Černý kůň US Open? Bautista neztratil ve Winston-Salemu ani set a slaví šestý titul

- Filip Lefenda

Úspěšnou generálku před závěrečným grandslamovým podnikem sezóny má za sebou Roberto Bautista-Agut. Světová patnáctka neztratila na přípravném turnaji ve Winston-Salemu za celý týden ani set a jinak tomu nebylo ani ve finále proti Bosňanu Džumhurovi. Devětadvacetiletý Španěl, který tento týden pokořil hranici dvou set vítězství na okruhu ATP, slaví celkově šestý titul.

Španělský favorit vstoupil do obou setů opravdu raketově, v obou případech ale svůj rychle získaný náskok tří her prohospodařil. Džumhur ve čtvrté hře odvrátil pět brejkbolů, v sedmém gemu pak soupeře obral o podání a po další hře byl stav srovnán na 4:4. Koncovka ale patřila Bautistovi, který dvěma gemy dovedl sadu do vítězného konce.

Také ve druhém setu vedla turnajová jednička bleskově 3:0, poté ale tři hry v řadě zaznamenal Bosňan. Závěr duelu patřil tenistům na returnu. Bautista v osmém gemu odskočil brejkem na vedení 5:3, zápas ale nedoservíroval, když ztratil podání čistou hrou. Vzápětí se ale z titulu přeci jen radoval, neboť tlak neustál ani soupeř, jehož finálová účast byla velkým překvapením.

„Jsem velice šťastný, byl to skvělý týden. Neztratil jsem set a hrál jsem velmi dobrý tenis,“ chválil si dobrou přípravu před závěrečným grandslamem sezóny Španěl, který ve Winston-Salemu získal celkově šestý singlový titul z okruhu ATP. „Bylo to těžké finále. Soupeř hrál chytře, měnil rytmus. Musel jsem být maximálně soustředěný,“ ocenila světová patnáctka výkon soupeře, který si finále turnaje ATP zahrál vůbec poprvé v kariéře.

„Poté, co dokázal v obou setech zlikvidovat manko brejku, jsem musel zachovat chladné nervy a klid. To se mi podařilo,“ hodnotil dále úspěšné finále pro web ATP Bautista. Ten se letos již radoval hned na prvním turnaji sezóny v indickém Čennaí, který v kalendáři pro nadcházející soutěžní ročník již nefiguruje.

Na US Open změří Bautista v úvodním kole síly s Italem Seppim. 

Winston-Salem Open (muži, USA, 664 825 USD, tvrdý povrch, finále dvouhry)
Roberto Bautista-Agut (ESP, 15.) – Damir Džumhur (BIH, 67.) 6:4, 6:4