Titulem zahájil závěrečnou přípravu. Na US Open chci hezký výsledek, přeje si Jebavý

- David Schlegel

Nejlepší český deblistka na okruhu ATP, sedmadvacetiletý Roman Jebavý, nadále pokračuje ve skvělých výkonech a v dalším vylepšování své životní sezony. Svou sbírku úspěchů rozšířil o víkendu titulem na challengeru v italském Cordenonsu, kde společně se Zdeňkem Kolářem opanovali soutěž čtyřhry a Jebavému v pořadí čtvrtá trofej v sezoně dopomohla k dalšímu vylepšení žebříčkového maxima. Aktuálně 56. hráč světa poskytl Tenisovému světu exkluzivní rozhovor nejen o svém triumfu v Itálii, ale i o plánech do budoucna, deblu na US Open a touze hrát dvouhru.

Romane, velká gratulace k titulu na challengeru v Cordenonsu! Do čtyřhry jste se tam domluvil se Zdeňkem Kolářem, se kterým jste loni o dva míče ve finále prohráli. Byli jste domluveni už loni, že si ten turnaj letos zopakujete?
Moc děkuji. Domluvení jsme nebyli, plácli jsme si asi 2 týdny před turnajem.

Vzpomínali jste letos na zápas s Begemannem a Burym, s nimiž jste loni prohráli 9:11 v rozhodujícím supertiebreaku?
Ano, vzpomněli jsme si. Já tu navíc už prohrál finále před čtyřmi lety, takže jsem říkal, že jestli prohrajeme znovu, tak už tam nepojedu. Ale oba jsme odehráli super turnaj. Nebýt malého zaváhání v semifinále, kdy jsme vedli 6:3, 4:3 a 30-0 na podání, tak bychom tu vyhráli s přehledem.

Jak se vám se Zdeňkem hrálo a hraje? V čem je ve čtyřhře nejsilnější?
Se Zdendou se mi hraje dobře. Hráli jsme spolu tři turnaje a jedno vítězství a dvě finále podle mě není vůbec špatné. Zdenda má super returny a rychlou hru zezadu. Když jsem k tomu přidal hru na síti, tak měli soupeři velké problémy.

Letos jste nejtěžší zápas odehráli už v semifinále, kde jste udolali bratry Draganjovy 10:8 v supertiebreaku. Jak jste viděl ten zápas a jak probíhaly rozhodující míče?
Zápas měl skončit 6:3, 6:4, ale vybrali jsme si jedinou slabou chvíli v turnaji a v ten moment šlo vše proti nám. Naštěstí jsme to přetlačili a dotáhli do vítězného konce.

V dalších třech zápasech jste soupeřům prakticky nedali šanci. Ve finále jste jasně přehráli první nasazený pár Middelkoop, Zelenay. Cítíte to podobně?
Finále jsme zvládli neskutečně od prvního míče. Brejkli jsme je na 4:2 a pak jsme na kurtu dominovali. Výborně jsme celý zápas returnovali a drželi soupeře pod tlakem. Šli jsme si pro výhru od prvního míče a soupeře zaskočili.

Právě s Nizozemcem Middelkoopem jste před třemi týdny na turnaji ATP v Gstaadu postoupili do semifinále. Jak se vám s ním hrálo? A věděl jste, co na něj platí?
S Midelkoopem se mi hrálo také dobře a možná spolu budeme nastupovat teď více. Jsme domluvení na ATP v Petrohradu. Hráče už znám, takže bych to věděl, i když bych s ním nehrál, ale určitě to pro mě bylo příjemné, že jsme je takhle přejeli.

V Kitzbühlu jste s Jiřím Veselým dostali do prvního kola nasazené jedničky Matkowského se Zimonjičem a prohráli jste ve dvou tiebreacích. Co chybělo k postupu?
Možná trošku víc štěstíčka, zápas byl hodně vyrovnaný a měli jsme spoustu brejkbolů a šancí. Ale oni prostě vždycky zahráli dobře a pak jednu šanci, kterou měli, proměnili. Tak to někdy v deblu bývá, ale jsem rád, že jsem si znovu potvrdil, že mohu hrát vyrovnaně i s těmi nejlepšími.

Letos jste se poprvé v kariéře kvalifikoval do hlavní soutěže čtyřhry na US Open. Přemýšlel jste, že zkusíte vyrazit na americké turnaje na betonu, které tomuto turnaji předcházejí?
Ani ne, protože na turnaje Masters mi ještě nestačí žebříček a chtěl jsem nahrát nějaké zápasy, což Cordenons splnilo dokonale. Do toho jsem ještě v lednu podepsal ligu v Německu, za kterou jsem byl rád a netušil jsem, že budu takhle vysoko. Takže ta mě to taky trochu narušila, ale to člověk dopředu vědět nemůže a zrušit to by nebylo fér. A vlastně to ani nešlo.

Ve čtyřhře budete hrát s Jiřím Veselým? A v mixu opět s Lucií Hradeckou? Jaké máte cíle?
Budu hrát jen čtyřhru s Jirkou a cíle máme kolo od kola. Chceme zkusit projít co nejdále. Záleží i na losu a dalších okolnostech. Každopádně se tam nechci jet jen zúčastnit a chtěl bych uhrát hezký výsledek.

Zůstanete na betonu déle nebo si odskočíte na tento povrch jen na jediný turnaj?
Pojedu jen na US Open a pak se vrátím na chvíli na antuku. Až potom budu hrát v Petrohradu na tvrdém povrchu a už na něm zůstanu.

Objevil jste se také na challengeru v Liberci, i když jste tam nehrál. Zavzpomínal jste tam na své zranění kolena před dvěma lety? Jak se nyní cítíte zdravotně?
Za Liberec hraji extraligu, mám to tam rád a také tam mám spoustu kamarádů. Měl jsem volno, tak jsem to spojil vše dohromady. Koleno drží a cítím se herně super. Tak snad to tak co nejdéle zůstane.

Jaký vás čeká další program po US Open a s kým budete nastupovat?
Jediné, co teď vím, že když se nedostanu do druhého týdne US Open, tak budu hrát v Janově s Elginem a pak Petrohrad s Midelkoopem. Zbytek budu vše řešit během US Open.

O víkendu jste hrál také německou ligu. Hrajete letos ještě nějaké další ligové soutěže nebo už se chcete soustředit spíše na turnaje ATP, případně lépe dotované challengery?
Pouze německou ligu, kterou jsem v lednu podepsal a v neděli skončila.

Ve dvouhře jste letos odehrál jediný zápas v kvalifikaci turnaje ATP v turecké Antalyi. Můžeme očekávat, že se třeba ještě letos v singlu v nějaké kvalifikaci objevíte?
Uvidíme, nechci singl úplně zatracovat, protože si myslím, že bych ho i hrál slušně, ale je to docela těžké skloubit s deblem, protože mé žebříčky už jsou dost rozdílné a na ATP se do kvalifikací nedostanu. Kvalifikace v Antalyi byla spíš taková klika, ale přiletěl jsem tam večer a ani jsem nevěděl, že jsem se dostal, takže jsem šel hned ráno zostra po 10 letech na trávu. To bych ani moc nepočítal.
Spíš teď na německé lize jsem odehrál dvě dvouhry s dobrými hráči. Belgičanem Gigounonem a v neděli s van Peperzelem z Austrálie. Obě jsem vyhrál, takže úroveň v singlu je docela dobrá, ale bohužel na to není tolik času. Cítím se teď na kurtu super i ve dvouhře. Vlastně celkově se na kurtu cítím nejlépe, co jsem se kdy cítil.

Od pondělí se hraje challenger v italském Manerbiu, kde budete s ruským spoluhráčem první nasazení. Proč jste si vybral za spoluhráče Michajla Jelgina? Znáte se nějak blíž?
Hodně jsme spolu trénovali a myslím, že by to mohlo sedět. Na turnajích se bavíme, tak jsme si řekli, že to můžeme zkusit.

Trénujete stále s bývalou deblovou pětkou Lukášem Dlouhým?
Ano, trénuji pořád s Lukášem a jsem velmi spokojený. Sedíme si lidsky i na kurtě a makáme. Dává mě rady, které se snažím co nejlépe převést do své hry.