Rumunský future v Chitile, den #4: Vachtl v roli kouče, rumunská hvězda Mergea se vrací ke kořenům

- Antonín Bolardt, Jiří Vachtl

Čeští tenisté Antonín Bolardt a Jiří Vachtl pokračují ve své rumunské výpravě a přináší z Chitily, kde se koná turnaj Futures, další ze svých pravidelných vlogů. Tentokrát spojili dohromady dění během pondělního a úterního dne, během něhož Bolardt absolvoval finálové kolo kvalifikace.

Vsedě na posteli hledí Jiří Vachtl do kamery a neztrácí nic ze svého úsměvu, ač nepřináší zrovna dobré zprávy. „Moc se toho nedělo. Vyspávali jsme a pak šli běhat kolem jezírka, ve kterém plavaly pet lahve a bylo docela zelené,“ vypráví český mladík. „Krátce po obědě jsme se dozvěděli, že jsme se nedostali do debla,“ přechází k věci.

„Je to strašný paradox, že v takovéhle rumunské vesnici se nedostaneme do čtyřhry. Je tu strašně narvaná soutěž, na patnáctce,“ usmívá se spíše ze zklamání. „Co se dá dělat. Já už jsem tu jen v roli Tondova kouče a snad ho vykaučuji k nějakým ATP bodům.“

Hlavní událostí dne se stalo finálové kvalifikační kolo Antonína Bolardta, který nastoupil oproti očekávání až ve večerních hodinách k souboji s Američanem Colinem Johnsem. „Honza Mertl mi po obědě říkal, že už je jen jeden zápas přede mnou, protože tam byla nějaká skreč. Dorazili jsme tam na půl čtvrtou a nakonec tam byly ještě dva nebo tři zápasy a já se na kurt dostal asi až ve čtvrt na osm,“ říká Bolardt, kterého čekal hrát z dvanácté stovky světa.

„Věděl jsem, že hraji s docela slušným hráčem, co si vše obíhá na forhend. Taktiku jsem měl, ale já prohrál první set 1:6, protože trefil každý roh a lajnu, co mohl,“ pokračuje Bolardt. „Ve druhém setu jsem začal 0:2 a už jsem si říkal, že bych odsud z Rumunska nejraději taky vypadl. Ale bojovností se mi podařilo vyhrát 6:4. On si pak zavolal supervisora, že nechce pokračovat a ten rozhodl v jeho prospěch,“ dodává. Zápas se tak musel dohrávat v úterý. Bolardt však dohrávku zvládl, vyhrál 6:2 a postoupil do hlavní soutěže.

„Kromě toho, že jsem Tondu dokaučoval do hlavní soutěže, tak jsme ještě koukali na debl,“ bere si slovo zpět Vachtl. „Hraje tu čtyřhru Rumun Mergea, padesátý na světě, který se tady spojil s nějakým kamarádem, co je sedmset. Mergea byl dokonce sedmý na světě a letos vyhrál titul v Barceloně, kde porazil světové jedničky Kontinena s Peersem,“ žasne.

„Je docela nepochopitelné, co v takovéhle rumunské díře ten frajer dělá. Ale prý chce vytáhnout svého kámoše do stovky, takže už nebude jezdit ATP, ale bude objíždět futury,“ dodává Vachtl.

I takový hráč se někdy objeví na turnajích ITF Pro Circuit, na kterých dříve zahajoval svou kariéru. Dvaatřicetiletý Mergea spojil své síly s Adrianem Barbuem, s nímž přešli přes český pár Filip Duda, Jan Mertl po setech 6:3, 7:5.