Překonáno! Na US Open se odehrál nejdelší zápas ženské dvouhry

- Radek Štohl

Čtvrtý grandslam sezóny se ještě nepřehoupl ani do druhého týdne a letošní ročník už má za sebou zápis do historie. Utkání mezi Shelby Rogersovou a Darjou Gavrilovovou trvalo tři hodiny a třiatřicet minut, díky čemuž se stalo nejdelším zápasem na US Open od ročníku 1970, kdy se zavedl tiebreak. Dosud tento primát drželo duo Muguruzaová, Kontaová, jejich klání bylo před dvěma lety o deset minut kratší.

Mělo se jednat o jeden z mnoha čtvrtečních duelů závěrečného majoru ročníku. Rogersová v prvním kole vyřadila krajanku Dayovou ve třech setech, Gavrilovová na úvod podniku dovolila Kiickové tři hry. Právě dvacátá nasazená vstupovala proti domácí hráčce v roli favoritky, nikdo z přítomných však nemohl tušit, jak dlouho se tenistky na kurtu zdrží.

Zkraje utkání mohli diváci vidět hned čtyři brejky, po šesti úvodních hrách svítil na výsledkové tabuli stav 3:3. Tenistky následně na podání zapracovaly, další prolomený servis nastal v jedenáctém gemu, ve kterém si Shelby Robersová díky parádním forhendům vybojovala na závěr sady výhodu. O tu však okamžitě přišla, a tak o osudu setu musel rozhodnout tiebreak. Ve zkrácené hře se za stavu 6:5 dostala k prvnímu setbolu Američanka, až jestřábí oko však muselo potvrdit winner její soupeřky. Druhý nastal o dvě výměny později a byl již úspěšně proměněný.

Do druhé sady navíc Gavrilovová vstoupila špatně, když prohrávala 0:2. Okamžitě se jí ale podařil rebrejk. Hráčky se od této chvíle již tolik nepropracovávaly k brejkům, další přišel až za stavu 4:4 pro Gavrilovovou, která si prostřední dějství ujít už nenechala. Po téměř dvou a půl hodinách boje byl před tenistkami rozhodující set.

Ten začal dlouhou první hrou, brejk se ale dostavil až v páté hře, kdy se prosadila Australanka. O dva gemy později mohla vést dokonce 5:3, tři brejkbolové šance zůstaly nevyužity. Začalo se tedy obracet. Rogersová nejprve vzala soupeřce podání, aby chvíli poté měla při dalším jejím servisu tři mečboly za sebou a následně jeden další k tomu. Ani jednu příležitost nevyužila. Soupeřky se do konce dvanácté hry na více nezmohly, podruhé v zápase se tak odehrál tiebreak. Zkrácená hra byla ve znamení neúspěšných počinů na podání, více se však dařilo domácí tenistce, která po rekordních třech hodinách a třiatřiceti minutách mohla slavit těžce vybojované vítězství.

„Dozvěděla jsem se to až při odchodu do šatny, řekl mi to trenér,“ uvedla pro usopen.org vítězka utkání. „Před zápasem jsem věděla, že spolu svedeme velmi těžkou bitvu. Nakonec to potvrdila také svojí hrou, hrála velmi dobře. Proti ní si musíte každý míček uhrát. Naštěstí jsem to však zvládla,“ dodala Američanka.

Shelby Rogersová se na grandslamu dostala nejdále na French Open 2016, kdy jí zastavila pozdější vítězka Muguruzaová. Od cenného úspěchu ovšem ani jednou neprošla do druhého týdne některého z turnajů velké čtyřky. Zda dokáže po náročném střetnutí zregenerovat, se uvidí v dalším zápase, kdy o postup mezi šestnáct nejlepších bude usilovat proti Elině Svitolinové.

US OPEN (ženy, USA, 50 400 000 USD, tvrdý povrch, 2.kolo dvouhry)
Shelby Rogersová (USA) – Darja Gavrilovová (AUS, 25.) 7:6(6), 4:6, 7:6(5)