Síla vousatého muže trvá! Šafránek může v New Yorku zařídit krásné překvapení

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Když usedal k pozápasovému rozhovoru, stůl pod ním každou chvíli zavibroval gratulacemi z domova. Václav Šafránek totiž právě udolal Němce Hanfmanna 2:6, 6:4 a 7:5 a už jen krůček mu na US Open chybí k životnímu úspěchu…

Zase to s českým tenistou, kterého si američtí fanoušci oblíbili pro jeho plnovous, vypadalo všelijak. S favorizovaným Němcem Hanfmannem ztratil první set a v tom druhém byl brejk dole. Pak se ale naplno pustil do práce a typickou zarputilostí začal zápas otáčet.

„Výkon nebyl nejlepší, zvlášť v prvním setu. Bylo to celkem jednoznačné, pak jsem se ale bojovností zvedl a to soupeře rozhodilo,“ popisoval klíčové okamžiky druhého setu, během nichž se lámal chleba.

„Využívám toho, že můžu mluvit s trenérem. Řekl mi, ať zvolním a změním rytmus, docela to fungovalo,“ usmíval se Šafránek nad konzultací s koučem, které jsou tady na US Open povolené. Někteří tenisti, včetně právě Šafránka nebo Terezy Martincové, proto tuhle možnost naplno využívají.

Šafránkovi rady kouče viditelně prospěly – proti o 70 míst výše postavenému soupeři si zachoval chladnou hlavu a bojovnou náladu. Koncovku druhé sady zvládl skvěle a i když si pak hned na konci třetího setu prohrál servis, ničeho se nezalekl a utkání už definitivně zvrátil.

Po konci zápasu už čekaly davy fanoušků na podpis nebo fotku a novináři Tenisového světa na pocity před největším zápasem v životě. Když totiž Šafránek v pátek porazí i dalšího soupeře, bude na US Open v hlavní soutěži!

A to už by byl pro 206. hráče světového žebříčku neuvěřitelný příběh. „Nemyslím na to, půjdu do zápasu jako na první kolo. Dám do toho všechno, budu makat a snad to vyjde,“ přesvědčoval před těžkou páteční šichtou proti Sergeji Stachovskému.

Pokud by se povedlo ještě jedno vítězství a Šafránek by se dostal poprvé v životě do hlavní soutěže grandslamu, jeho mobil by to nejspíš nepřežil. Jenom po postupu do finále kvalifikace chodily českému tenistovi každou chvíli blahopřání od rodiny i přátel.

„Grandslamy sleduje doma každý,“ potvrzuje tenisový zájem, který je enormní i mezi Američany přímo na stadionu. Na kvalifikační utkání už byl ve čtvrtek celý areál hodně slušně zaplněn a přítomná byla i skupina domácích fanoušků, co si oblíbila jednoho vousáče z Česka.

Proč by tenhle příběh nemohl pokračovat směle dál?