Těžké otrkávání. Vondroušovou v New Yorku čekají životní premiéry

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Markéta Vondroušová letos vyletěla kosmickou rychlostí a pomalu se blíží hvězdám. Konkrétně ke Světlaně Kuzněcovové, která je její první soupeřkou na US Open. V přelomové sezoně Vondroušovou v New Yorku čeká ještě několik dalších významných premiér, o kterých se Tenisový svět s talentovanou Češkou bavil. Pojďme se na ně podívat.

Nejlepší soupeřka
Ještě nikdy Vondroušová nehrála s tak kvalitní tenistkou. Zkušená Ruska Světlana Kuzněcovová je dvojnásobnou grandslamovou šampionku, aktuálně je 8. na světě. „Možná jsem mohla mít lepší los, ale ještě jsem nehrála s nikým z top 10. Pro mě skvělá zkušenost,“ těší se osmnáctiletá česká tenistka na favoritku utkání.

Pohyblivost a rychlost – to jsou atributy, co zdobí Kuzněcovovou. Proti ní bude stát výjimečný talent Vondroušové. Letos už porazila třeba Barboru Strýcovou (24.), Anett Kontaveitovou (27.) nebo Lauren Davisovou (34.). Proč by nemohla trápit i Kuzněcovovou?

Největší kurt
Grandstand, jedna z hlavních ozdob areálu US Open. Na tenhle stadion se vejde přes osm tisíc lidí, kteří dokáží vytvořit bouřlivou atmosféru. „Byla jsem se tam podívat, je to největší kurt, na kterém jsem v životě hrála. Hrozně se těším,“ zářila před zápasem prvního kola Vondroušová.

Před velkou návštěvou letos hrála taky Fed Cup na Floridě, kde si otestovala i hlasité a občas neukázněné americké publikum. „Na Fed Cupu to bylo ostrý… proto už mě tady nemůže překvapit asi nic,“ smála se. Zdá se tak, že velký kurt může Vondroušovou už jenom namotivovat k lepším výkonům.

US Open
Juniorská léta jí tady moc dobrých vzpomínek nepřinesla. Jednou začala Vondroušová turnaj hned po příletu z Číny, úplně vyřízená padla v prvním kole. O rok později to dopadlo ještě hůře, když musela kvůli zranění rovnou skrečovat.

To už je ale minulost. Teď ji čeká první seniorské US Open v životě. Na začátku sezony měla usměvavá tenistka cíl probojovat se sem do kvalifikace. Díky skvělým letošním výsledkům nakonec v New Yorku startuje rovnou v hlavní soutěži. Kurty jí sedí, neobhaujeje žádné body, může vlastně jenom získat.

Přibudou další premiéry?
Z tribuny bude v úterý fandit nervozní maminka, od které Vondroušová očekává hlasitou podporu. A třeba nejenom od ní. Když publikum vycítí, že mladá Češka dokáže s Kuzněcovovou hrát vyrovnanou partii, přidá se určitě i podpora dalších fanoušků. To americké publikum umí odhadnout výborně.

Když bude mít Vondroušová parádní den, může tak přidat další premiéry: skalp hráčky top 10, postup do 2. kola nebo nové žebříčkové maximum.

A i když se to v úterý nepovede, připíše si talentovaná Češka minimálně jednu skvělou zkušenost. Už teď má v téhle sezoně splněno nad plán a může jenom stoupat, ať už to proti favorizované Kuzněcovové dopadne jakkoliv.