Hvězda budoucnosti: Američanka Bellisová udivuje už od dětství, mezi rivalky počítá i kamarádku Vondroušovou

- Jan Vojkůvka

Naplnit potenciál supertalentu není vždy úplně jednoduché, přechody mezi juniorským a dospělým tenisem skrývají mnohá úskalí. Osmnáctiletá Catherine Cartan "CiCi" Bellisová však potvrzuje, že když k velkému talentu přidáte i pořádnou touhu patřit mezi nejlepší, nemusí pro vás být strastiplná cesta mezi profesionálky žádnou výraznou překážkou.

Osmnáctiletá CiCi Bellisová o svých nesporných tenisových kvalitách přesvědčuje už několik let a rozhodně se neztrácí ani mezi těmi nejlepšími. Potvrdila to minulý týden ve Stanfordu, kde na silně obsazeném turnaji WTA dokráčela až do semifinále a na své konto připsala i velmi cenný skalp, kterým byla výhra nad Petrou Kvitovou.

Českou tenistku smetla nečekaně hladce 6:2, 6:0, dle papírových předpokladů přitom byla výraznou outsiderkou zápasu. Nebylo to však poprvé, kdy okouzlila tenisové fanoušky překvapivým vítězstvím, kterých postupem času přibývá stále více a čím dál častěji se o Bellisové hovoří jako o superhvězdě nastupující generace, která by mohla stanout až na samém vrcholu světového žebříčku.

Na její raketě si vylámaly zuby takové hráčky jako Agnieszka Radwaňská, Kiki Bertensová, Carla Suarezová-Navarrová, Dominika Cibulková či Jelena Ostapenková. A to je vítězka turnaje WTA na Havaji, šesti turnajů ITF a aktuální světová šestatřicítka teprve na začátku své kariéry, která slibuje zářnou budoucnost.

Ze studentky profesionálka

Juniorský tenis poprvé poznal jméno Catherine Bellisové v listopadu 2012, kdy z lokálních amerických turnajů poprvé vyrazila na juniorský okruh ITF a ve svých třinácti letech dosáhla hned při své premiéře na singlové čtvrtfinále a deblové finále na turnaji v Jižní Karolíně. Na první trofej mezi juniorkami si počkala posléze do června 2013, kdy jako čtrnáctiletá zvítězila v Haverfordu v Pennsylvánii. Na okruhu tenisových nadějí v následujících letech přidala dalších sedm trofejí či například semifinále na juniorce v Paříži.

Koketovat s dospělým tenistem začala už v roce 2014, kdy kromě turnajů ITF absolvovala také svůj první podnik na nejvyšší úrovni. Na US Open tehdy šokovala tenisový svět vítězstvím 6:1, 4:6, 6:4 nad Slovenkou Dominikou Cibulkovou. Tehdy teprve patnáctiletá dívčina slavila ohromný úspěch, a ač byla následně vyřazena ve druhém kole, dala jasně najevo, že pozice nejlepší juniorky světa je ve správných rukou.

Světová juniorská jednička a juniorská mistryně světa ITF pro rok 2014 pokračovala i v roce 2015 v předvádění senzačních výkonů, které korunovala postupem do třetího kola turnaje WTA v Miami. Aby neztratila svůj status studentky, objížděla turnaje WTA i ITF bez nároku na prize money.

Profesionálkou se stala až v září 2016 po veleúspěšném US Open, na němž skrz kvalifikaci došla až do třetího kola, kde ji zastavila Němka Angelique Kerberová. První turnaj se statutem profi hráčky absolvovala záhy v kanadském Quebecu, kde byla vyřazena ve čtvrtfinále, ale sezonu zakončila vítězně, když ke dvěma titulům z ITF přidala také premiérový titul z turnaje WTA 125k Series v americkém Honolulu.

A letos? Semifinále ve Stanfordu a na Mallorce, čtvrtfinále v Dubaji a Rabatu, třetí kolo na French Open...

Přátelství i rivalita
Svět ovšem zná ještě mladší a z hlediska letošní sezony úspěšnější tenistku, která řádí na okruhu WTA. Je jí Markéta Vondroušová, o dva a půl měsíce mladší než rodačka ze San Francisca. Vítězka turnaje WTA v Bielu a držitelka dalších šesti letošních trofejí z ITF, patří mezi velké rivalky CiCi Bellisové. Zároveň však obě pojí přátelství, které navázaly už v juniorských letech.

„Známe se už od čtrnácti,“ řekla Vondroušová během letošního Wimbledonu, na kterém startovala česká hráčka společně s Američankou bok po boku v soutěži čtyřhry. „Myslím, že nám to spolu jde dobře, ona hraje hodně dobře odzadu, mně to jde na síti, takže si sedíme,“ řekla tehdy pro Radiožurnál česká tenistka.

Spolu došly nečekaně až do čtvrtfinále a daly najevo, že tyhle mladé holky mají na to, aby jednou vládly ženskému tenisu. „Rozumíme si i mimo kurt, jsme pořád spolu. Dlouho jsme se neviděly a mám ji hrozně ráda už odmala,“ podotkla Vondroušová.

Společné turnaje na grandslamu absolvovaly už jako juniorky, v Paříži dokonce prošly v roce 2014 až do finále. Ne vždy však prožívaly zápasy na stejné straně dvorce a kupříkladu na Mistrovství světa družstev do 14 let v Prostějově Američanky i s Bellisovou v sestavě pokořily v semifinále české družstvo s Vondroušovou.

Obě bývalé juniorské jedničky, jež mají vzájemnou bilanci z juniorských let smírnou 1:1, mohou nyní jen čekat, kdy se proti sobě opět postaví i mezi profesionálkami a započnou budoucí rivalitu v boji o nejvyšší příčky na žebříčku či o turnajové primáty. Jejich boje však již dnes vyhlíží asi každý...