Denní menu, 10.8.2017: Plíšková se Šafářovou postupují, Strýcová uhrála se světovou dvojkou jen gem

- Jan Vojkůvka, Filip Lefenda

Turnaj Premier 5 v kanadském Torontu uzavřel v noci své brány druhého kola, přes něž se nedostala čtrnáctá nasazená Petra Kvitová, nad jejíž síly byla Američanka Sloane Stephensová. Čtvrteční program tak patřil zbývajícím třem českým tenistkám, které zůstaly v pavouku hlavní soutěže jednoho z největších turnajů na okruhu WTA. V akci byla Karolína Plíšková, které ve třetí sadě japonská soupeřka Ósakaová duel vzdala. Lucie Šafářové poté počtvrté v kariéře přehrála Rusku Makarovovou a ukončila její sedmizápasovou vítěznou šňůru. Vůbec se naopak nedařilo Barboře Strýcové. Ta se světovou dvojkou Halepovou uhrála jen jediný gem.

NA ROZJEZD

01:50

KVITOVÁ OSMIFINÁLE NEVYBOJOVALA: Česká tenistka Petra Kvitová se nedokázala na turnaji v Torontu dostat přes brány druhého kola, v němž narazila na vracející se Američanku Sloane Stephensovou. Stephensové patří aktuálně až 934. místo na světovém žebříčku, když se vrátila na letošním Wimbledonu po téměř roční přestávce, kterou způsobilo zranění a nutnost operace levého chodidla.

Kvitová prohrála se Stephensovou 6:7(4), 6:3, 2:6 po téměř dvou a půl hodinách boje, ve kterém se po ztracené první sadě nastartovala k obratu a v druhém dějství dokázala na Američanku vyvinout výrazný tlak na returnu a zatlačit ji do tuhé defenzivy. Jenže vyhraný druhý set nedokázala Kvitová přetavit ve výhodu v rozhodujícím dějství, a když po ztraceném podání ve třetím gemu nedokázala v následující hře soupeřku rebrejknout i přes příležitost brejkbolu, Stephensová se dostala na koně. Navíc sebrala české hráčce i další servis v sedmém gemu a bez větších obtíží si došla pro velmi cenný postup. - Petra Kvitová (14.) - Sloane Stephensová (934.) 6:7(4), 6:3, 2:6

 

HLAVNÍ CHOD

17:00

KAR. PLÍŠKOVÁ V TORONTU POSTUPUJE, SOUPEŘKA ZKRAJE TŘETÍ SADY DUEL VZDALA: Karolína Plíšková si na podniku v Torontu zahraje o semifinále. Česká světová jednička svedla ve čtvrtek souboj s nebezpečnou Japonkou Naomi Ósakaovou, hráčkou, která uzavírá elitní padesátku žebříčku WTA. Po prvním setu, v němž Plíšková připravila protivnici dvakrát o servis, musel druhou sadu rozsoudit až tiebreak. Ten zvládla lépe Japonka, která zápas po výsledku 7:4 dovedla do rozhodujícího dějství. To mělo ale jepičí život. Ósakaová ztratila hned v prvním gemu servis, po němž si vyžádala ošetření. Nakonec pro bolesti v oblasti břicha zápas skrečovala. Pětadvacetiletá Češka si tak v Kanadě zahraje čtvrtfinále, soupeřkou jí v něm bude vítězka střetnutí mezi Polkou Agnieszkou Radwaňskou (10.) a Dánkou Caroline Wozniackou (6.).

 Více se utkání věnujeme v samostatném článku. - Karolína Plíšková (1.) x Naomi Ósakaová (JPN, 50.) 6:2, 6:7(4), 1:0 skreč Ósakaová

 

A KDO NEMÁ DOST...

20:00

STRÝCOVÁ UHRÁLA SE SVĚTOVOU DVOJKOU JEN JEDINÝ GEM: Hodně nepovedené utkání má za sebou v Torontu Barbora Strýcová. V duelu se světovou dvojkou Simonou Halepovou sice nebyla favoritkou, přesto asi zkušená Češka pomýšlela na více než jen jeden uhraný gem. Ten získala čistou hrou hned při svém úvodním podáním, kterým v prvním setu srovnala na 1:1. Dalších jedenáct her už ale patřilo Rumunce, která se může v dalším kole těšit na Francouzku Caroline Garcíaovou. - Barbora Strýcová (26.) x Simona Halepová (ROU, 2.) 1:6, 0:6

Češi v akci

Šafářová zdolala počtvrté v kariéře Makarovovou
Duel žebříčkových sousedek mezi Lucií Šafářovou (41.) a Ruskou Jekatěrinou Makarovovou (42.) vyzněl v Torontu lépe pro českou hráčku. Ta vítězku posledního turnaje ve Washingtonu zdolala po setech 6:3, 6:7(3) a 6:2, celkově pak Makarovovou porazila z pěti vzájemných střetnutí už počtvrté. Ve čtvrtfinále si Šafářová zahraje buď s německou světovou trojkou Angelique Kerberovou, nebo s přemožitelkou krajanky Petry Kvitové (14.) – Američankou Sloane Stephensovou (934.), jež se vrací na okruh po zranění.

První brejk úvodní sady se zrodil ve třetí hře a Šafářová po něm šla do vedení 2:1. Za stavu 4:2 se Češka na příjmu zmocnila dalšího servisu soupeřky, a ačkoliv následně sadu nedopodávala, v dalším gemu ji ukončila na returnu.

Do druhého setu vstoupila lépe Ruska, na její úvodní brejk ale nalezla Šafářová bleskovou odpověď, ba co více, Češka o dvě hry později „kradla“ servis znovu. Za stavu 5:2 chyběl Lucii už jen jediný gem k vítězství, Šafářová ale v deváté hře ztratila podání a po chvilce byl stav nerozhodný 5:5. Ve dvanácté hře měla Šafářová na příjmu mečbol, jenže ho neproměnila a rozhodovat tak musel tiebreak. V tom si vedla lépe Makarovová, která jej vyhrála poměrem 7:3.

Češka se nicméně plně zkoncentrovala na třetí sadu, v níž si vypracovala rychle náskok pěti her. Za stavu 5:0 se Ruska přeci jen ještě dostala do hry, když dvěma gemy snížila na 5:2, osmá hra už ale byla tou poslední. Lucka ji zakončila stylově esem.

Kar. Plíšková nevyužila v deblu proti Peschkeové tři mečboly
Karolína Plíšková měla v Torontu blízko k tomu, aby si po postupu ve dvouhře zahrála čtvrtfinále také ve čtyřhře. Z postupu se však nakonec radovala její zkušenější krajanka Květa Peschkeová, byť měla spolu s Němkou Grönefeldovou hodně namále.

První set vyhrály turnajové osmičky 7:5, ve druhém však uhrály jen jedinou hru a rozhodnout tak musel závěrečný supertiebreak. V tom vedla Plíšková v páru s kanadskou "rebelkou" Bouchardovou už 9:6, poté však obě děvčata ztratila pět míčů v řadě a duel tak nakonec prohrála.

Voráčová v Torontu dohrála
Renata Voráčová na titul z Washingtonu nenaváže. Česká deblistka, která v Torontu po boku Tchajwanky Ťia-žung Čuang vyřadila v úvodním kole krajanky Hradeckou se Siniakovou, nestačila v osmifinále na ukrajinsko-americký pár Ljudmila Kičenoková, Nicole Melicharová, s nímž obě jmenované favoritky prohrály 4:6 a 3:6.

Papík vydřel postup do semifinále
Český tenista Tomáš Papík si v běloruském Minsku zahraje v semifinále! Čtvrtý nasazený však o postup mezi čtyři nejlepší svedl náročnou bitvu, která trvala více než dvě a půl hodiny, s Bělorusem Aljaksandrem Ljaoněnkem. Papík utkání vyhrál 7:6(3), 4:6, 6:3, když ve druhém setu nevyužil smazání manka brejku a snížení z 2:5 na 4:5 a prohrál si v desáté hře servis. V rozhodující sadě byl ale lepším hráčem na dvorci, což potvrdil i třemi brejky a výhrou 6:3.

ATP/WTA

Rogers Cup presented by National Bank, Toronto (ženy, CAN, 2 434 389 USD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry
PETRA KVITOVÁ (14.) - Sloane Stephensová (USA, 934.) 6:7(4), 6:3, 2:6
3. kolo dvouhry
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (1.) - Naomi Ósakaová (JPN, 50.) 6:2, 6:7(4), 1:0 skreč Ósakaová
LUCIE ŠAFÁŘOVÁ (41.) - Jekatěrina Makarovová (RUS, 42.) 6:3, 6:7(3), 6:2
BARBORA STRÝCOVÁ (26.) - Simona Halepová (ROU, 2.) 1:6, 0:6

2. kolo čtyřhry
L. Kičenoková (UKR), Melicharová (USA) - Čuang (TPE), VORÁČOVÁ 6:4, 6:3
Grönefeldová (GER), PESCHKEOVÁ - Bouchardová (CAN), KA. PLÍŠKOVÁ 7:5, 1:6, 11:9

Challengery

Zavarovalnica Sava Slovenia Open 2017, Portorož (muži, SLO, 43 000 EUR, tvrdý povrch)
Semifinále čtyřhry
ROSOL, Škugor (CRO) - Ivaška (BLR), Setkič (BIH) 6:3, 6:2

ITF/Futures

Aegon GB Pro-Series, Chiswick (ženy, GBR, 25 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále čtyřhry
Dunneová (GBR), Kostovová (BUL) - Eklundová (FIN), ŠVECOVÁ 7:6(0), 6:4

Belglobal Cup, Minsk (muži, BLR F1, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
TOMÁŠ PAPÍK (531.) - Aljaksandr Ljaoněnka (BLR, -) 7:6(3), 4:6, 6:3

Privatbanka Open, Bratislava (muži, SVK F3, 15 000 USD, antuka)
2. kolo dvouhry
FILIP DUDA (1465.) - Mike Urbanija (SLO, 909.) 6:3, 3:6, 1:6
DAVID POLJAK (736.) - VÍT KOPŘIVA (424.) 7:5, 6:2

Více se turnaji věnujeme v samostatném článku.

Ladies Future Vienna (ženy, AUT, 15 000 USD, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
GABRIELA PANTŮČKOVÁ (391.) - Anastasijaa Detiučová (MDA, 846.) 6:2, 6:1
Semifinále čtyřhry
MACHALOVÁ, VLKOVSKÁ - Grymalská, Spiteriová (ITA) 5:7, 6:7(4)

Warmia I Mazury Open, Mrągowo (ženy, POL, 15 000 USD, antuka)
2. kolo dvouhry
Anna-Lena Neuwirthová (AUT, -) - DIANA ŠUMOVÁ (707.) 2:6, 2:6
Semifinále čtyřhry
Bullaniová, Clericiová (ITA) - ŠUMOVÁ, Suvrijnová (FRA) 6:7(4) přerušeno (dohrávat se bude v pátek)

Trofeul ILIE NASTASE, Arad (ženy, 15 000 USD, antuka)
Semifinále čtyřhry
Spremová (SRB), Tutunaruová (ROU) - Čurovičová (SRB), ŽOVINCOVÁ 1:6, 7:6(5), 7:10