Sparta Prague Open 2016: Pavlásek ve finále. Kolář s Vocelem na titul nedosáhli

- David Soumar, Jan Vojkůvka

Pražský challenger už finišuje. Do jeho konce zbývají poslední dva hrací dny. Páteční program nabízí semifinále dvouhry a finále čtyřhry. V obou fázích turnaje má český tenis zastoupení. V singlu Pavlásek vybojoval postup do finále, v deblu však Kolářovi s Vocelem titul těsně unikl.

Že bude alespoň jeden Čech v semifinále dvouhry, to bylo už dopředu jasné. Ve čtvrtfinále se totiž střetl Lukáš Rosol, nasazená jednička, s Adamem Pavláskem. Český souboj lépe vyzněl pro hráče s horším žebříčkovým postavením.   

Pavláska po výhře 6:3 a 7:6 čekal souboj se Slovákem Kovalíkem. Čtvrtý nasazený hráč ze Slovenska turnajem proplouval bez větších obtíží. Čtvrtfinále neodehrál ani celé, Němec Stebe duel v úvodu druhé sady skrečoval.

Kovalík ale do finále neprošel, přestože proti Pavláskovi urval první sadu v poměru 6:3. I s pomocí domácího publika dokázal Čech druhý set získat a ve třetím už rozhodl o svém postupu do finále. I díky tomuto úspěchu se navíc příští týden podívá do elitní stovky žebříčku – poprvé v kariéře. „Jsem rád, že tam jsem, ale určitě to pro mě není konec,“ sdělil český tenista po zápase.

„Zápas to nebyl vůbec lehký, Kovalík hrál dneska výborně. Přehrával mě, ale já jsem čekal na tu chvilku, kdy on poleví a já podle toho zapnu. Naštěstí ve druhém setu ta chvilka přišla a vlastně tím jsem ten zápas zlomil,“ hodnotil Pavlásek utkání. „Tenis se hraje do posledního míčku. Stále jsem doufal, stále jsem bojoval a stále se soustředil na to, že mi tu šanci dá. A jsem rád, že jsem to využil a vyhrál.“

Soupeřem českého tenisty v souboji o titul bude zkušený Francouz Stephane Robert, trojka turnaje. Ten porazil ve dvou setech 6:1, 7:6 přemožitele Marka Michaličky z prvního kola, Rakušana Denise Novaka. Novak, jenž ve čtvrtečním čtvrtfinále přetlačil favorizovaného Silvu 9:7 v tiebreaku třetí sady, dnes tolik štěstí neměl a ve zkrácené hře prohrál s Robertem 4:7.

Po skončení singlových zápasů se v Praze uskutečnilo finále čtyřhry, ve které se představilo české duo Kolář– Vocel. Nadějní tenisté na turnaji šokovali vyřazením prvních nasazených a jakožto startující na divokou kartu se dostali těsně pod vrchol. Matěj Vocel, který si na začátku týdne dokonce připsal první výhru na challengeru, se Zdeňkem Kolářem ale nakonec neuspěli.

V utkání na ně čekalo polsko-chorvatské duo Tomasz Bednarek a Nikola Mektič, kteří také vyhráli 6:4. Ve druhém se naopak situace otočila, Kolář s Vocelem sice neudrželi výhodu brejku a původně sadu nedoservírovali, ale krátce po ztrátě servisu opět dokázali zmobilizovat síly a podruhé obrali soupeře o podání. Set tak získali 7:5. V následném supertiebreaku byla hra dlouho vyrovnaná, jenže Bednarek s Mektičem dokázali od stavu 7:7 získat tři míčky v řadě a získali pražský titul.

"Na jednu stranu jsme trochu zklamaní, že to takhle dopadlo v tom finále, že to bylo zase v supertiebreaku 7:10. Je škoda si takhle nechat utéct skvělý turnaj. Na druhou stranu jsme nečekali, že můžeme dosáhnout až finále, tak jsme velice rádi, si myslím," řekl po utkání Matěj Vocel.

Zdeněk Kolář však negativni pocity tolik neskrýval. "Alespoň pro sebe to beru jako obrovské zklamání. Sice jsme hráli dneska dobře, ale myslím si, že jsme nehráli úplně až tak, jako celý týden, takže teď je to určitě obrovské zklamání," doplnil.

SPARTA PRAGUE OPEN 2016 (antuka, muži, €42,500 +H)

Semifinále dvouhry

Jozef Kovalík (4, SVK) – ADAM PAVLÁSEK (6) 6:3, 5:7, 3:6

Stephane Robert (3, FRA) – Dennis Novak (AUT) 6:1, 7:6 (4)

Finále čtyřhry

KOLÁŘ, VOCEL (WC) – Bednarek, Mektič (POL/CRO) 4:6, 7:5, 7:10

Sparta Prague Open 2016 den po dni

9. 6. 2016 Sparta Prague Open 2016: Pavlásek zvládl českou bitvu a je v semifinále. Vocel s Kolářem ve finále debla!

8. 6. 2016 Sparta Prague Open 2016: Rosol a Pavlásek postupují do čtvrtfinále. Kolář s Vocelem vyřadili první nasazený pár

7. 6. 2016 Sparta Prague Open 2016: Rosol na úvod nezaváhal, Rikl byl blízko senzaci

6. 6. 2016 Sparta Prague Open 2016: Kolář prošel kvalifikací, Šátral se Staňkem a Vocelem vypadli v prvním kole

5. 6. 2016 Sparta Prague Open 2016: Kolář postupuje, Dlouhý nestačil na Eremina

4. 6. 2016 Challenger Sparta Prague Open má za sebou první kolo kvalifikace, Kolář s Dlouhým jdou dál