychlovka! Lucie Šafářová zahájila sobotní program US Open přesvědčivým vítězstvím nad Japonkou Kurumi Naraovou a vyrovnala své turnajové maximum z roku 2014. Asiatka, která v minulém kole překvapivě zdolala světovou osmičku Světlanu Kuzněcovovou, uhrála ve druhém vzájemném měření sil s českou hráčkou jen o tři gemy více, než na předloňském Roland Garros. Zápas, jenž trval 71 minut, skončil 6:3 a 6:2.

Šafářová otočila čtyřmi míči v řadě hned úvodní gem utkání, v němž hrála na příjmu. Brejk následně potvrdila, byť musela likvidovat rovnou tři možnosti soupeřky na bleskovou odpověď. V ostatních gemech už ale působila 37. hráčka světového pořadí na podání jistě. Naraové další brejkboly nenabídla, naopak svůj jediný v deváté hře zužitkovala v ukončení setu, který brala poměrem 6:3.

Dobrý výkon české tenistky trval také v sadě číslo dvě, po čtyřech odehraných gemech byl ve hře dokonce případný kanár. Ten už kdesi v dáli pomalu cvrlikal, poté ale změnil směr. Šafářová vedla 4:0, v páté hře měla na podání náskok tří míčů, přesto servis ztratila. Japonka poté skrze shodu snížila na rozdíl dvou her.

Třicetiletou Češku, která ve Flushing Meadows startuje jakožto světová jednička také v deblu, tento náznak vzepření ale nikterak nerozhodil. Šafářová zachovala klid, při dalším podání nepovolila soupeřce ani fiftýn a v osmé hře navíc bodovala, stejně jako v úvodním dějství, na příjmu. První mečbol za stavu 40:15 ještě nevyužila, druhý už ale po přepáleném úderu protivnice ano.

Vítězstvím tak Lucie Šafářová vyrovnala své turnajové maximum z roku 2014, kdy došla rovněž do osmifinále. Soupeřkou jí v tom nadcházejícím bude vítězka utkání mezi polskou světovou jedenáctkou Agnieszkou Radwaňskou a domácí CoCo Vadewegheovou, 22. hráčkou žebříčku WTA.

„Byl to hodně intenzivní zápas. Skóre tomu nenasvědčuje, ale výměny byly hodně náročné. To byla jediná cesta vyhrát. Šlo mi více méně všechno, takže jsem spokojená. Jsem ráda za rychlý průběh, protože máme ještě debla. Každá ušetřená chvilka a troška sil je dobrá. Tenis vnímám jinak než dřív. Jsem tak trochu nad věcí. Užívám si, že můžu hrát,“ zářila po utkání tradičně usměvavá Šafářová.