Velká show a žádný klid, říká Strýcová o US Open. V prvním kole neměla problém

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Jako vítr před úterním deštěm vletěla Barbora Strýcová do 1. kola US Open. V úvodním zápase vyřídila Japonku Misaki Doiovou 6:1 6:3 a pochvalova si, že její utkání minul následný slévák. Ve městě neustálého spěchu a humbuku si po letech konečně zvyká a slušné ambice má na US Open nejenom v singlu.

Víte o tom, že jste poprvé v jednom roce vyhrála první kolo na všech grandslamech?
Dobrý! První kolo je vždycky nejtěžší pro všechny, ať je to Nadal nebo já. Snažím se na to být připravená, trénovat, abych naladila formu na první kola. A taky nemít v sezoně velké výkyvy. Hlavně jsem ale ráda, že jsem tady první kolo stihla před deštěm.

Jak nepříjemné bylo, když už při skoro vyhraném zápase začalo z nebe pomalu kapat?
Hrozně moc, za stavu 6:1 a 4:0 jsem udělala pár zbytečných chyb, bylo to 4:1, a už jsem trošku znejistěla. Pomohl mi ale hodně servis. Jsem ráda, jak jsem zápas doservírovala.

Turnaje před US Open se vám výsledkově nepovedly, byla jste na pochybách?
Ani ne. V Torontu jsem odehrála dva dobré zápasy, od Simony (Halepové) jsem pak dostala nářez. V Cincinnati jsem prohrála s Makarovovou – ta má dobrou betonovou sezonu a já se cítila špatně, nebyla jsem stoprocentní. Teď se cítím fajn a připravená na další kolo.

Na US Open vám to dřív nešlo, teď už je to lepší. Zvykla jste si?
Je to tu občas těžké na koncentraci. Dneska jsem hrála na kurtu číslo pět, okolo kterého všude chodí lidi a vy je periferně vidíte. Trenér mi říkal, ať si toho nevšímám. Tenhle turnaj je velká show, všude je humbuk, nenajdete tady kousek ticha.

V kvalifikaci se tady zkoušely novinky – třeba možnost nechávat si radit od trenéra mezi výměnami. Příští rok by se tohle mohlo aplikovat i v hlavní soutěži. Co na to říkáte?
Kurník, to jsou novinky, tenis se mění. Za chvilku budeme hrát s roboty. Moc s tím nesouhlasím. Tenis by měl být v bílém oblečení, jak to bylo dřív, a neměnit se. Jestli má nebo nemá radit trenér z tribuny… brala bych to bez toho.

A co hodiny na měření 25 sekund mezi výměnami?
To je pro mě průser, já jsem totiž pomalejší a musím si na to dávat bacha. Často dostávám napomenutí na svůj servis. Jestli tam budou hodiny, tak budu ve stresu: „Ježišmarjá, ještě šest vteřin!“ I tak je to podle mě docela dobrá věc. Ale po dlouhé výměně musí rozhodčí pochopit, že hráči potřebují víc času.

Nedávno jste pomohla Lucii Šafářové k titulu světové jedničky, jaké to bylo?
To byly zvláštní pocity. S Luckou se známe od deseti let, možná i dřív. Zažily jsme spolu spoustu věcí, i olympijskou medaili, a teď jsem jí pomohla jedním zápasem k tomu, aby se stala světovou jedničkou. Prožíváme spolu v našich kariérách zásadní okamžiky. Je to hezké, že jsem jí mohla alespoň tím posledním krokem pomoct, ale jinak má za to zásadní zásluhu její parťačka Bethanie.

Ale společně vám to funguje, že?
Chemie mezi mnou a Luckou je dobrá, na kurtu nám to šlape, rozumíme si i lidsky. Doufám, že tady v deblu uhrajeme nějaký dobrý výsledek.