Není kanár jako kanár: Zlatý set a jeho pět majitelů

- Filip Lefenda

Nadělit soupeři kanára? Jistě, vyhrát sadu bez ztráty gemu je pro tenistu vždy příjemné. Není to ovšem nic oproti tzv. zlatému setu, kdy hráč zvítězí v daném dějství ve všech čtyřiadvaceti výměnách a neztratí tak jediný fiftýn. Že není něco takového na vrcholové úrovni vůbec možné? Budete překvapeni - stává se to i na grandslamech. Sice ne často, ale stává. Komu se tedy tato tenisová "frajeřina" v minulosti povedla?

Před pěti lety se do dějin zapsala Jaroslava Švedovová. Devětadvacetileté Kazašce se jako první hráčce v historii podařilo nadělit zlatý set v hlavní soutěži grandslamu, a sice na nejstarším tenisovém turnaji světa – Wimbledonu. Pokořenou byla Italka Sara Errraniová, a kdybychom řekli, že zastala v úvodním dějství roli pouhé sparingpartnerky, ještě bychom asi jejímu výkonu dost přidali.

V Rusku narozená Švedovová stihla za pouhou čtvrthodinu získat všech čtyřiadvacet výměn, během nichž zaznamenala hned čtrnáct vítězných úderů, v kolonce nevynucených chyb pak svítila – vcelku logicky – nula. Kazaška nakonec utkání vyhrála 6:0, 6:3 a mohla se tak v All England Clubu radovat i z postupu do další fáze travnatého grandslamového podniku.

Podobnému počinu byla Švedovová blízko v roce 2006 na turnaji v americkém Memphisu. Tehdy vyhrála 23 výměn v řadě, zlatý set ale nezískala, jelikož za stavu 5:0 a 40:0 zahrála na podání dvojchybu. Naneštěstí pro ni se domácí soupeřka Amy Frazierová zvládla po prohře 1:6 v úvodním dějství rychle oklepat, a to vskutku parádně. Kazaška jako by propadla uspokojení a ve zbytku duelu už neuhrála ani gem!

Kdo dále?
Podle dostupných historických pramenů se zlatým setem blýskla ještě jedna žena, a sice někdejší americká světová jednička Pauline Betzová. Její počin sahá až do roku 1943, kdy v Cincinnati přehrála 6:0 a 6:2 krajanku Catherine Wolfovou.

Prvním mužem, který se mohl pochlubit touto tenisovou „frajeřinou“, byl v osmdesátých letech Bill Scanlon, rovněž Američan. V úvodním kole turnaje v Delray Beach vyprovodil s kanárem nejvyšší kvality z kurtu Marcose Hocevara z Brazílie. Duel tehdy skončil 6:2 a 6:0.

Naposledy šokoval Reister
Zpět do 21. století. Po Švedovové se tento vskutku husarský kousek povedl v kvalifikaci na US Open také Němci Julianu Reisterovi. Zpočátku přitom nic nenasvědčovalo tomu, že by „derby“ s krajanem Timem Pützem mělo nabrat jednostranný spád. Pütz totiž vyhrál první set až ve zkrácené hře a maximálně vyrovnané bylo dlouho i druhé dějství.

Za stavu 4:4 ale jako kdyby někdo mávl zázračným kouzelným proutkem a vše bylo rázem úplně jinak. Reister se nastartoval k jen těžko pochopitelné sérii 29 vyhraných fiftýnů v řadě, čímž dovedl utkání do zdárného konce. Tomu, co ve třetí sadě za dvaadvacet minut hry dokázal, asi tehdy nevěřil ani on sám.

Na challengeru v Panamě pak do dějin vstoupil i Kolumbijec Felipe Escobar. Ten nadělil rok před Reisterem zlatý set Venezuelanu Nievesovi, byť se tak stalo pouze v kvalifikaci turnaje nižší kategorie.