S Bárou nám to klape, raduje se budoucí světová jednička Šafářová. Dalším cílem je Singapur

- Jan Vojkůvka

Český tenis se v pondělí dočká další světové jedničky. V novém vydání deblového žebříčku se do čela vyhoupne Lucie Šafářová, která společně s Barborou Strýcovou dokráčela v Cincinnati do semifinále, a ač svůj úspěch neoslaví titulem, na radosti jí to rozhodně neubírá. „Je to absolutně úžasný. Asi bych to nikdy nečekala,“ radovala se.

Po zranění své stálé deblové parťačky a velké kamarádky Bethanie Mattekové-Sandsové, kterou v pondělí na prvním místě vystřídá, česká tenistka vůbec nevěděla, jak to vlastně bude dál. Skvěle rozjetou deblovou sezonu rozhodně nechtěla zabalit, a když zjistila, že další její kamarádka Barbora Strýcová je volná, bylo o všem rozhodnuto.

Olympijské medailistky z Ria, které letos byly přihlášené už na turnaje v Aucklandu a Birminghamu (na obou skončily ve čtvrtfinále), se dohodly, že spolu absolvují americkou část sezony. Po semifinále v Torontu přišel další úspěch v podobě semifinále v Cincinnati. Čtvrtfinálová výhra nad australským párem Bartyovou a DellAcquaovou po setech 6:3, 7:6(4) navíc přinesla Šafářové pokoření nového milníku. Nemusela ji tak až tolik mrzet následná porážka v semifinále.

„Je to úžasný pocit,“ usmívala se Šafářová v rozhovoru pro WTA. „Čtyřhra je ale samozřejmě hlavně týmovou soutěží a nejvíce úspěchů jsem dosáhla s Bethanií, která mi pochopitelně schází,“ podotkla česká hráčka.

„Ale s Bárou nám to jde skvěle,“ vrátila se myšlenkami k současné parťačce, s níž dosáhla jednoho z největších úspěchů kariéry už minulý rok na olympijských hrách v Riu, kde český pár vybojoval bronzové medaile. „Máme s Bárou skvělé vzpomínky. Hrály jsme úžasně v Riu a hrajeme úžasně teď,“ cituje Šafářovou ČTK.

O rok později si Šafářová po jejím boku zajistila posun do čela světového žebříčku. Usměvavé hráčky si na dvorci vyhovují, rozumí si lidsky i sportovně a to je základem jejich úspěchu. „Vždy jdu na kurt s tím, že si to chci hlavně užít. Stát se světovou jedničkou je skvělé, ale je to také o tom mít vedle sebe dobrou partnerku, užívat si zápasy a srandu,“ dodala Šafářová.

Na bedrech českých hráček nyní stojí nový stanovený cíl. Po úspěšných dvou turnajích si obě plácly na spolupráci do konce sezony a úkol je jasný - kvalifikovat se na Turnaj mistryň do Singapuru. Obě by přitom měly za normálních okolností účast prakticky zajištěnou, jenže Šafářové se zranila Matteková-Sandsová a Strýcovou opustila v dubnu Sania Mirzaová.

Do Singapuru tak vede cesta skrz vzájemnou souhru. A rozhodně to není tak beznadějné, jak to může na první pohled vypadat. Před US Open má český pár 800 bodů a na postupovou osmičku aktuálně ztrácí 900 bodů.

A jen na posledním grandslamu sezony se hraje o 2000 bodů pro vítězky...